Εμβληματική δέσμη πολλών χιλιάδων παρεμβάσεων, που συνιστά οδικό χάρτη ανάπτυξης και κοινωνικής φροντίδας, χαρακτήρισε το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίασή του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι το πρόγραμμα «είναι η πυξίδα που ορίζει τους δρόμους, ώστε η αυτοδιοίκηση να ξαναγίνει μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας μας. Αλλά ταυτόχρονα είναι και πυλώνας του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την Ελλάδα του 21ου αιώνα».
«Η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού αποτελεί κρίσιμο μέρος της αρχιτεκτονικής της δημοκρατικής πολιτείας, όπως την αντιλαμβάνομαι. Κρίσιμη συνιστώσα του κράτους και ταυτόχρονα κύτταρο διαχείρισης των κοινών στην καθημερινότητα» σημείωσε.
«Οι επιλογές που την αφορούν είναι κατεξοχήν πολιτικές και από τις πρώτες μας θεσμικές παρεμβάσεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης το υπουργείο έδειξε το στίγμα του που ήταν να απελευθερωθεί η αυτοδιοίκηση από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της κεντρικής διοίκησης, αλλά να απελευθερωθεί και από την παράλυση που στην πράξη προκαλούσε η απλή αναλογική» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «είναι ένα σχέδιο με τις αρετές του πολιτικού από τον οποίο πήρε και το όνομά του, είναι οραματικό, τολμηρό και ταυτόχρονα είναι μελετημένο και κοστολογημένο», προσθέτοντας ότι «απλώνεται παντού σε ολόκληρη τη χώρα, συναρμόζοντας τις τοπικές ανάγκες στις εθνικές προβολές. Έχει το βλέμμα του στραμμένο στην κοινωνία για πολλές νέες θέσεις εργασίας παντού στην Ελλάδα, πρωτίστως στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.
«Τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν αυτή την εμβληματική δέσμη πολλών χιλιάδων παρεμβάσεων: Καινοτομία, ευελιξία, προοπτική. Τρεις είναι οι στόχοι: ανάπτυξη, περιβάλλον και κοινωνική συνοχή. Και τρεις είναι οι κατευθύνσεις που το εξειδικεύουν: ψηφιακή σύγκλιση, βελτίωση της ποιότητας ζωής και κοινωνική συνοχή, χωρίς να ξεχνάμε την έννοια της πολιτικής προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, τόνισε ότι στα επόμενα χρόνια 2,5 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν σε χιλιάδες έργα σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια και θα δημιουργήσουν περίπου 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης, υπογραμμίζοντας ότι στο πρόγραμμα θα έχουν πρόσβαση όλοι οι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης με βάση τη συμμετοχή κάθε τόπου στον εθνικό σχεδιασμό, αλλά και με συγκεκριμένα κριτήρια, γεωγραφικά, δημογραφικά και κοινωνικά για κάθε περιοχή.