Quantcast

Γιώργος Κώτσηρας στα Παραπολιτικά 90,1: Για τον βιασμό ανηλίκου η ποινή είναι μια, ισόβια κάθειρξη

«Δεν υπάρχει κλιμάκωση στην ποινή, αν υπάρχει βιασμός ανηλίκου η μόνη ποινή είναι αυτή»

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κος Γιώργος Κώτσηρας, μίλησε την Παρασκευή στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

 

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με την υπόθεση του Κολωνού, ο υφυπουργός τόνισε:

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Είμαστε σε εξέλιξη της ανακριτικής διαδικασίας, η δικαστική εξουσία και οι εισαγγελικές αρχές κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές ώστε να μπορέσουν να φτάσουν σε όσο δυνατόν γρηγορότερα και ασφαλέστερα συμπεράσματα για αυτή την ιστορία που έχει προκαλέσει σε όλους μας οδύνη και αποτροπιασμό. Ο ρόλος της πολιτείας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δούμε και με ποιο νομοθετικό πλαίσιο φτάνουμε και μπορούμε να οδηγηθούμε σε αυτές τις καταστάσεις για αυτό το λόγο οι αλλαγές που έχουν γίνει και από τη δική μας κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα είναι αυτές οι οποίες μπορεί να διασφαλίσουν ότι δράστες τέτοιων αδικημάτων μπορούν να έχουν τη μέγιστη δυνατή τιμωρία.

Ο βιασμός ανήλικου από τον Νοέμβρη του 2021 και τις αλλαγές που έκανε η δική μας κυβέρνηση έχει πλέον μόνο μια ποινή, η ποινή είναι ισόβια κάθειρξη όπως είναι και για τον ομαδικό βιασμό, όπως είναι και για το θανατηφόρο βιασμό. Πρέπει να τονίσουμε ότι οι αλλαγές που κάναμε είχαν συνολικά άξονα την προστασία της ανηλικότητας. Υπενθυμίζω ότι και στην αποπλάνηση ανηλίκου μεταξύ 14 και 15 ετών που ήταν πλημμέλημα εμείς το κάναμε κακούργημα.

Την αιμομιξία η οποία ήταν πλημμέλημα εμείς την κάναμε κακούργημα, η μαστροπεία ενηλίκων η οποία είχε βγει από τον κώδικα του 2019 εμείς την επαναφέραμε. Οι παραγραφές για τα αδικήματα των ανηλίκων ξεκινούν μετά την ενηλικίωσή τους, όλα τα αδικήματα που αφορούν την γενετήσια ελευθερία διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως. Αυτό σημαίνει ότι ένας ανήλικος ο οποίος δεν μπορεί στα 12 στα 14 τους χρόνια να πάει να καταγγείλει ένα τέτοιο περιστατικό στις αρχές μπορεί εάν περιέλθει στη γνώση της εισαγγελικής αρχής κάποια πληροφορία να παρέμβει αυτεπαγγέλτως. Αυτές είναι αλλαγές που δημιουργούν ένα πλαίσιο το οποίο λειτουργεί προστατευτικά και αυτό το οποίο αξιολογούμε είναι να δούμε ότι πραγματικά αυτές οι αλλαγές έχουν και το αποτέλεσμά τους σε πιθανά τελεσθέντα αδικήματα που έχουν γίνει και σοκάρουν την ελληνική κοινωνία.

Για τον βιασμό ανηλίκου η ποινή είναι μια, δεν υπάρχει κλιμάκωση στην ποινή, αν υπάρχει βιασμός ανηλίκου η μόνη ποινή είναι ισόβια κάθειρξη. Η ισόβια κάθειρξη με τους όρους που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία οι οποίοι είναι αυστηροί όροι ξεκινάμε να συζητάμε για το αν θα μπορεί να κάνει αίτηση για να εξεταστεί από δικαστικό συμβούλιο από τα 18 μέχρι 25 χρόνια. Το προηγούμενο καθεστώς αφορούσε ποινή 5 έως 15 χρόνια για το βιασμό με πραγματικό χρόνο έκτισης της ποινής το 1/3. Εδώ ξεκινάμε από τα 18 χρόνια να μπορεί να γίνει αίτηση…

Αναφορικά με το επιχείρημα των κατηγορουμένων ότι υπήρχε συναίνεση από τη μεριά του παιδιού, ανέφερε:

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Σε αυτές τις ηλικίες δεν τίθεται θέμα συναίνεσης γιατί η δικαιοπρακτική ικανότητα των ανήλικων θυμάτων δεν υπάρχει, για αυτό το λόγο και η νομοθεσία προβλέπει ειδική προστασία στα θέματα των ανηλίκων για να προστατευτούν ακόμα περισσότερο. Για αυτό το λόγο προστατεύονται και σε περιπτώσεις αποπλάνησης οι ηλικίες κάτω των 12 ή 12 μέχρι 15 προκειμένου να υπάρχει μια περαιτέρω προστασία τους. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι όταν έχουμε να κάνουμε με θύμα ανήλικο ο νόμος είναι πολύ καθαρός για αυτό και εμείς πήραμε την απόφαση να έχει μια και μόνο ποινή, την ισόβια, και για αυτό και την αποπλάνηση ανηλίκων και την κατάχρηση ανηλίκου την έχουμε αυστηροποιήση σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην τίθεται κανένα θέμα ούτε καν παράθυρο μη προστασίας των ανήλικων θυμάτων. Θέλω να τονίσω ότι το νομικό μας πλαίσιο από τον Νοέμβριο του 2021 και μετά είναι πολύ αυστηρό, πολύ συνεκτικό και πολύ συμπαγές στην προστασία των ανηλίκων. Ήταν μια κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, το είχαμε πει προεκλογικά στον ελληνικό λαό και το κάναμε πράξη.

Ερωτηθείς αν συνέδραμαν όλα τα κόμματα στην συγκεκριμένη διάταξη του ποινικού κώδικα για τον βιασμό, είπε:

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Ψηφίστηκε η διάταξη και ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα όμως ο λόγος για τον οποίο δεν ψηφίστηκε ο ποινικός κώδικας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι κάνουμε μια οριζόντια αυστηροποίηση των ποινών, ότι η αυστηροποίηση των ποινών συνολικά δεν είναι η λύση, ότι δεν μπορούμε να περιορίζουμε τον δικαστή και να του δίνουμε μόνο μια επιλογή. …Εδώ πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια διαφορετική πολιτική αντιμετώπιση, εμείς ακούμε την κοινωνία και τα αδικήματα αυτά τα οποία είναι σοβαρά και ειδεχθή προβλέπουμε αυστηρότερες ποινές όταν σε άλλες αλλαγές που έκαναν άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν οι αλλαγές ήταν επί το μικρότερο.

Ερωτηθείς σε τι κατάσταση είναι το ανήλικο κορίτσι ο κ. Κώτσηρας απάντησε:

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες έχει πάει το παιδί στο Παίδων ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ψυχολογική του στήριξη. Πρέπει να διασφαλίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο -και για αυτό γίνονται όλες οι προσπάθειες από όλα α αρμόδια υπουργεία και τις αρμόδιες αρχές -ώστε να προφυλαχθεί το θύμα αυτή την περίοδο ψυχολογικά και όλη η οικογένεια. Και για αυτό το λόγο προσφάτως στις αλλαγές που γίνανε προβλέφτηκε μια ειδική διάταξη η οποία ορίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί με διάταξη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η υπόθεση να εξεταστεί από το δικαστήριο κατά προτεραιότητα ακριβώς για να αποφύγουμε την ψυχική ταλαιπωρία του παιδιού στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Πρέπει να έχουμε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία του παιδιού θύματος και παράλληλα να ολοκληρώσει μια πολύ σοβαρή δικαστική έρευνα προκειμένου όλοι οι δράστες αυτών των φρικαλέων αδικημάτων να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να έχουν τη μέγιστη δυνατή των ποινών. Αυτός είναι ο στόχος μιας συντεταγμένης πολιτείας και νομίζω ότι αυτό θα το κάνει και η ελληνική δικαιοσύνη.