Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Abacus Research για λογαριασμό του Alpha ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκτά ισχυρή δυναμική, ενώ η αντιπολιτευτική τακτική του ΚΙΝΑΛ υπό τον νέο αρχηγό καταγράφει σημαντική άνοδο.
Την ίδια ώρα «στριμώχνεται» δημοσκοπικά η Κουμουνδούρου, η οποία επιμένει προς το Μαξίμου για πρόωρες εκλογές.
Με την έλευση της κακοκαιρίας «Ελπίς» και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ ναι μεν απέφυγε να ζητήσει παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών, ωστόσο έμεινε σταθερά και συνέχισε το σφυροκόπημα, επιχειρώντας να αναδείξει την «κραυγαλέα προχειρότητα» όσον αφορά τη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κινήθηκε κατά του πρωθυπουργού κατηγορώντας για πλήρη αδυναμία το «επιτελικό κράτος», ωστόσο στήριξε την ανάγκη στήριξης του αρμόδιου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης υπό τον κ. Στυλιανίδη υπενθυμίζοντας την πρόταση που είχε προ μηνών κάνει το κόμμα του.
«Είναι η ώρα το αρμόδιο Υπουργείο, να γίνει ένα πραγματικό στρατηγείο, όπως έχουμε ήδη προτείνει. Ένα ενιαίο κέντρο σχεδιασμού, συντονισμού και διαχείρισης κάθε φυσικής καταστροφής, με αναβαθμισμένα σχέδια πολιτικής προστασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ότι «ο κ. Μητσοτάκης, δεν πήρε κανένα μάθημα από όσα έχουν προηγηθεί τα χρόνια της διακυβέρνησής του, συνεχίζοντας την πάγια τακτική να μετατοπίζει τις ευθύνες του σε άλλους παράγοντες».
Συγγνώμη κατόπιν εορτής
Κατηγόρησε ειδικότερα τον πρωθυπουργό ότι ζητά συγγνώμη κατόπιν εορτής, αλλά πρόκειται για μισή συγγνώμη, γιατί εκτός από τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό, δεν είπε λέξη για όσους έμειναν και παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση, αλλά και τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Για τον κ. Ανδρουλάκη το «επιτελικό κράτος» είναι απλώς η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Μέγαρο Μαξίμου που κάθε άλλο παρά ενισχύει την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής μηχανής σε δύσκολες καταστάσεις. «Δε νοείται σύγχρονη χώρα, να δείχνει πιο ανέτοιμη μετά από τόσες κρίσεις», επισημαίνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δίνοντας την σκυτάλη των επιθέσεων σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος για την τεκμηρίωση της αντιπολιτευτικής ρητορικής ανά τομέα. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί σήμερα και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στην Ολομέλεια με αφορμή την συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο.
Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί συγκεκριμένα την κυβέρνηση ότι κατά την έλευση της κακοκαιρίας εμφανίστηκε χωρίς σχέδιο όσον αφορά τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ότι παρά τις έγκαιρες προβλέψεις και προειδοποιήσεις της ΕΜΥ για τα επερχόμενα καιρικά φαινόμενα η παράλυση του κρατικού μηχανισμού προκάλεσε κυκλοφοριακό και όχι μόνο χάος, ότι απέτυχε στον συντονισμό και τη συνεργασία με την αυτοδιοίκηση κι ότι δεν φρόντισε για την κάλυψη των υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Αφού κατάφερε να παραμείνουν κλειστοί οι δρόμοι και η εφοδιαστική αλυσίδα για άλλη μια μέρα, ανακοίνωσε τριήμερη ουσιαστικά αργία για το σύνολο των δραστηριοτήτων. Καθώς λοιπόν δεν υπάρχουν «λεφτόδενδρα», θα θέλαμε να μας ενημερώσει, πώς θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στους εργαζόμενους και τους πελάτες τους; Μήπως το επιτελικό κράτος έχει συμπεριλάβει και τον εαυτό του στην τριήμερη αργία;», ρωτούν με νόημα στελέχη του ΚΙΝΑΛ αφήνοντας αιχμές και για την τακτική που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα «λεφτόδενδρα».
Τα τελευταία γκάλοπ
Για τα γκάλοπ πάντως η Χαριλάου Τρικούπη προτιμά το «ουδέν σχόλιο», παρότι όλα τα στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα για την έκβαση της μάχης με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές εκλογές. «Κάθε μέρα και ένα βήμα», τονίζει στενός συνεργάτης του κ Ανδρουλάκη θέλοντας να πείσει τους συνομιλητές του ότι «παραμένουμε «προσγειωμένοι παρά την άνοδο των ποσοστών μας στις δημοσκοπήσεις».
Η χθεσινή εν τω μεταξύ δημοσκόπηση της Abacus ήταν η πρώτη που εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ να παλεύει στα ίσια για την δεύτερη θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η διαφορά της μισής μονάδας στην πρόθεση ψήφου είναι πολύ κάτω από τα όρια του στατιστικού λάθους. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως «θέμα» για το κόμμα του, με πολύ υψηλό ποσοστό αρνητικών γνωμών, που φτάνουν στο 57%.
Δεύτερος στη δημοφιλία
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στην δημοφιλία – με 17% έναντι 13% – εμφανίζεται με πολύ υψηλά ποσοστά ουδέτερων γνωμών, πράγμα που, όπως σημειώνει η Abacus, καταγράφει μία «καλή διάθεση» των πολιτών (κυρίως ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) απέναντί του, χωρίς ωστόσο να έχουν κατασταλάξει στις επιλογές τους.