Quantcast

Χατζηδάκης: Θέλουμε να κάνουμε τη ΔΕΗ πιο φιλική στους καταναλωτές και πιο ανταγωνιστική

«Η ΔΕΗ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ»

Σε συνεντεύξεις του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για την μείωση του κόστους της ΔΕΗ καθώς και για τις νέες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί.

«Κεντρικός στόχος των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναληφθεί για τη ΔΕΗ και αυτών που περιγράφονται στο πενταετές business plan της επιχείρησης που ανακοινώθηκε χθες είναι να επιστρέψει η ΔΕΗ σε τροχιά βιώσιμης κερδοφορίας ώστε να μην χρειάζεται να βάζουν οι πολίτες το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουν τις ζημιές της» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Διευκρίνισε ότι θα επιτευχθεί εν πολλοίς μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, θα αποσβεστούν το πολύ σε 3 χρόνια και δεν θα επιβαρύνουν τον φορολογούμενο. Αποσαφήνισε επίσης, ότι δεν θα γίνουν αθρόες προσλήψεις στη ΔΕΗ, αλλά στοχευμένες προσλήψεις, περίπου 800 εργαζομένων, υψηλής εξειδίκευσης, σε βάθος τετραετίας.

«Εκείνοι που μας κατηγορούν για συρρίκνωση της ΔΕΗ είναι εκείνοι που υπέγραψαν με τους πιστωτές τη συμφωνία για μείωση του μεριδίου της στο 50% χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα», υπογράμμισε  ο κ. Χατζηδάκης και προσέθεσε:
«Η σταθερότητα της επιχείρησης είναι κρίσιμης σημασίας. Η επιχείρηση ανεβαίνει από τις σκάλες και όχι από το ασανσέρ, με την έννοια ότι η πορεία είναι σταδιακή. Με ρωτάνε: Άλλαξε ξαφνικά η ΔΕΗ και μπήκε στο Παράδεισο ενώ προηγουμένως ήταν στην Κόλαση; Η ΔΕΗ έχει βγάλει απλώς τη μύτη της έξω από το νερό και δεν αντιμετωπίζει ζήτημα χρεοκοπίας. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα προς αντιμετώπιση και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ανακοινώθηκε το business plan. Μέχρι στιγμής η ΔΕΗ έχει πάρει πιστοποιητικό βιωσιμότητας από τον ορκωτό ελεγκτή, αναβαθμίστηκε πιστοληπτικά από την S&P, έχει τον νέο νόμο με την κατάργηση τής νομιμότητας για τους νεοεισερχόμενους και τα διευθυντικά στελέχη.

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί η αξία της μετοχής της. Αλλά έχει μπροστά της μεγάλη ανηφόρα και γι’ αυτό θα προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση γιατί μπαίνει μέσα από τους λιγνίτες, θα προχωρήσει στις ΑΠΕ γιατί έχει μόνο το 3% της συνολικής αγοράς και μαζί με αυτά θα προχωρήσει και το πρόγραμμα των εθελουσίων εξόδων γιατί διαφορετικά θα πληρώνει προσωπικό χωρίς να το χρειάζεται».

Επισήμανε επίσης ότι «προσπαθούμε να βάλουμε τη ΔΕΗ σε μια νέα εποχή που θα συνοδεύεται από μια νέα εικόνα, την εικόνα μιας ΔΕΗ πιο φιλικής προς τους καταναλωτές και πιο ανταγωνιστικής. Αν και η προσπάθεια συνεχίζεται, αυτό που έχει γίνει στη ΔΕΗ δεν είναι καθόλου λίγο και γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49% με ισχυρά όμως δικαιώματα μειοψηφίας (με τη διαδικασία να ξεκινά εντός του 2020), αλλά και συμφωνίες της ΔΕΗ με Έλληνες και ξένους επενδυτές για την επέκταση της επιχείρησης στον χώρο των ΑΠΕ.

Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε: «Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε από την Τουρκία, προχωράμε με βάση τον προγραμματισμό μας. Αντιλαμβανόμαστε τους συμβολισμούς, προασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα και την ίδια στιγμή αναπτύσσουμε πολυδιάστατη διεθνή ενεργειακή πολιτική, χωρίς να καταφεύγουμε σε εντυπωσιακούς και χωρίς να επιδιώκουμε με τις όποιες κινήσεις να θέτουμε την πατρίδα μας σε αχρείαστους κινδύνους».