Quantcast

Καλαφάτης: Η ιστορία δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται

«Οι Μακεδόνες ξέρουμε πολύ καλά ότι η ιστορία δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται. Δεν σκιάζεται και δεν σκεπάζεται από τις όποιες σκοπιμότητες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κληρονομιά της Μακεδονίας ήταν και είναι ελληνική. Και η κληρονομιά αυτή δεν εγκαταλείπεται και δεν διαμοιράζεται», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών

«Οι Μακεδόνες ξέρουμε πολύ καλά ότι η ιστορία δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται. Δεν σκιάζεται και δεν σκεπάζεται από τις όποιες σκοπιμότητες.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κληρονομιά της Μακεδονίας ήταν και είναι ελληνική. Και η κληρονομιά αυτή δεν εγκαταλείπεται και δεν διαμοιράζεται», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην εκδήλωση παράδοσης – παραλαβής του αρχείου του Πρέσβη ε.τ. κ. Αλέξανδρου Μαλλιά στο Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε:

«Οι Μακεδόνες ξέρουμε πολύ καλά ότι η ιστορία δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται. Δεν σκιάζεται και δεν σκεπάζεται από τις όποιες σκοπιμότητες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κληρονομιά της Μακεδονίας ήταν και είναι ελληνική. Και η κληρονομιά αυτή δεν εγκαταλείπεται και δεν διαμοιράζεται.

Ξέρουμε και κάτι ακόμη: Ότι έχουμε χρέος να κρατάμε ζωντανή την αλήθεια που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Αλλά και να μελετάμε τη νεότερη ιστορία. Ότι αυτή -η γνώση δηλαδή του πρόσφατου παρελθόντος- συμβάλλει στην κατανόηση του παρόντος και τις επιλογές του μέλλοντος.

Στην κατεύθυνση αυτή -στη γνώση της νεότερης Μακεδονικής Ιστορίας- είναι εξαιρετικά πολύτιμη η συμβολή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας. Τόσο του Μουσείου που λειτουργεί ως κιβωτός, για τη διατήρηση της μνήμης των αγώνων του Ελληνισμού για τη Μακεδονία. Όσο και του κέντρου έρευνας και μελέτης της νεότερης ιστορίας της Μακεδονίας. Γιατί με τους δύο αυτούς βραχίονές του, το Ίδρυμα συμπράττει έμπρακτα στην γνώση και τη διδαχή, αλλά και στην απόδοση τιμής σ΄ αυτούς που έταξαν τη ζωή τους στην Πατρίδα.

Για όλα αυτά ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τη διοίκηση του Ιδρύματος και όλους όσοι συμβάλλουν στο πολύτιμο έργο του. Είναι τεράστιας σημασίας η προσφορά τους. Για όλους τους Μακεδόνες, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Ευχαριστούμε θερμά και τον Πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Μαλλιά, για την απόφασή του να παραδώσει το πολύτιμο αρχείο του στο Ίδρυμα. Είναι κι αυτό μια συνέχεια της προσφοράς του στην Πατρίδα. Έχει άλλωστε υπηρετήσει τη χώρα μας ως διπλωμάτης στη διάρκεια 11 Κυβερνήσεων και εργάστηκε συστηματικά για την προώθηση των εθνικών μας θέσεων. Κατάρτισε, ταυτόχρονα -και μας παραδίδει- ένα πλούσιο αρχείο που περιλαμβάνει αποδελτιώσεις ελληνικού, βαλκανικού και διεθνούς Τύπου, εξαιρετικά χρήσιμο για κάθε μελετητή της σύγχρονης ιστορίας. Σας ευχαριστούμε, κύριε Πρέσβη από καρδιάς.

Σας ευχαριστούμε και για την επιλογή σας να μιλήσετε σήμερα για την προσωπικότητα και την ιδιαίτερη συμβολή ενός μεγάλου Έλληνα, του ευπατρίδη διπλωμάτη και κορυφαίου Βαλκανιολόγου, του αείμνηστου δρος Ευάγγελου Κωφού, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΙΜΜΑ και έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά».