Quantcast

Ηλιόπουλος: Η κοινωνία δεν αισθάνεται ασφαλής με αυτή την κυβέρνηση

«Σε πανδημία, ακρίβεια, διαχείριση φυσικών καταστροφών, η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την ασφάλεια της κοινωνίας» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Για «ψεύτικη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη» και για «μια κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την ασφάλεια της κοινωνίας», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Προγράμματος» της ΕΡΤ, αναφερθείς στη διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση της ΝΔ.

«Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται η κοινωνία είναι να μην ακούει ψεύτικους πανηγυρισμούς», σημείωσε, λέγοντας ότι «επί πέντε μέρες -κι ενώ η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει πολύ συγκεκριμένα για το τι έρχεται- ακούγαμε πανηγυρισμούς για τον κρατικό μηχανισμό που είναι έτοιμος». «Και είδαμε πώς κατέρρευσε ο κρατικός μηχανισμός», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Το δεύτερο κρίσιμο πράγμα είναι να μη βλέπουμε μία εύκολη μετάθεση ευθυνών ακόμα και στους επιστήμονες. Είναι μια βαθιά alt right αντίληψη να κατηγορούν τους επιστήμονες», επισήμανε, εξηγώντας ότι «είδαμε χθες τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι ήρθε νωρίτερα το φαινόμενο από ό,τι είχε προειδοποιήσει η ΕΜΥ -έναν ισχυρισμό που έχει ήδη διαψεύσει ο κ. Κολυδάς από την ΕΜΥ». «Επομένως, μία «συγγνώμη» που συνδυάζεται από τον ισχυρισμό ότι φταίνε οι μετεωρολόγοι, είναι μία ψεύτικη συγγνώμη», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικράτησε στη διάρκεια της κακοκαιρίας, υπογράμμισε: «έχουμε μία κυβέρνηση που κατάφερε να αφήσει χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους όχι μόνο στην Αττική Οδό αλλά και στη Μαραθώνος, στην Κατεχάκη, στη Μεσογείων». «Άφησε ασθενείς στο «Σωτηρία» χωρίς φαγητό, με το ένα κτίριο του νοσοκομείου να μην μπορεί να επικοινωνήσει με το άλλο. Οι συγκοινωνίες κατέρρευσαν ακόμα και στα μέσα σταθερής τροχιάς, με το τρένο να μη λειτουργεί σε ένα μεγάλο μέρος της γραμμής ειδικά την Τρίτη», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει για ποιο λόγο δεν απαγορεύτηκε η είσοδος των βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό ή για ποιο λόγο -όπως είπε ο κ. Λέκκας- οι εργαζόμενοι στα διόδια δεν είχαν καμία πληροφόρηση από την Τροχαία και τα οχήματα συνέχιζαν να μπαίνουν μέχρι τις 5 το απόγευμα», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Και σημείωσε: «το πιο απλό πράγμα βέβαια που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση -η οποία γνώριζε τι έρχεται- ήταν να καθιερώσει τηλεργασία τη Δευτέρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ήταν επιλογή της να μην το κάνει».

«Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης έχει πει πολλές φορές ότι έφτιαξε μια επιτελική δομή στο κράτος, έτσι ώστε να σταματήσει η συζήτηση για ευθύνες που διαχέονται δεξιά και αριστερά. Τώρα κάνουμε πάλι την ίδια συζήτηση. Επομένως έχουμε πλέον να κάνουμε με μια κεντρική πολιτική αποτυχία του ιδίου και της κυβέρνησης», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Άσκησε επίσης κριτική στη «βιασύνη του πρωθυπουργού να επικοινωνήσει ο ίδιος με την ιδιωτική εταιρεία της Αττικής Οδού και να συναποφασίσουν ένα πρόστιμο», λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή πρακτική». «Περισσότερο σαν ένα πρόστιμο-χάδι μοιάζει, το οποίο προσπαθεί να προστατεύσει την εταιρεία από περισσότερες διεκδικήσεις», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην κυβέρνηση να προσφύγει σε εκλογές, επισήμανε: «η καταστροφή που ζήσαμε το τελευταίο τριήμερο, δεν είναι το μόνο πράγμα που συνέβη το τελευταίο διάστημα».

«Στο πεδίο της πανδημίας, αυτή τη στιγμή που μιλάμε η Ελλάδα είναι δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό. Έχουμε φτάσει μέσα στο Γενάρη -ο οποίος με βάση την κυβέρνηση είναι ο τελευταίος μήνας της πανδημίας- να έχουμε 2.180 νεκρούς», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και συμπλήρωσε: «προφανώς και υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης για αυτό».

«Η κυβέρνηση έχει συμφιλιωθεί με το θάνατο. Κάθε μέρα πεθαίνουν 100 άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα και κάνουμε σαν να μην υπάρχει», υπογράμμισε.

«Όπως υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης», πρόσθεσε, «για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η χώρα έχει το τρίτο ακριβότερο ρεύμα στην ευρωζώνη και για το ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από το ύψος που ήταν το 2010». Τέλος, υπενθύμισε ότι «το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11%, ενώ για τους κάτω των 25 αυξήθηκε 27% γιατί καταργήθηκε ο υποκατώτατος».

«Το αποτέλεσμα αυτής της αύξησης ήταν να συνεχίσει να μειώνεται η ανεργία και να ενισχυθεί η κατανάλωση, συμβάλλοντας στην αύξηση του εισοδήματος για μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.