Quantcast

Κ. Μητσοτάκης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Αγώνας για ιστορική δικαίωση

Στο μνημείο του Τραπεζούντιου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου Φιλιππίδη κατέθεσε στεφάνι ο Πρωθυπουργός

Στο μνημείο του Τραπεζούντιου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου Φιλιππίδη, το οποίο βρίσκεται πίσω από την Μητρόπολη Καλαμαριάς, κατέθεσε στεφάνι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

«Είναι μεγάλη η χαρά μου που επισκέπτομαι σήμερα τον Δήμο της Καλαμαριάς, αυτήν την ξεχωριστή ημέρα. Μια Ημέρα Μνήμης που θυμόμαστε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Κατατρεγμένοι ήρθαν και σε αυτήν την πόλη, την έχτισαν με πολύ κόπο, με πολύ ιδρώτα και τιμάμε την μνήμη τους όχι μόνο συνεχίζοντας τον αγώνα για ιστορική δικαίωση αλλά βάζοντας και εμείς ένα λιθαράκι για τη συνολική πρόοδο του τόπου», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Δημαρχείο Καλαμαριάς, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

 

 

«Έχουμε στη διάθεσή μας νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει εργαλεία όπως το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” το οποίο και ζητάμε από τους Δήμους να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καταθέτοντας ώριμες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Και βέβαια συνολικά ως κυβέρνηση -καθώς πια αφήνουμε πίσω μας την πανδημία και μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση ανάπτυξης- διαθέτουμε και εμείς κεντρικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα μας επιτρέψουν να βοηθήσουμε και να παρέμβουμε σε κεντρικές υποδομές. Το έχουμε εξάλλου κατά κόρον στο μητροπολιτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε τα ειδικά ζητήματα, τις ειδικές προκλήσεις που έχει ο Δήμος Καλαμαριάς», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Κατά τη συζήτηση εξετάστηκε το ζήτημα της διάνοιξης του τμήματος της οδού Πόντου, από την Καυκάσου έως την Ικάρων (Περιφερειακή Τάφρο). Πρόκειται για οδικό άξονα που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ουσιαστικά λειτουργεί ως κεντρική αστική αρτηρία, ενώ στο αδιάνοικτο τμήμα έχουν κατασκευαστεί τρεις σταθμοί της επέκτασης του Μετρό (Αρετσού, Κρήνη και Μίκρα). Πέραν της εξυπηρέτησης των σταθμών η διάνοιξη συνδυάζεται και με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή.

 

Σχετικά με το στρατόπεδο Κόδρα και το Κυβερνείο, σημειώθηκε ότι θα αναζητηθούν οι βέλτιστοι τρόποι χρήσης και αξιοποίησης του χώρου προς όφελος των πολιτών, με παράλληλη προστασία του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, ενώ για την Μαρίνα Καλαμαριάς (Αρετσού), που υπάγεται στο Υπερταμείο (TAIΠΕΔ) και υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον τονίστηκε ότι οι όροι θα τεθούν άμεσα προς διαβούλευση.

 

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καλαμαριάς, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρήγορης Δ. Δημητριάδης, ο Δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ελένη Φύκα και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Κυρατζής.

 

 

Νωρίτερα, σε συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, τονίστηκε η συμβολή της Εκκλησίας στο πρόγραμμα εμβολιασμού. «Εχει μεγάλη σημασία και ο λόγος των φωτισμένων ιεραρχών να στηρίζουν σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Χαιρόμαστε που το πρόγραμμα “Ελευθερία” πάει πολύ καλά και παίρνετε τα εύσημα και από τον λαό», τόνισε ο κ. Ιουστίνος. «Ο Σεβασμιώτατος, με λογικό λόγο προς το ποίμνιο, νομίζω ότι βοήθησε πάρα πολύ και με τις συνθήκες που έχουν τηρηθεί όλο αυτό το διάστημα και το Πάσχα, αλλά και συνολικά” τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

 

 

«Η εμπειρία μας λέει ότι όπου τηρούνται τα μέτρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και όπου δεν τηρούνται και χαλαρώνουμε αρχίζουμε βλέπουμε προβλήματα. Άρα, ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

 

 

Με την άφιξή του στην Καλαμαριά, ο Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών (εκ Τραπεζούντας Μητροπολίτη) Χρύσανθου Φιλιππίδη, αποτίοντας φόρο τιμής στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 

 

Στη συνέχεια περπάτησε στην πλατεία Ποντιακού Πολιτισμού, όπου χαιρέτησε τους πολίτες που βρίσκονταν στα καταστήματα, ενώ μπαίνοντας στο Δημαρχείο, αντιπροσωπεία Ποντίων, του παρέδωσε μια ποντιακή σημαία.