Quantcast

Η απάντηση Βαρβιτσιώτη κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΑΙΧΜΗΡΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

«Όσοι περίμεναν θεαματικά αποτελέσματα ή ανατροπή των παγκόσμιων συσχετισμών από μια επίσκεψη μάλλον καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες»,είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ επιβεβαίωσε η συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ντόναλτ Τράμπ, σύμφωνα με τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί συνάντησης «κατώτερης των προσδοκιών» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξήγησε: «Όσοι περίμεναν θεαματικά αποτελέσματα ή ανατροπή των παγκόσμιων συσχετισμών από μια επίσκεψη μάλλον καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Brexit στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μίλησε για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον λέγοντας: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια δύσκολη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή νομίζω χθες με τη στάση του απέδειξε ότι έχει και λόγο και ρόλο. Έχει λόγο γιατί θέτει με παρρησία την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με κάθε τρόπο και σε κάθε συνάντηση. Έχει καταστεί ο ίδιος και η χώρα αξιόπιστος εταίρος για τους υπερατλαντικούς μας φίλους και τους Ευρωπαίους εταίρους».

Σχολιάζοντας αιχμηρά τη στάση του προηγούμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Δεν είμαστε σε φάση που ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να δηλώνει μεταμέλεια για τις δηλώσεις του για τον Τράμπ, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας. Είμαστε σε θέση να αναδεικνύουμε τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Όσοι περίμεναν θεαματικά αποτελέσματα ή ανατροπή των παγκόσμιων συσχετισμών μάλλον καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες. Αυτό που εχει σημασία είναι αυτό που είπε ο Τράμπ για σχέση που βρίσκεται στο καλύτερο της σημείο. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ έχουν ρόλο στην περιοχή και στηρίζουν τον αγωγό East Med.

Δεν περιμέναμε να πει ο Τραμπ κατι διαφορετικό από όσα είπε ο εκπρόσωπος του State Department και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Όσοι θέλουν σήμερα να δημιουργήσουν εικόνα για επίσκεψη κατώτερη των προσδοκιών ξεχνούν την αστάθεια της περιοχής. Ξεχνούν ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη και αυτή η επίσκεψη δεν είναι απομονωμένη απο το διεθνές περιβάλλον.

Νωρίτερα, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) μίλησε για «αποτυχημένη προσπάθεια προβολής των ελληνικών θέσεων» και σχολίασε ότι «αν κανείς αντιπαραβάλει την επίσκεψη Μητσοτάκη με εκείνη του Αλέξη Τσίπρα, είναι η ημέρα με τη νύχτα».

Επίσης, η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) είπε: «Δεν μπορεί κανείς να μην κάνει μια πρώτη επισήμανση ότι η χθεσινή εικόνα ήταν κατώτερη των προσδοκιών και κατώτερη της σημερινής ανάγκης. Σε μια περίοδο που η εκτέλεση Σουλεϊμανί δημιουργεί νέους κινδύνους και εύφλεκτο περιβάλλον, ο χειρισμός έδειξε ή μη κατάλληλη προετοιμασία ή βιασύνη -ειδικά τη στιγμή που η ΕΕ δεν έχει λάβει ακόμα θέση καθώς σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των ΥΠΕΞ- η θέση του Ελληνα πρωθυπουργού ξεπερνάει την έστω συντηρητική θέση που πήραν άλλες πλευρές. Σε αυτή την πρώτη κριτική είδαμε και τη βροντερή σιωπή του Τράμπ σε αυτή την ιδιόρρυθμη συνέντευξη τύπου αναφορικά με τη στάση του όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά ευρύτερα για τα θέματα της περιοχής μας».

Για μη «φωτεινή στιγμή» της ελληνικής διπλωματίας μίλησε και η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) η οποία ζήτησε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να καθοριστούν οι διπλωματικές προτεραιότητες.

Από την πλευρά της ΝΔ η κυρία Μαριέτα Γιαννάκου σχολίασε αρχικά πως «δεν είναι σκόπιμο πριν ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί να κάνουμε σχολιασμούς λες και είμαστε παρατηρητές. Ειδικά όταν μιλάμε για συναντήσεις με πολλά ντεσού. Ξεπερνάμε τα όρια και γινόμαστε σχολιαστές τηλεοπτικών φαινομένων», ενώ ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είπε: «Ευτυχώς που στην συνάντηση ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι κάποιος άλλος με μειωμένη αντίληψη».