Χαρίτσης: «Αν δεν υλοποιηθεί το πρόγραμμα που προτείνουμε θα χρειαστούν αργότερα περισσότερα λεφτά»

«ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΣΥ»

Την άποψη ότι «στην πρωτοφανή κρίση του κορωνοϊού προέχει η υγεία των ανθρώπων και η στήριξη του ΕΣΥ», εξέφρασε ο Αλέξης Χαρίτσης. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, o εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, παράλληλα, ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το κομμάτι τις οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και τόνισε ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι», περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα στήριξης που χρειάζεται τώρα η ελληνική οικονομία»

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα των 26 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους που παρουσιάσαμε, κινείται εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας μας», ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Οι δαπάνες για τον κορωνοϊό δεν δημιουργούν νέες υποχρεώσεις, οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα έχουν εξαλειφθεί, και το πιο σημαντικό από όλα, έχουμε το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι αν δεν υλοποιηθεί τώρα αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει σε μερικούς μήνες να πάρουμε μέτρα σε πολλαπλάσιο βαθμό. «Και τότε δεν θα έχουμε αυτές τις δυνατότητες και θα πρέπει να δανειστούμε με χειρότερους όρους και με την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Τότε είναι που θα οδηγηθούμε νομοτελειακά σε μνημόνιο», πρόσθεσε.  

Ειδικότερα, ανέφερε πως «από το «μαξιλάρι» τα 16,5 δισ. ευρώ είναι δεσμευμένα για το χρέος, όμως τα υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα». Και πρόσθεσε: «Οι άμεσα διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι για την Ελλάδα είναι 19,5 δισ. ευρώ, και σύντομα 2 δισ. ευρώ θα είναι επιπλέον διαθέσιμα, ενώ οι ευρωπαϊκές εγγυοδοτήσεις ανέρχονται στα 9 δισ. ευρώ. Συνολικά έχουμε 50 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, από τα οποία ζητάμε να αξιοποιηθούν τώρα τα 26 δισ. ευρώ».

Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε ως «εικόνες ντροπής» τα όσα εξελίχθηκαν εχθές στον «Ευαγγελισμό», με την κυβέρνηση «να στέλνει την αστυνομία για να αντιμετωπίσει γιατρούς και νοσηλευτές που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες στα νοσοκομεία και τις ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας».

«Είναι δουλειά της συντεταγμένης πολιτείας να παίρνει μέτρα για την υγεία, την οικονομία και την εργασία, τα μέτρα όμως που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και δεν αντιμετωπίζουν την κρίση. Για αυτό και καταθέτουμε τις προτάσεις μας στον ελληνικό λαό» κατέληξε.