Ικανοποίηση για την 3η διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού – Θετικά μηνύματα από την αγορά (Βίντεο)

Στα 780 ευρώ από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός, με αύξηση κατά 9,4%

Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν φορείς και παράγοντες της αγοράς τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού  , που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αύξηση του βασικού μισθού – ύψους κατά 9,4% αυτή τη φορά- ο οποίος από την 1η Απριλίου θα φτάσει στα 780 ευρώ (μικτά) από τα 650 ευρώ (μικτά) που ήταν το 2019, ενώ η νέα αύξηση συμπαρασύρει 19 επιδόματα. 

Ικανοποίηση για την αύξηση εκφράζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. 

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει τη “χρυσή τομή” ώστε οι νέες κατώτατες αποδοχές να “ισορροπούν” ανάμεσα στις αυξημένες λόγω πληθωρισμού ανάγκες των εργαζομένων και στις πιέσεις που συνεπάγεται η αύξησή του για τις επιχειρήσεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε: «Συντασσόμαστε με κάθε απόφαση που υπηρετεί την κοινωνική συνοχή και τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας χωρίς να εξαντλεί βεβαίως τις αντοχές του επιχειρηματικού κόσμου και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

«Με την ευκαιρία αυτή όμως», επισημαίνει ο κ. Καρανίκας, «υπογραμμίζουμε εκ νέου την ανάγκη να επιστρέψει στους κοινωνικούς εταίρους η αποφασιστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού οι οποίοι είναι οι “καθ’ ύλην” αρμόδιοι, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Επίσης, «διεκδικούμε την -επιτέλους- άμεση κατάργηση του μνημονιακού κεφαλικού φόρου που είναι το τέλος επιτηδεύματος, ως ένα απαραίτητο “αντισταθμιστικό μέτρο”, για την επιβάρυνση που θα υποστούν κυρίως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που στον κλάδο του εμπορίου αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα των ΜμΕ».

Θετική η αύξηση για την αγορά, λέει ΓΣΕΒΕΕ

Θετική χαρακτηρίζει την αύξηση η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινείται εντός της πρότασης της ΓΣΕΒΕΕ. Στην παρούσα συγκυρία που ο υψηλός πληθωρισμός έχει μειώσει τα εισοδήματα η σχετική παρέμβαση ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζόμενων-καταναλωτών είναι θετική για την αγορά».

Παράλληλα, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει και για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, «ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών, όπου το κόστος λειτουργίας τους λόγω των ανατιμήσεων έχει εκτιναχθεί».

Αυξάνονται 19 επιδόματα

Την αύξηση, μεταξύ άλλων, του τακτικού επιδόματος ανεργίας στα 479 ευρώ, από 438 ευρώ ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκειά της συνέντευξης τύπου σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%.

Το τακτικό επίδομα ανεργίας υπολογίζεται ως αναλογία του κατώτατου μισθού. Συνεπώς, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% οδηγεί σε ακριβώς αντίστοιχη (9,4%) αύξηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας.

Συνολικά, 19 παροχές της ΔΥΠΑ συμπαρασύρονται προς τα πάνω από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας οι παροχές αυτές είναι οι ακόλουθες (σ.σ. στις παρενθέσεις είναι η βάση υπολογισμού κάθε παροχής):

1. Τακτικό επίδομα ανεργίας

2. Ειδική παροχή μητρότητας (Κατώτατος μισθός)

3. Επίδομα γονικής αδείας (Κατώτατος μισθός)

4. Βοήθημα λήξης ανεργίας (13 ημερήσια επιδόματα)

5. Βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα ανέργων (15 ημερήσια επιδόματα)

6. Επίδομα αποφυλακισμένων (15 ημερήσια επιδόματα)

7. Επίσχεσης Εργασίας (20 ημερήσια επιδόματα)

8. Αφερεγγυότητας εργοδότη ( Έως 3 μισθοί)

9. Eποχικό οικοδόμων (το 70% των 37 κατ. ημερομ/θια)

10. Εποχικό σμυριδεργάτων (το 70% των 50 κατ. ημερομ/θια)

11. Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό (το 70% των 25 κατ. ημερομ/θια)

12. Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομ/θια

13. Βοήθημα μη μισθωτών (Μηνιαίο επίδομα ανεργίας)

14. Επίδομα εργασίας (50% επιδόματος ανεργίας)

15. Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ. (75% κατ. ημερομησθίου)

16. Επίδομα πρακτικής άσκησης (80% κατώτατου μισθού)

17. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (Κατώτατος μισθός)

18. Προγράμματα απασχόλησης (Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού)

19. Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις (30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς)

Επίσης, κατά 9,4% αυξάνεται και ο μισθός των ωφελουμένων από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.