Κ. Τσιάρας: Προτεραιότητά μας η προάσπιση της ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπογράμμισε στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τη δέσμευση, ότι δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση να επαναληφθούν λάθη του πρόσφατου παρελθόντος που έπληξαν το κύρος της δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση αποφάσεων της δικαιοσύνης που σκοπό έχουν να πολιτικοποιήσουν τις εσωτερικές της διαδικασίες, συνθλίβοντας το κύρος των δικαστικών λειτουργών στις μυλόπετρες της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Ο υπουργός μιλώντας σε δικαστές και εισαγγελείς, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο στο χώρο της δικαιοσύνης, επικεντρώνοντας στην ψήφιση διατάξεων για τον Ποινικό Κώδικα σε μια προσπάθεια, όπως είπε, να περιοριστούν τα προβλήματα που προέκυψαν από την εσπευσμένη ψήφιση των Κωδίκων από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε και στη θεσμοθέτηση της διαμεσολάβησης ως υποχρεωτικής διαδικασίας, προκειμένου σειρά υποθέσεων να επιλύονται εξωδικαστικά.

Σχετικά με την θεσμοθέτησης της διαμεσολάβησης, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη θετική γνωμοδότηση για το μέτρο από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ο Κώστας Τσιάρας πρόσθεσε ακόμη ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι και θα είναι, η προάσπιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των λειτουργών.

«Προτεραιότητα μας παραμένει η προάσπιση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Ελλήνων Δικαστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, με γνώμονα την ανελαστική τους συνείδησή, το Σύνταγμα και τους νόμους» τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας: «Και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στους Δικαστές όλα τα αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο τους».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ο κ. Τσιάρας «για την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στα Πρωτοδικεία, στα Εφετεία και στις αντίστοιχες Εισαγγελίες της χώρας», κάτι που θα υλοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απατώντας σε θέματα τα οποία τέθηκαν κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε στην υλοποίηση «Δικαστικού Καλλικράτη» και ούτε γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιάρας, ανέφερε: «Δεν ξέρω που μπορεί να ανακαλύπτει κανείς λέξεις που δεν έχουν ειπωθεί από μένα όπως π.χ. ότι υπάρχει σχέδιο Καλλικράτης στη Δικαιοσύνη», συμπληρώνοντας ότι η αναφορά σύμπραξης του Δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό, ανατρέχει και μόνο στην κτιριακά υποδομή της Δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στο συνδικαλισμό στο χώρο της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας, επισήμανε ότι πρέπει να έχει ένα άλλο αποτύπωμα, όχι όπως αυτό που έχουν οι άλλοι φορείς, «πρέπει να είναι ένας συνδικαλισμός που να έχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση και δεν μπορεί από αυτή τη προσπάθεια να απουσιάζει η θεσμική νηφαλιότητα».