Quantcast

Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση προχωρά με προχειρότητα, αποσπασματικότητα και αργούς ρυθμούς στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

Δεν έχουν ληφθεί μέτρα για ενίσχυση της δημόσιας υγείας

«Η κυβέρνηση προχωρά με προχειρότητα, αποσπασματικότητα και αργούς ρυθμούς στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού», υποστήριξε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο 105,5» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι το κόμμα του επιβεβαιώνεται στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με πρόχειρα μέτρα και διορθωτικές παρεμβάσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε τη «λογική των ‘πυροσβεστικών μέτρων’ της κυβέρνησης, την οποία ακολούθησε και τα πρώτα χρόνια της κρίσης του 2008», όπως έιπε και τόνισε ότι «την ολιγωρία της στη λήψη οριζόντιων μέτρων για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, θα την πληρώσει στο πολλαπλάσιο η ελληνική κοινωνία σε βάθος χρόνου». Ξεκαθάρισε, δε, πως «η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει σχεδιασμό και να εντάξει τους ελεύθερους επαγγελματίες έστω και στο ανεπαρκές επίδομα των 800 ευρώ».

«Η διεθνής κοινότητα και οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι αν δεν ληφθούν γενναία μέτρα προστασίας, οδηγούμαστε σε μία πολύ βαθιά και δομική κρίση», σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης κάνοντας αναφορά στα παραδείγματα της Γαλλίας, της Ισπανίας, αλλά και των ΗΠΑ σχετικά με τη λήψη πακέτου μέτρων για τη διάσωση της οικονομίας. «Απαιτείται τώρα ουσιαστική ένεση ρευστότητας προς την οικονομία. Ειδάλλως θα βιώσουμε μία κρίση πολύ χειρότερη από αυτή που βιώσαμε το 2008», συμπλήρωσε.

«Περιμένουμε και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα αλλάξει κατεύθυνση στο ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για να προστατευτούν, αλλά να χάνουν τα σπίτια τους. Είναι αδιανόητο σε αυτές τις συνθήκες να ισχύσει το καθεστώς άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας από 1η Μαΐου», υπογράμμισε ο βουλευτής Μεσσηνίας.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, δήλωσε πως «η μη προστασία του δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκεται στον ιδεολογικό πυρήνα της κυβέρνησης. Ενώ όλοι πλέον αντιλαμβάνονται την ανάγκη ενίσχυσής του, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει – ακόμη και σήμερα- ουσιαστικά μέτρα όπως είναι οι προσλήψεις ιατρών, η προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τους εγαζόμενους στην υγεία, η ένταξη των δομών πρωτοβάθμιας υγείας στο εθνικό σύστημα και η ενίσχυση των ΜΕΘ. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα δώρα σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να επιτάξει τις μονάδες τους». «Πρέπει ακόμη να υπάρξει σχεδιασμός για την επόμενη μέρα με μόνιμες προσλήψεις και όχι με εργαζόμενους μίας χρήσης. Σκεφτείτε πού θα βρισκόταν σήμερα το ΕΣΥ χωρίς τις 19.500 προσλήψεις προσωπικού στη δημόσια υγεία και χωρίς την αύξηση της χρηματοδότησης του υπουργείου υγείας, που πραγματοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», υπενθύμισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε «την απαράδεκτη μεθόδευση της κυβέρνησης για ενίσχυση του φιλικού προς αυτήν τύπου μέσω της επικοινωνιακής καμπάνιας για τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση πάγωσε το πρόγραμμα οριζόντιας ενίσχυσης των ΜΜΕ με αντικειμενικά κριτήρια που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχύσει κατά το δοκούν τα Μέσα εκείνα που πρόσκεινται στην ίδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα πιέσει ώστε να κατατεθεί από την κυβέρνηση ακριβές πλάνο για το ποια μέσα και με ποιον τρόπο θα ενισχύσει. Πρόκειται για διαχείριση δημόσιου χρήματος και θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια», κατέληξε.