Χαρίτσης για άνοιγμα των σχολείων: Η κυβέρνηση διακινδυνεύει να χαθούν όσα πέτυχε η κοινωνία μέχρι σήμερα

«Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ»

Την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει «σαφή σχεδιασμό για την επόμενη μέρα με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας» εξέφρασε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με την επιστημονική κοινότητα ενώ υπογράμμισε τους κινδύνους που ενέχονται, με έμφαση στην οικονομία.

Αναφορικά με το ζήτημα του ανοίγματος των σχολικών μονάδων, ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε την απόφαση «μη επιστημονικά τεκμηριωμένη αλλά και εκπαιδευτικά παράλογη μιας και βρισκόμαστε λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί το κάνει «αφού μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει επέκταση των κρουσμάτων», ενώ τόνισε πως «σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που αποφασίστηκε η επαναλειτουργία σχολείων, γίνονταν παράλληλα δεκάδες χιλιάδες τεστ ημερησίως». «Είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη στα τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκων, αλλά ούτε και τα σχολικά μας κτήρια έχουν δυνατότητες για οργάνωση υγειονομικών μέτρων. Το άνοιγμα των σχολείων είναι βεβιασμένο, αχρείαστο και επικίνδυνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την οικονομία, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «οι αναλύσεις των διεθνών οίκων, αλλά και του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ είναι σοκαριστικές όσο αφορά την πορεία της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια». «Την ίδια ώρα ακούμε από κυβερνητικά στελέχη, να υποστηρίζουν με ελαφρότητα το σενάριο τύπου V κατά το οποίο έπειτα από την απότομη ύφεση θα ακολουθήσει απότομη ανάκαμψη της οικονομίας. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν επαληθεύεται. Αντίθετα πληθαίνουν τα σενάρια περί βαθιάς ύφεσης και οικονομικής λαίλαπας», τόνισε, ενώ αναφερόμενος συγκριτικά και στις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, υπογράμμισε: «Η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα είναι πολύ πιο δύσκολη, κυρίως λόγω της εξάρτησης της οικονομίας μας από τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και κλάδους που συνδέονται με τουρισμό, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση, και βέβαια λόγω της εξάρτησής της από την ιδιωτική κατανάλωση».