Quantcast

Χρυσοχοΐδης για φράχτη στον Έβρο: Υφίσταται ακόμα απειλή στα σύνορά μας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο επεσήμανε ότι και σήμερα υφίσταται απειλή στα σύνορα μας από καθημερινές απόπειρες εισόδου μεταναστών από την πλευρά των τουρκικών συνόρων .

«Απειλή υφίσταται και σήμερα ακόμη και σήμερα σημειώνονται σχεδόν καθημερινά απόπειρες εισόδου ορισμένες μέρες έχουμε εξάρσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρείται μαζική είσοδος από την πλευρά των τουρκικών συνόρων η οποία φυσικά αποτρέπεται από τις οργανωμένες δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας που είναι στην πρώτη γραμμή αλλά και την δουλειά που πραγματοποιεί ο στρατός με έργα και εμπόδια που τοποθετεί. Απειλήθηκε και απειλείται ακόμα και σήμερα η δημόσια ασφάλεια διότι η αιφνίδια και οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων είναι ένα γεγονός, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και καθιστά επιβεβλημένη την αντίδραση της ελληνικής πολιτείας προς διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Οφείλουμε να θωρακίσουμε την χώρα και να αντιμετωπίσουμε και το ενδεχόμενο του κορωνοϊού σε περίπτωση εισόδου πολλών ατόμων στη χώρα».

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί και ο υφιστάμενος φράκτης και να κατασκευαστεί νέος στα σημεία εκείνα του ποταμού Έβρου που έχουν κριθεί ως κρίσιμα σύμφωνα με τις εισηγήσεις του ελληνικού στρατού και της ελληνικής αστυνομίας.

«Ο νέος φράκτης θα είναι από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από γαλβανισμένο χάλυβα ύψους 5 μετρων απαρτιζόμενος από κατακόρυφες δοκούς. Το πάνω μέρος του φράκτη περίπου 1 μέτρο θα απαρτίζεται από λαμαρίνα πάχους πέντε χιλιοστων με αντιαναρριχητική λειτουργία. το σύνολο των μεταλλικών στοιχείων θα εδράζεται σε πασσάλους οι οποίοι θα είναι σε βάθος 6 μέτρων μέσα στο έδαφος επειδή η περιοχή αυτή είναι πλημμυρική”

Ο Υπουργός ανέφερε πως έτσι θα προστατευτούν οι τοπικές καλλιέργειες αλλά και οι γειτονικοί οικισμοί από πλημμυρικά φαινόμενα. Θα εκτελεστούν ακόμα χωματουργικά έργα συντήρησης και αναβάθμισης που θα εξυπηρετούν το στρατό και την αστυνομία αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους αγρότες της περιοχής οι οποίοι έχουν καλλιέργειες κατά μήκος του ποταμού.

Αναφερόμενος στον υφιστάμενο φράκτη ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι έχει υποστεί φθορές και πρέπει να συντηρηθεί. «Ο υφιστάμενος φράχτης έχει υποστεί φθορές κυρίως στο συρματόπλεγμα διότι τα υλικά που κατασκευάστηκε ο φράκτης το 2012 είναι ένα απλό συρματόπλεγμα. Με την πρόσφατη οργανωμένη είσοδο έχει υποστεί φθορές και χρειάζεται αναβάθμιση ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες αποτροπής εισόδου. Θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράκτης με την προσθήκη ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος από χάλιβα ύψους 4,4 μέτρων. Το προσωπικό του ελληνικού στρατού συνέβαλε συμβάλει και είναι εκεί καθημερινά για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης. Ακόμα κατασκευάζονται οκτώ νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια κατά μήκος του φράκτη για χρήση από τον ελληνικό στρατό. Έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιτήρηση των συνόρων από την άλλη πλευρά γίνονται εργασίες σε 57 φιλάκια του ελληνικού στρατού για επισκευές και αναβαθμίσεις.

Αναφερόμενος στο κόστος αλλά και στο χρόνο κατασκευής ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η προθεσμία κατασκευής του έργου είναι οκτώ μήνες ενώ το κόστος θα φτάσει τα 62 εκατομμύρια ευρώ. «H τιμή του κιλού του σιδήρου είναι ίδια με το 2012 1,70 ευρώ ανά κιλό. Η πραγματική αξία του έργου συνίσταται στην μεταλλική κατασκευή. Η καθαρή αξία του έργου είναι 39 εκατομμύρια, το 84% δηλαδή τα 33 εκατομμύρια είναι η μεταλλική κατασκευή 4.300.000 η κατασκευή των οδικών έργων και των χωματουργικών και 2 εκατομμύρια περίπου η αξία των οικοδομικών έργων δηλαδή οι αντιβαλλιστικοι πύργοι και η συντήρηση των υφιστάμενων φυλακίων του στρατού ενώ 62 εκατομμύρια είναι συνολικά η καθαρή τελική τιμή του έργου που θα πληρωθεί από το ελληνικό Δημόσιο.»

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στα όσα έγιναν τον περασμένο Μάρτιο λέγοντας ότι κατά την περίοδο Φεβρουαρίου Μαρτίου του 2020 59.000 άτομα επιχείρησαν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Έβρου απόπειρα εισβολής μεγάλου αριθμού ατόμων στα ελληνοτουρκικά σύνορα την οποία απέτρεψαν δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και στη συνέχεια η οπισθοφυλακή του ελληνικού στρατού και ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα από 28 Φεβρουαρίου μέχρι 28 Μαρτίου ο αριθμός των ατόμων που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από διάφορα σημεία των χερσαίων και ποτάμιων συνόρων του ευρώ και των οποίων αποτράπηκε είσοδος ήταν 59.000 άτομα»