Quantcast

Καιρίδης: Χάνει πολλά και ο Πούτιν αν κλείσει την κάνουλα

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διακόψει ο Πούτιν την παροχή φυσικού αερίου

Την εκτίμησή του για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας κατέθεσε μιλώντας στο Mega και στην εκπομπή LIVE NEWS ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης. Αναφερόμενος στο  ενδεχόμενο να διακόψει πλήρως ο Ρώσος πρόεδρος την παροχή φυσικού αερίου στη χώρα μας, ο κ. Καιρίδης τόνισε: «Όλα είναι πιθανά και δυνατά γι’ αυτό και προετοιμαζόμαστε» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, απαντώτας στην ερώτηση εάν εκτιμά πως η Ρωσία θα κόψει την παροχή αερίου στην Ευρώπη.

Ανέφερε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει βραχυπρόθεσμα το «πάνω χέρι» αλλά μακροπρόθεσμα «καθόλου», διότι μιλάμε για  σχέσεις  αλληλεξάρτησης και «εισπράττει πάρα πολλά για να διακινδυνεύσει την “ανατίναξη” αυτής της σχέσης, για αυτό και διστάζει».

Ο κ. Καιρίδης επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία και τώρα «πληρώνουμε τα λάθη μας», καθώς παρά τις προειδοποιήσεις κάποιων δεν μειώθηκε αυτή η εξάρτηση. Αντ’ αυτού, πρώτον μειώθηκε η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου της Ευρώπης, κυρίως στα κοιτάσματα από Νορβηγία και Ολλανδία, αλλά το πιο σημαντικό μειώθηκε η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας και του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στραφήκαμε ως ενδιάμεσο καύσιμο στο φυσικό αέριο.

Ο βουλευτής υποστήριξε πως ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, κάτι το οποίο τον κάνει πιο επικίνδυνο, και το σενάριο διακοπής της παροχής του φυσικού αερίου δεν είναι το «χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί».

«Εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε, δεν είναι εύκολες οι επιλογές» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, χαρακτηρίζοντας τους στόχους της Ευρώπης περί ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία, ιδιαίτερα φιλόδοξους.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Καιρίδης είπε πως «επανατοποθετούμαστε, έρχονται τα φορτία NLG, ετοιμάζει η χώρα έναν ακόμη σταθμό επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, αλλά βέβαια θα πάρει χρόνο».

 «Με το πετρέλαιο τα πράγματα είναι πιο εύκολα, υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα» επισήμανε.