Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο τελικό συνέδριο του έργου “ LOC-FOOD” «Τοπική Ανάπτυξη και Διασυνοριακή Συνεργασία στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και των παραδοσιακών τροφίμων».
«Επιδίωξή μας ήταν να λειτουργήσει το Loc Food ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης. Ήταν, είναι και παραμένει προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα, η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με άλλους κλάδους της οικονομίας και η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου. Είναι γνωστό ότι τα αγροδιατροφικά προϊόντα συνδέονται με τον Τουρισμό και την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα ενός τόπου. Η υψηλή ποιότητα διατροφής, το καλό κρασί και τα αγνά και πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα, προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν. Έτσι ενισχύεται το brand name ενός τόπου και καθίσταται προορισμός ποιοτικών διακοπών», τόνισε κ. Καλαφάτης.
Παράλληλα ανέφερε ότι το τελικό συνέδριο του Loc Food διεξάγεται σε μια περίοδο που ολοκληρώνεται η προκήρυξη για την ένταξη στο καθεστώς ενισχύσεων «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Η καταληκτική της ημερομηνίας της προκήρυξης αυτής είναι η 30η Δεκεμβρίου 2022 και όπως σημείωσε ο κ. Καλαφάτης τα αποτελέσματά της αναμένονται με ενδιαφέρον.
«Η ανταπόκριση των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου για τον 1ο κύκλο υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων που αφορά στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα ήταν ιδιαίτερη θετική. Στο συγκεκριμένο καθεστώς ενίσχυσης κατατέθηκαν συνολικά 562 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού 1,61 δισ. ευρώ. Σύνολο που ισούται με όλους τους αναπτυξιακούς κύκλους της προηγούμενης κυβέρνησης» πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης.