Ποιο είναι το σχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη.
Κατάλογο με 16 μεγάλες επενδύσεις που προγραμματίζονται στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, στο πλαίσιο του προγράμματος δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών στη νέα εποχή, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που ενέκρινε το master plan της απολιγνιτοποίησης.
Ο υπουργός τόνισε ότι με τις παρεμβάσεις που προωθούνται, θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που χάνονται εξαιτίας της διακοπής της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος από τη ΔΕΗ και των συναφών δραστηριοτήτων. Μόνο από τις 16 εμβληματικές επενδύσεις στις δύο περιοχές (σε σύνολο 70 επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί ως τώρα, από τον Ιούλιο οπότε άνοιξε η σχετική πλατφόρμα) υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 8.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι η πρόταση της κυβέρνησης προς την Κομισιόν ως προς την υποστήριξη των επενδύσεων που θα υλοποιηθούν στις λιγνιτικές περιοχές προβλέπει την αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης μέχρι και στο 80% για τις μικρές επιχειρήσεις.
Οι 16 επενδύσεις είναι:
- Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2,3 GW στη Δυτική Μακεδονία από την ΔΕΗ (επένδυση άνω του 1,3 δισ. ευρώ)
- Φωτοβολταϊκά ισχύος 0,5 GW στην Μεγαλόπολη από την ΔΕΗ (περί τα 300 εκατ. ευρώ)
- Φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, η κατασκευή του οποίου θα ξεκινήσει άμεσα (επένδυση ύψους 130 εκατ. ευρώ).
- Μονάδα παραγωγής πρασίνου υδρογόνου από την εταιρεία Solaris.
- Μονάδα αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτ. Μακεδονία από την Eunice.
- Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας στην Μεγαλόπολη.
- Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στην Δυτική Μακεδονία.
- Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στην Μεγαλόπολη.
- Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία.
- Οικοσύστημα οινικού τουρισμού στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας στην Δυτική Μακεδονία.
- Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας με φορέα υλοποίησης το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
- Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης στην Δυτική Μακεδονία.
- Δημιουργία θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης στη Μεγαλόπολη.
- Δημιουργία μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία.
- Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία.
- Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στην Μεγαλόπολη.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν ο κ. Χατζηδάκης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης, οι εθνικοί και Κοινοτικοί πόροι, η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ταμείου Γιούνκερ που διατίθενται για τις περιοχές αυτές φθάνουν στα 5,05 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα κονδύλια που θα κατανεμηθούν στις εν λόγω περιφέρειες από το νέο ΕΣΠΑ. Η εφαρμογή του προγράμματος (το οποίο θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να κατατεθεί ως το τέλος του χρόνου στην Ευρωπαΐκή Επιτροπή για έγκριση) θα είναι εμπροσθοβαρής. Μεγάλο βάρος για την απορρόφηση της απασχόλησης θα δοθεί σε πρώτη φάση στην αποκατάσταση των εδαφών ορυχείων της ΔΕΗ, επένδυση που φθάνει στα 300 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός ΠΕΝ υπογράμμισε ότι η απολιγνιτοποίηση εκτός από περιβαλλοντική έχει και οικονομική διάσταση δεδομένου ότι η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη είναι ήδη ζημιογόνος για την ΔΕΗ. Έκανε εξάλλου γνωστό ότι πριν λίγες μέρες έκλεισαν οι μονάδες 1 και 2 του Αμυνταίου, ενώ έξι μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό (το 2021), θα κλείσει και η Μεγαλόπολη 3 μαζί με την Καρδιά 3 και 4. Το 2022 θα κλείσουν οι 4 μονάδες του Αγ. Δημητρίου και το 2023 η 5η μαζί με τη Μεγαλόπολη 4 και τη μονάδα της Φλώρινας. Ως το 2028 θα μείνει σε λειτουργία με λιγνίτη η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, οπότε θα συνεχίσει με αλλαγή καυσίμου.