Το Ίδρυμα Ωνάση, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διοργανώνουν σήμερα το δεύτερο Onassis Health Day.
Μια ψηφιακή ημερίδα για την μετά-covid εποχή στα συστήματα υγείας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της έρευνας και της παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά και τις ανάλογες προσαρμογές στο ελληνικό σύστημα υγείας. Η ημερίδα με κεντρική θεματική τις «Προβλέψεις και Προκλήσεις στην Υγειονομική Περίθαλψη» έχει σκοπό να εντοπίσει αυτές τις αλλαγές, να σκιαγραφήσει την προσαρμογή μας σε αυτές και να διερευνήσει τις δυνατότητες που ανοίγονται για ασθενείς, επιστήμονες αλλά και νομοθέτες μέσα από αυτές.
Κατά το χαιρετισμό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στις αλλαγές στο ΕΣΥ, αλλά και στη σημερινή δύσκολη κατάσταση λόγω πανδημίας, τονίζοντας ότι χρειάζεται «κοινωνική συνείδηση και ομοψυχία».
Είναι σαφές ότι το ΕΣΥ μετά από 40 χρόνια πρέπει να αλλάξει, πρέπει να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση, ανέφερε η κυρία Γκάγκα. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, είπε, αναφέροντας ότι οι αποστάσεις έχουν μικρύνει, υπάρχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, έχει αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η ιατρική, δηλαδή έχει γίνει πιο ανθρωποκεντρική και παράλληλα βασίζεται σε πολυσυστηματικές ομάδες, και επίσης οι ασθενείς έχουν μια δυνατή δική τους φωνή. «Ως υπουργείο φυσικά πρέπει να ακούμε τους πάντες και να παίρνουμε τις αποφάσεις μετά από ένα γόνιμο διάλογο», τόνισε.
Ανέφερε επίσης ότι στην Ελλάδα έχουμε τον μεγαλύτερο ιδιωτικό τομέα από όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Σχεδόν το 50% των εξόδων στην υγεία είναι στον ιδιωτικό τομέα και αυτό δεν είναι κακό, ούτε πρέπει να βάζουμε ταμπέλες, ο καλός δημόσιος και ο κακός ιδιωτικός. Έχουμε καλούς γιατρούς και καλές υπηρεσίες και στους δύο χώρους» είπε, σημειώνοντας πως το σημαντικό είναι να υπάρχει μια καλή διασύνδεση και καλές υπηρεσίες για τους ασθενείς.
Αναφερόμενη στη σημερινή δύσκολη κατάσταση στο σύστημα υγείας, σημείωσε ότι «το πρώτο μας μέλημα αυτή τι στιγμή είναι να ξεπεράσουμε τους επόμενους μήνες την δύσκολη κατάσταση της πανδημίας και γι αυτό χρειάζεται η συνδρομή όλων» και προσέθεσε: «Αυτό που χρειάζεται στη χώρα είναι κοινωνική συνείδηση και ομοψυχία, που δείχνουμε στις δύσκολες ώρες, αλλά όχι αυτή τι στιγμή. Πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί να δούμε πως μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα και να κάνουμε μια κριτική καλόπιστη για την επόμενη μέρα, αλλά στην ώρα της κρίσης αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι θετικές προτάσεις».
«Η επόμενη μέρα είναι για όλους μας και θα είναι από όλους μας. Είναι δικαίωμα όλων των Ελλήνων η καλή πρόληψη και η υγεία και αυτά θα τα κάνουμε» κατέληξε η κυρία Γκάγκα.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι το σημερινό Onassis Health Day συμπίπτει με την αγωνία όλων μας για την εξέλιξη της πανδημίας, τις απώλειες συνανθρώπων μας, την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ. Αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει το Ίδρυμα, από την πρώτη φάση της πανδημίας, στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στη δύσκολη μάχη που δίνει.
«Καθώς όμως η μάχη συνεχίζεται, επιχειρούμε να αναλογιστούμε και τις προκλήσεις που μας περιμένουν στο μέλλον» είπε και σημείωσε πως για την μεγάλη οικογένεια του Ιδρύματος Ωνάση η μάχη στον τομέα ης Υγείας είναι διαρκής».
Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, τίποτα δεν είναι ίδιο στον τομέα της Καρδιολογίας μετά το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1993. Σημείωσε ότι το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και στη συνέχεια το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο έχουν τύχει διαχρονικής και διακομματικής ομόφωνης υποστήριξης.
Ο εκσυγχρονισμός του νοσοκομείου, είπε, περνάει στο επόμενο στάδιο, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, δίνοντας βαρύτητα στην διαρκή μετεκπαίδευση του προσωπικού, την ενίσχυση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και τις κοινές δράσεις με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.
Παράλληλα ωριμάζουν οι συνθήκες για την επόμενη μέρα στο χάρτη των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων. Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, εκτίμησε, θα παραδοθεί εντός του 2024 και -όπως είπε- θα είναι η έμπρακτη εφαρμογή ενός οράματος, μέσω του οποίου εκπονείται για πρώτη φορά στη χώρα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις.
«Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, είναι ένας καταλύτης μέσα στην ολιστική προσέγγιση που έχουμε για την Υγεία» και τα μέσα για να επιτευχθεί ο στόχος έχουν ήδη επιλεγεί, είπε ο κ. Παπαδημητρίου και προσέθεσε: Μετεκπαιδεύεται και εξειδικεύεται το έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αναπτύσσεται η έρευνα, ενισχύονται οι μεταμοσχευτικές μονάδες, ενημερώνεται η κοινωνίας για την αξία και την σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων. Δημιουργείται επίσης το Ωνάσειο Παίδων, η πρώτη εντελώς αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης για παιδιά στην Ελλάδα.
«Σε αυτή την ολοκληρωμένη πρόβλεψη η συνεργασία με τους ειδικούς είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ο θεσμός των συντονιστών αποτελεί κομβικό σημείο του νέου συστήματος γι αυτό και το Ίδρυμα Ωνάση αναλαμβάνει την πρόσληψη για ένα χρόνο με δυνατότητα επέκτασης ακόμα δύο χρόνων, επτά συντονιστών μεταμοσχεύσεων που θα τοποθετηθούν σε επτά δημόσια νοσοκομεία» σημείωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και κατέληξε:
«Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο είναι η αιχμή του δόρατος σε μια πανεθνική προσπάθεια να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, εκπαιδεύοντας τις νεότερες γενιές σε μια κουλτούρα ζωής. Όλες αυτές οι δράσεις κάνουν πράξη τον κανόνα ότι η υγεία είναι ζήτημα πολιτισμού».