Η Ελλάδα οικοδομεί συμμαχίες και αποδομεί τις τουρκικές αιτιάσεις και την προκλητικότητα Ερντογάν

Η Ελλάδα επιμένει στο διάλογο με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και αντιπαραθέτει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με Ισραήλ, Αίγυπτο και είπα στην κλιμάκωση των τουρκικών επιθέσεων

Με ενίσχυση των περιφερειακών συμμαχιών της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, διαρκή αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επιμονή στον διάλογο με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο «απαντά» η Ελλάδα στις κλιμακούμενες επιθέσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν και μια σειρά από κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας. Ήδη έχει προηγηθεί η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας με τη Γαλλία, με το «πράσινο φως» και από τη Βουλή για την προμήθεια των φρεγατών Belharra και των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

 

«Την ίδια στιγμή που προάγουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε νέα ύψη, είμαστε επίσης πρωτεργάτες στη δημιουργία πολυμερών μορφών συνεργασίας, που αφορούν ένα ευρύ φάσμα τομέων», είπε στο Όσλο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας -λίγο πριν από το φραστικό επεισόδιο που είχε με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία-, προσθέτοντας, δε, πως «αυτή είναι η ελληνική απάντηση στις πολλές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη γειτονιά μας».

 

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας και αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ενώ την προσεχή Πέμπτη θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρόεδρο της χώρας, Ισαάκ Χέρτζογκ. Μάλιστα, όπως έγραψε η «Jerusalem Post», ο πρόεδρος του Ισραήλ θέλει να διευκρινίσει ότι η προσέγγιση με την Αγκυρα (θα την επισκεφθεί στις 9 Μαρτίου) δεν θα γίνει εις βάρος των στενών δεσμών που έχει αναπτύξει το Ισραήλ με την Ελλάδα. Η συνεργασία των δύο χωρών εντείνεται στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της άμυνας, με αποκορύφωμα το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα.

Το Μαξίμου και ο Λευκός Οίκος αναζητούν μια ημερομηνία μετά το Πάσχα για την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στις Βρυξέλλες, οι κ. Μητσοτάκης και Αλ Σίσι επισφράγισαν με τη συνάντησή τους το πολύ καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, συμφωνώντας στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, ένα έργο που, εκτός από ενεργειακή, έχει και γεωπολιτική διάσταση. Το καλώδιο για τη διασύνδεση θα ποντιστεί στην περιοχή που είχε οριοθετηθεί το καλοκαίρι του 2020, όταν Αθήνα και Κάιρο υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, τέμνοντας την περιοχή που έχει παράνομα οριοθετηθεί με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.Το έργο αυτό, συνεπώς, θα κατοχυρώνει και στην πράξη την ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, ακυρώνοντας επίσης στην πράξη την ανυπόστατη οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Στο ζήτημα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το Μέγαρο Μαξίμου και ο Λευκός Οίκος αναζητούν μια ημερομηνία μετά το Πάσχα για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, σε συνέχεια και της επικύρωσης της νέας ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) από το Κοινοβούλιο, που αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, «όταν εμείς, κ. Τσίπρα, ήρθαμε στα πράγματα, η Τουρκία είχε θέσει μια παραγγελία για εκατό F-35. Αυτή η παραγγελία δεν υφίσταται πια. Και δεν υφίσταται γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες […] και ειδικά το αμερικανικό Κογκρέσο έβαλε βέτο στην πώληση αυτών των
αεροσκαφών και επιλέγει την Ελλάδα ως τον στρατηγικό αξιόπιστο εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Ενημέρωση προς όλους τους διεθνείς συνομιλητές

Σε σχέση με την τουρκική συμπεριφορά, με τις προκλήσεις που εκδηλώνονται από τον πρέσβη της Τουρκίας στο Όσλο μέχρι τις δηλώσεις Ερντογάν, που αμφισβητούν ουσιαστικά την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει όλους τους διεθνείς συνομιλητές του, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά και έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις πρεσβείες μας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς.

Όπως τονίζει σταθερά ο Έλληνας πρωθυπουργός, «η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό σε κάθε διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα».

 

Πηγή: parapolitika.gr