Η κρυφή προσδοκία της Αθήνας από την ΕΚΤ και η ανησυχία στο Μαξίμου για το κύμα ακρίβειας

Στις 3 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη

*** Σημειώστε μια ημερομηνία στο ημερολόγιο σας: 3 Φεβρουαρίου. Για εκείνη τη μέρα είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη. Η πρώτη του 2022. Πολύ κρίσιμη κι αυτή, προφανώς όχι εξαιτίας της… πρωτιάς, αλλά επειδή η Αθήνα διατηρεί μια ακόμα κρυφή προσδοκία (κι από αυτή).

^^^ Συγκεκριμένα, περιμένει να ακούσει το πώς η ΕΚΤ σχεδιάζει να εξειδικεύσει το «whatever it takes», που εξέπεμψε ως σήμα στήριξης της Ελλάδας προς τις αγορές, στην συνεδρίαση της, του Δεκεμβρίου. Κατά συνέπεια, η χώρα μας μόνο θετικές ειδήσεις έχει να ακούσει προσεχώς. Κι αυτό, όπως και να το κάνουμε, θα μετρήσει για πολλά πράγματα, στο επόμενο διάστημα.

### Για παράδειγμα: Θα μετρήσει, ως προσδοκία, στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που θα δημοσιοποιήσει την Παρασκευή, αργά το βράδυ, η Fitch. Η Αθήνα δεν προσδοκά σε αναβάθμιση αύριο, αλλά, σε μια προαναγγελία αναβάθμισης, που θα ακολουθήσει, μάλλον στη δεύτερη αξιολόγηση της χρονιάς, από τον ίδιο οίκο, αργότερα φέτος.

@@@ Άλλο παράδειγμα: Θα μετρήσει στην υλοποίηση του ομολογιακού προγράμματος για φέτος. Φανταστείτε, για παράδειγμα, τι επιτόκια θα πετύχει η χώρα αν στις εκδόσεις που θα κάνει μετά τις 3 Φεβρουαρίου έχει για αέρα στα πανιά της μια εξειδικευμένη δήλωση στήριξης από την ΕΚΤ.

ΥΓ: Ωστόσο, ακόμα κι αν αυτή η δήλωση δεν γίνει στις 3 Φεβρουαρίου, το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει στη συνεδρίαση του ΔΣ του Μαρτίου ή το αργότερο του Απριλίου. Όπερ σημαίνει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι από πολλές απόψεις πολύ κρίσιμο κι ενδιαφέρον.

*** Κι αφού είμαστε σε mood ημερομηνιών, σημειώστε άλλη μια: 17 Φεβρουαρίου. Για εκείνη τη μέρα είναι προγραμματισμένη η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Ιδιαίτερη σημασία δώστε για την ακρίβεια στο δείπνο της 17ης, αλλά και στο breakfast της επόμενης μέρας. Γιατί;

^^^ Με βάση την κατ’ αρχήν εσωτερική ενημέρωση που έχει γίνει, σ’ αυτά τα δυο events θα κριθούν οριστικά τα μέτρα που θα ληφθούν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πόσο κρίσιμα είναι για την Ελλάδα. Το κοκτέιλ της πανδημικής κρίσης, με αυτό της ενεργειακής, έχει γίνει εδώ και καιρό εκρηκτικό για την Αθήνα (και όχι μόνο). Γι’ αυτό και οι αποφάσεις της συγκεκριμένης Συνόδου είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμες.

### Στο Μαξίμου – μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε – το τελευταίο διάστημα ζουν με το άγχος του κύματος ακρίβειας που έρχεται τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Εξαιτίας, κυρίως, του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Υπολογίζεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι τριπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και αργά ή γρήγορα «θα περάσει» στις τελικές τιμές καταναλωτή. Οπότε κάτι πρέπει να γίνει και άμεσα.

ΥΓ: Γι αυτό κι όλη η Ευρώπη έχει στραμμένη την προσοχή της στη Σύνοδο της 17ης/18ης Φεβρουαρίου.

ΥΓ 1: Έως τότε, πάντως, η Αθήνα θα πρέπει να έχει μεριμνήσει να λάβει κι επιπλέον «δικά της» μέτρα προστασίας του καταναλωτή. Μια λύση που μελετάται είναι η επιδότηση του ενεργειακού κόστους και των σούπερ μάρκετ. Μέχρι σήμερα, δεν προβλέπεται. Θα είναι ωστόσο μια κάποια λύση, αν κι εφόσον υιοθετηθεί.

ΥΓ 2: Το θέμα είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί…

Πηγή: poweergame.gr