Quantcast

Χρυσοχοΐδης: Δεν δεχόμαστε τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν ανθρώπους σαν «σφαίρες»

«ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟ»

Τις ευχαριστίες της κυβέρνησης στους εκπροσώπους των πρεσβειών των 15 κρατών μελών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και απέστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, εξέφρασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας και Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο.

Η σχετική εκδήλωση για την πρώτη παραλαβή της ανθρωπιστικής βοήθειας φιλοξενήθηκε στις κεντρικές αποθήκες του Πυροσβεστικού Σώματος, εκεί όπου φυλάσσονται τα είδη που αποστέλλονται.

«Δεν μπορούν δυστυχισμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι που αναζητούν μια τύχη στον ήλιο να χρησιμοποιούνται από άλλες χώρες, από άλλες εξουσίες και κυβερνήσεις για γεωπολιτικούς σκοπούς», επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: Εμείς έχουμε μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε κατατρεγμένο και κάθε δυστυχισμένο άνθρωπο, έχουμε μια μεγάλη αγκαλιά για εκείνον που διώκεται και δικαιούται όταν ζητάει διεθνή προστασία, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν ανθρώπους σαν σφαίρες ουσιαστικά για να ικανοποιήσουν τις δικές τους επιδιώξεις.

Ο υπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι η ανθρωπιστική αυτή αποστολή καταδεικνύει ότι η αλληλεγγύη των εταίρων είναι «χειροπιαστή πραγματικότητα». «Αυτή τη στιγμή ξεδιπλώνεται στα σύνορά μας, στον Έβρο και τα νησιά μια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε επίπεδο επιχειρησιακό, όπου όλες οι χώρες της Ευρώπης στέλνουν επιχειρησιακές δυνάμεις για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε ότι ο «μηχανισμός έρχεται να αναδείξει ότι η Ευρώπη σε ζητήματα αλληλεγγύης και συνεργασίας είναι έτοιμη, ειδικά όταν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει ζητήματα στα σύνορα της ίδιας της Ευρώπης». Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, επισήμανε από την πλευρά του ότι «δώσαμε πολύ μεγάλο αγώνα για να καλύψουμε τέτοιες βασικές ανάγκες γα όσους βρίσκονται ήδη στα κέντρα και τέτοιου είδους βοήθεια είναι πολύτιμη για να συνεχίσουμε το πολύ δύσκολο έργο μας».

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, Γιώργος Μοσχόβης, τόνισε ότι «σήμερα είμαστε εδώ για να καταδείξουμε τη μακροσκελή απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτή την πρόκληση στα σύνορα της χώρας, απάντηση πολιτική, διπλωματική, γεωπολιτική, δημοκρατική, επιχειρησιακή και η απόδειξή της ανθρωπιστικής διάστασης αυτής της απάντησης είναι ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ». Ο ίδιος επισήμανε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν θα βρεθεί αυτή τη βδομάδα για δεύτερη φορά στην Αθήνα «για να καταδείξει το ενδιαφέρον της Επιτροπής και το δικό της και τη σημασία που έχει αυτή η συλλογική και συνολική απάντηση που η Επιτροπή δίνει στη δυσκολία που περνάει ένα κράτος μέλος».

Συνολικά θα σταλούν περίπου 70.000 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων σκηνές, κουβέρτες, υπνόσακοι, ηλεκτρογεννήτριες, θερμάστρες, κρεβάτια, στρώματα, αδιάβροχα, γαλότσες, δεξαμενές νερού, γραφεία, καρέκλες και είδη πρώτης βοήθειας. Η ολοκλήρωση αποστολής των ειδών αναμένεται τις επόμενες δέκα ημέρες. Στο αίτημα της χώρας ανταποκρίθηκαν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Τσεχία και η Φινλανδία. Τα είδη θα αποσταλούν άμεσα στα κέντρα που θα δημιουργηθούν στην ενδοχώρα για την παραμονή όσων ήρθαν στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου και βρίσκονται σε καθεστώς διοικητικής κράτησης, αλλά και στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά.

Στη σημερινή εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι πρέσβεις της Λιθουανίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας και εκπρόσωποι των πρεσβειών της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Ρουμανίας, της Νορβηγίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Σερβίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Τσεχίας, στους οποίους απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες.