Ο θαυμαστής της Νίκης Κεραμέως
– Για τις για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία μίλησε χθες η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως με τον Jeffrey Sachs, διευθυντή του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Columbia University in the City of N.Y., στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στους Δελφούς. Μάλιστα ο κ. Sachs μίλησε με θερμά λόγια για την υπουργό. «Αξίες, χρειάζεται να εστιάσουμε την εκπαίδευση πάνω σε αυτές, αυτή ήταν μια πολύ καλή ιδέα από τον Αριστοτέλη. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε επίσης σχετικά με τις αρετές. Επομένως με αυτό σχετίζεται η Αποστολή 4.7 (των Στόχων βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ), και η Υπουργός σας είναι μια από τις παγκόσμιες ηγετικές φυσιογνωμίες σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Πάνε ταμείο οι επενδυτές
– Τα χέρια τους τρίβουν οι ιδιώτες επενδυτές, αφού ήρθε η ώρα της… πληρωμής. Ο λόγος για τα μερίσματα καθώς μέσα στον Απρίλιο αναμένεται μπαράζ πληρωμών. Η αρχή γίνεται αύριο με την Autohellas που θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,46 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 4,8%. Στις 12 Απριλίου η ΓΕΒΚΑ κόβει μέρισμα 0,055 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 4,4%. Στις 21/4 τα ΕΛΠΕ θα δώσουν το πρώτο μέρος από το γενναίο μέρισμα της φετινής χρονιάς ύψους 0,82 ευρώ ανά μετοχή και συγκεκριμένα 0,30 ευρώ. Σημειώνεται πως η συνολική μερισματική απόδοση ξεπερνάει το 10%.
– Στις 24 Απριλίου θα κόψει και ο Μυτιληναίος. Το μέρισμα διαμορφώνεται στα 0,42 ευρώ ανά μετοχή με μικτή απόδοση 3% περίπου και στις 28 παίρνει σειρά η Τιτάν με επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ και απόδοση 3,8%. Στις 5 Μαΐου η Τράπεζα της Ελλάδος θα κόψει το δικό της μέρισμα ύψους 0,6720 ευρώ ανά μετοχή. Υπάρχουν και εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μέρισμα αλλά δεν έχουν ακόμα αποφασίσει την ημερομηνία της αποκοπής όπως η Coca Cola (0,71 ευρώ). Μέσα στο μήνα επίσης, αναμένονται τα αποτελέσματα εισηγμένων, που παραδοσιακά δίνουν όλο και κάτι στους μετόχους τους. Η BriQ Properties ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη του 2021 στις 26/4 και ο ΟΛΘ στις 27/4 ο οποίος πέρυσι είχε εντυπωσιάσει με την υψηλή διανομή μερίσματος και η αγορά περιμένει να δει αν θα επαναλάβει και φέτος.
Το άλμα εις ύψος των αεροπορικών εισιτηρίων
– Υψηλότερες τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια, λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, αναμένει ο επικεφαλής της Lufthansa. «Βιώνουμε αύξηση της ζήτησης για κρατήσεις, αλλά οι πτήσεις θα γίνονται όλο και πιο ακριβές», δήλωσε ο Κάρστεν Σπορ, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία έχει αυξήσει ήδη δύο φορές φέτος τις τιμές, αλλά αυτό δεν αρκεί. «Το κόστος των καυσίμων θα μπορούσε να αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από μελλοντικές συναλλαγές», τόνισε ο ίδιος, δικαιώνοντας όσους έχουν προειδοποιήσει πως ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για τον ελληνικό τουρισμό, είναι η εκτόξευση των αεροπορικών εισιτηρίων. Αν συνυπολογίσει κανείς και την αύξηση του budget για ξενοδοχεία, μετακινήσεις και διατροφή, αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια για μια οικογένεια Γερμανών μικρομεσαίου εισοδήματος, στενεύουν επικίνδυνα…
Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τις τιμές
– Καλό θα ήταν να προετοιμαζόμαστε για ακόμα υψηλότερες τιμές σε βασικά αγροτικά προϊόντα. Οι κοινοτικές Αρχές διαβεβαιώνουν ότι θέμα επάρκειας δεν θα αντιμετωπίσουμε, ωστόσο οι τιμές είναι άλλη ιστορία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες, η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει σε 297,7 εκατ. τόνους όσον αφορά τη συγκομιδή του 2022. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα λόγω των υψηλών τιμών της αγοράς και των πληθωριστικών τάσεων. Για παράδειγμα, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα έξοδα παραγωγής είναι πιθανό να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στις τιμές καταναλωτή όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα…
!!Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα πιάσει «ταβάνι» το καλοκαίρι και θα αποκλιμακωθεί στο δεύτερο μισό του χρόνου. Για κάποιους αναλυτές αυτή δεν είναι μια τολμηρή πρόβλεψη, εκτός αν πυροδοτηθούν δευτερογενείς πληθωριστικές πιέσεις κατά τη διαδικασία αναπροσαρμογής των μισθών. Αυτά ακούνε και στην Αθήνα και προβληματίζονται για το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού…
Οι καταναλωτές στο κυνήγι των ευκαιριών
– Ευκαιρίες με το… τουφέκι, αναζητούν οι καταναλωτές. Σύμφωνα με την YouGov Profiles, οκτώ στους 10 Έλληνες αξιοποιούν ειδικές προσφορές, εκπτωτικά κουπόνια, ηλεκτρονικούς εκπτωτικούς κωδικούς, με τους τελευταίους να αποτελούν την πιο δημοφιλή μορφή αξιοποίησης των αγοραστικών ευκαιριών που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στους καταναλωτές τους. Επιπλέον, ένας στους δύο Έλληνες έχουν αγοράσει τουλάχιστον ένα είδος από πηγή μεταχειρισμένων ειδών/ δεύτερο χέρι μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες…
Πρόταση για Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων
– Η κρίση αναθερμαίνει την πρόταση για τη σύσταση Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στην Ελλάδα ως το σημείο που η προσφορά θα συναντά τη ζήτηση και έτσι θα ενισχύεται η διαφάνεια στην αγορά. Η Ελλάδα, αν και κατά το παρελθόν και μάλιστα εν έτει 1875 (!) διέθετε Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων με έδρα τον Πειραιά, είναι από τις ελάχιστες χώρες όπου οι τιμές των εμπορευμάτων προέρχονται από χρηματιστήρια άλλων χωρών, στις οποίες, όμως, ενσωματώνεται το μεταφορικό κόστος στις συγκεκριμένες αγορές.
– «Χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα τη χρηματιστηριακή τιμή βαμβακιού στο χρηματιστήριο του Λίβερπουλ, μόνο που αυτή αφορά βαμβάκι παραδοτέο στα λιμάνια της Άπω Ανατολής, ξέρουμε δηλαδή πόσο έχει το βαμβάκι στο λιμάνι της Οζάκα στην Ιαπωνία αλλά όχι εάν συνυπολογιστεί το μεταφορικό κόστος στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γεωπόνος-ειδικός αναλυτής Σάκης Μπαντής, που έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία παρεμβαίνοντας σε κυβερνητικούς παράγοντες.
Νέο έργο εκσυγχρονισμού των νοσοκομείων
– Μόλις ολοκληρώθηκε ο περίφημος εκσυγχρονισμός των πάλαι ποτέ ΠΕΣΥ (και νυν ΔΥΠΕ) που ξεκίνησε από τη δεκαετία του ‘90 ξεκινά νέος κύκλος αφού στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το έργο του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς. Σχεδόν 173 εκατ. ευρώ θα ριχτούν από το Ταμείο προκειμένου να υλοποιηθεί ο φάκελος ασθενούς, να εκσυγχρονισθούν τα νοσοκομεία και μαζί άλλες υπηρεσίες του τομέα Υγείας.
– Το έργο περιλαμβάνει δύο συμβάσεις, μια για την τεχνολογική αναβάθμιση των νοσοκομείων συνολικού ύψους 112 εκατ. ευρώ και μια δεύτερη για την αναδιάρθρωση του συνολικά των υπηρεσιών υγείας, συνολικού ύψους 61 εκατ. ευρώ, η οποία θα περιλάβει συνολικά εννέα υποέργα. Για την ιστορία η μηχανογράφηση των πρώην Περιφερειακών ΕΣΥ αποτέλεσε μια μεγάλη «αμαρτία» του ελληνικού κράτους, αφού ξεκίνησε πριν το 2000 και μέχρι και το 2010 που η χώρα χρεοκόπησε δεν είχε ολοκληρωθεί. Χώρια οι συμπληρωματικές συμβάσεις που υπογράφηκαν όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια..