Quantcast

Χ. Καφαντάρη: Η κλιματική κρίση επιβάλλει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο

«Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΣΑΦΩΣ ΤΑΞΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ»

Στην εκδήλωση της Εποχής «Κλιματική κρίση και Αριστερά» παραβρέθηκε και χαιρέτησε η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δ. Αθήνας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην τοποθέτησή της η Χ. Καφαντάρη, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Η Κλιματική Αλλαγή που εξελίσσεται σε κλιματική κρίση έχει σαφώς ταξική διάσταση. Αυτό φαίνεται από τις συνέπειες της, που διαφέρουν στις πλούσιες και φτωχές χώρες, καθώς και στις περιοχές μέσα σε μια χώρα με διαφορετικά κοινωνικά στρώματα.

Η Παγκόσμια Κοινότητα κινητοποιείται, ο ΟΗΕ με τις διεθνείς Συνδιασκέψεις, τις COP, πρωτοστατεί για το Κλίμα, ενώ τα κινήματα των πολιτών και της Νεολαίας, που «φουντώνουν» παγκόσμια, μπορούν να επιβάλουν λύσεις. Δυστυχώς η τελευταία COP 25 στη Μαδρίτη δεν πέτυχε να φέρει μια Συμφωνία για την εφαρμογή του Συμφώνου του Παρισιού μετά το 2020 στον τομέα αγοράς δικαιωμάτων ρύπων και παρέπεμψε το θέμα στην επόμενηCOP 26.

Η Κλιματική Κρίση επιβάλει την αλλαγή του Αναπτυξιακού Μοντέλου. Η νέα Πράσινη Συμφωνία -GREENDEAL-αλλάζει συνολικά τα δεδομένα. Απαιτεί την ενσωμάτωση της διάσταση της Κλιματικής Αλλαγής σε όλους τους τομείς. Απαιτεί την ενσωμάτωση των δεδομένων της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και την Καινοτομία.Ακόμη, απαιτεί και νέο προφίλ θέσεων εργασίας, στην νέα εποχή που διανύουμε.

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η μετάβαση σε κλιματική ουδετερότητα οφείλει να γίνει και με παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ. ¨Όμως το πρόβλημα της υπερπαραγωγής ΑΠΕ και η ενέργεια που «απορρίπτεται», πρόβλημα που μελλοντικά θα αντιμετωπίσουμε, οδηγεί στην ανάγκη να βρεθούν τρόποι αποθήκευσής της. Έτσι η Ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αποθήκευση ενέργειας είναι απαραίτητη.

Κλείνοντας, η Χ. Καφαντάρη αναφέρθηκε και στην διαδικασία απολιγνιτοποίησης στη χώρα μας, με το «φιλόδοξο» σχέδιο του κ. Χατζηδάκη. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει με σχέδιο, όχι με αυξημένη χρήση ΦΑ, που περιλαμβάνεται στο ΕΣΕΚ της ΝΔ και το οποίο δεν είναι οικολογικά ουδέτερο. Τη μετάβαση αυτή δεν πρέπει να «πληρώσουν» τα φτωχά λαϊκά στρώματα και περιοχές με αυξημένη ενεργειακή φτώχεια. Πρέπει να διεκδικηθούν ικανοποιητικά κονδύλια από το υπό σύσταση Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ για τις συγκεκριμένες περιοχές της Δ. Μακεδονίας και τη Μεγαλόπολη.