Γιώργος Γεραπετρίτης: Δεν θα υπάρξει νέο καθολικό lockdown

Ο υπουργός Επικρατείας απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας, τον εμβολιασμό, τα σενάρια για πρόωρες κάλπες και την επόμενη σχολική χρονιά, μίλησε στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

 

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, η κυβέρνηση θα επιλέξει στο εξής επιμέρους παρεμβάσεις και όχι οριζόντια μέτρα, όπως είναι το καθολικό lockdown, εφόσον υπάρξει έξαρση της πανδημίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας αναλύει τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων, ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και «δείχνει» ότι το σενάριο του ανασχηματισμού είναι μακρινό.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γεραπετρίτη στα «Π»:

Ποια «εργαλεία» έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση και είναι διατεθειµένη να χρησιµοποιήσει προκειµένου να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού; Είναι τα τοπικά lockdowns ένα από αυτά;

Η µετάλλαξηέλτα έχει καταστήσει τον ιό πιο µεταδοτικό, ιδιαιτέρως σε νεαρότερες ηλικίες, µε αποτέλεσµα να παρατηρείται σηµαντική αύξηση κρουσµάτων και του δείκτη θετικότητας, χωρίς εντούτοις αύξηση στις νοσηλείες και τους θανάτους µέχρι στιγµής.

Αν και ο υψηλός αριθµός των κρουσµάτων δεν αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό δείκτη, λόγω της διαφοροποίησης στα χαρακτηριστικά του ιού και του γεγονότος ότι δεν έχει καταγραφεί πίεση στο σύστηµα Υγείας, συνεχίζουµε να επαγρυπνούµε και να αξιοποιούµε όλα τα εργαλεία που έχουµε στη φαρέτρα µας: µέτρα ατοµικής προστασίας, τεστ και εµβόλιο.

Η µάσκα εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς και στους υπαίθριους χώρους, όταν δεν είµαστε µόνοι. Παράλληλα, έχει αυξηθεί γεωµετρικά ο αριθµός των διενεργούµενων τεστ, ιδίως λόγω της αξιοποίησης των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ, που παρέχονται από το κράτος σε µεγάλο αριθµό συµπολιτών µας.

Σε περίπτωση έξαρσης του φαινοµένου, που εξ ορισµού είναι δυναµικό και απρόβλεπτο, θα υπάρξουν σηµειακές παρεµβάσεις αλλά όχι οριζόντιες απαγορεύσεις, όπως τις βιώσαµε στις προηγούµενες φάσεις της πανδηµίας. Και αυτό διότι κάτι τέτοιο είναι δοµικά αντίθετο στην παροχή του εµβολίου ως καθολικού αγαθού στην κοινότητα.

Κινδυνεύει η χώρα µας, όπως η Πορτογαλία, να µπει στην «κόκκινη λίστα» κάποιων κρατών, µε σοβαρές συνέπειες για τον τουρισµό; Ποια είναι η εκτίµησή σας για την έκβαση της τουριστικής σεζόν, τώρα που φτάσαµε πια στο µέσον του καλοκαιριού;

Ο τουρισµός µέχρι στιγµής έχει ξεπεράσει τον στόχο του 50% των αφίξεων του 2019. Ήδη τις τελευταίες 2 εβδοµάδες οι αφίξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πλησιάζουν το 70%, ενώ δηµοφιλείς προορισµοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αγγίζουν σε απόλυτα νούµερα τις αφίξεις του 2019.

Επιπλέον, άλλοι κλασικοί προορισµοί, όπως το Ηράκλειο, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος και τα Χανιά, εµφανίζουν τριπλάσιες αφίξεις σε σχέση µε πέρυσι. Και όλα αυτά ενόσω, πράγµατι, υπάρχει σηµαντική µείωση αφίξεων από χώρες όπως το Ηνωµένο Βασίλειο, που εφαρµόζουν περιοριστικά µέτρα στην επιστροφή των ταξιδιωτών στις εστίες τους.

Προφανώς λόγω της εξάπλωσης του ιού σταδιακά θα υπάρξει αναβάθµιση του χάρτη κρουσµάτων σε όλη την Ευρώπη. Αυτό πράγµατι µπορεί να φέρει επιδείνωση στα µέτρα επιστροφής ορισµένων χωρών, είµαστε όµως έτοιµοι να διασφαλίσουµε υπό οποιαδήποτε συνθήκη το τουριστικό µας προϊόν, παρέχοντας ασφάλεια και εµπιστοσύνη στους ταξιδιώτες. Αλλά και τις αναγκαίες διευκολύνσεις, όπου αυτό απαιτηθεί.

Θα συνεχίσουμε να αποκαθιστούμε τις ελευθερίες των εμβολιασμένων πολιτών και να προσπαθούμε να πείσουμε όσους ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί

Βρισκόµαστε πλέον στα 4,5 εκατ. πλήρως εµβολιασµένων. Χρειάζονται άλλα 2,5 εκατ. για να χτιστεί το λεγόµενο τείχος ανοσίας. Πότε και µε ποιον τρόπο θα φτάσουµε στον αριθµό αυτόν; Θα υπάρξουν και άλλα κίνητρα ή διευκολύνσεις για τους εµβολιασµένους;

Είναι αυτονόητο ότι η κοινωνία και η οικονοµία δεν αντέχουν οριζόντιους περιορισµούς. Ούτε, όµως, είναι ηθικό και δίκαιο για όσους επιτέλεσαν το καθήκον αυτοπροστασίας και το χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης µε το να εµβολιαστούν. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση, σε διαρκή συνεργασία µε την υγειονοµική επιτροπή, έχει φέρει ένα ισόρροπο µείγµα αποκλιµάκωσης των περιοριστικών µέτρων ιδίως για τους εµβολιασµένους συµπολίτες µας και υποχρεωτικών εµβολιασµών σε κρίσιµες δοµές Υγείας, φροντίδας ηλικιωµένων και ατόµων µε αναπηρία.

Θα συνεχίσουµε να αποκαθιστούµε τις ελευθερίες των εµβολιασµένων πολιτών και να προσπαθούµε να πείσουµε όσους ακόµη δεν έχουν εµβολιαστεί. ∆εν πρόκειται για προνόµια και τιµωρία. Είναι η αναλογική φροντίδα του κράτους για τις ελευθερίες των πολιτών και τη διασφάλιση της δηµόσιας υγείας. Και στο πνεύµα αυτό, θα χρησιµοποιήσουµε κάθε δυνατότητα που προσφέρουν το Σύνταγµα και ο νόµος.

Σε ενάµιση µήνα ξεκινάει η νέα σχολική και ακαδηµαϊκή χρονιά. Η τηλεκπαίδευση θα συνεχιστεί ή θα γίνονται κανονικά όλα τα µαθήµατα στις τάξεις και στα αµφιθέατρα;

Αν και η τηλεκπαίδευση πήγε εξαιρετικά στη χώρα µας, η πρόθεσή µας είναι να λειτουργήσουν µε φυσικό τρόπο όλες οι βαθµίδες εκπαίδευσης το νέο σχολικό και ακαδηµαϊκό έτος. Οι µαθητές και οι φοιτητές στερήθηκαν τον φυσικό εκπαιδευτικό τους χώρο επί µακρόν και αυτό αναπόφευκτα επηρεάζει το εκπαιδευτικό µέρος, την ψυχική σταθερότητα των παιδιών, ενώ προάγει και τις δευτερογενείς ανισότητες.

Θα υπάρξουν ασφαλώς όλα τα αναγκαία µέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους εκπαίδευσης. Αν και ήδη άνοιξε η πλατφόρµα εµβολιασµού για τις ηλικίες 15-17 ετών και σύντοµα θα ανοίξει και για τις ηλικίες 12-15 ετών, ειδικά για τα πανεπιστήµια ευελπιστώ ότι σύσσωµη η ακαδηµαϊκή κοινότητα θα ανταποκριθεί στο κάλεσµα εµβολιασµού που επιβάλλει ο ορθός λόγος, τον οποίο εξάλλου υπηρετεί η πανεπιστηµιακή διαδικασία.

Όπως, προσφυώς, ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους οι πρυτάνεις των δύο µεγαλύτερων πανεπιστηµίων της χώρας, ο εµβολιασµός είναι το διαβατήριο της επιστροφής στη φοιτητική ζωή.

Οι πολίτες απαιτούν από εμάς δουλειά και αποτελεσματικότητα και όχι άσκοπη μόχλευση πολιτικών παθών ή κεφαλαιοποίηση πολιτικών ωφελημάτων

Έχει γίνει πολύς λόγος για δύο νοµοθετήµατα που πήραν «παράταση» στην ψήφισή τους, τα µνηµόνια µε τη Βόρεια Μακεδονία και το Ασφαλιστικό. Πότε θα έρθουν στην Ολοµέλεια της Βουλής και για ποιον λόγο έγινε η αναβολή αυτή;

Το ασφαλιστικό νοµοσχέδιο πηγαίνει σύµφωνα µε τον νοµοθετικό προγραµµατισµό. Θα κατατεθεί την επόµενη εβδοµάδα, θα συζητηθεί στην αρµόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή και θα έλθει στην Ολοµέλεια µε την επανέναρξη των εργασιών της στο τέλος Αυγούστου.

Η κύρωση των µνηµονίων µε τη Βόρεια Μακεδονία θα έλθει σε χρόνο που θα κριθεί από την κυβέρνηση ότι το αντισυµβαλλόµενο µέρος τηρεί απολύτως τα συµφωνηµένα, χωρίς υπόρρητες ασάφειες.

Η κριτική που δέχεστε µέχρι στιγµής για το Ταµείο Ανάκαµψης επικεντρώνεται στο ότι µένουν εν πολλοίς εκτός χρηµατοδότησης οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις και ότι δεν δίνονται επαρκείς πόροι για το Εθνικό Σύστηµα Υγείας. Τι απαντάτε; Πότε θα εκταµιευθούν οι πρώτοι πόροι;

Πρόκειται στην καλύτερη περίπτωση για πληµµελή κατανόηση και στη χειρότερη για συνειδητή παραπληροφόρηση. Το «Ελλάδα 2.0» είναι ένα σχέδιο ριζικού οικονοµικού και κοινωνικού µετασχηµατισµού της χώρας. Ήταν το δεύτερο εθνικό σχέδιο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα, έγινε δεκτό από όλους µε εξαιρετικά θετικές κρίσεις. Περιλαμβάνει 106 κοστολογηµένες επενδύσεις και 68 σχεδιασµένες µεταρρυθµίσεις.

Αξιοποιεί πόρους 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,8 δισ. σε ενισχύσεις και 12,7 δισ. σε δάνεια, για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα τα επόµενα 5 χρόνια.

Αναµένεται, δε, να αυξήσει µόνιµα το ΑΕΠ κατά 7 µονάδες και να δηµιουργήσει έως 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Περιλαµβάνει επενδύσεις και µεταρρυθµίσεις στον πράσινο και ψηφιακό µετασχηµατισµό, σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια και κατάρτιση, καθώς και σε έργα υποδοµών.

Ειδικά προβλέπει επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά για µικρές και µικροµεσαίες επιχειρήσεις και πρόσβαση σε χαµηλότοκα δάνεια για όλες τις αξιόχρεες επιχειρήσεις της χώρας που επιθυµούν να πραγµατοποιήσουν επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό µετασχηµατισµό τους, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτοµία ή στην επίτευξη οικονοµιών κλίµακας.

Ήδη εγκρίθηκαν τα τεχνικά δελτία και ξεκινούν τα 12 πρώτα έργα του σχεδίου προϋπολογισµού 1,42 δισ., ενώ έως το τέλος του έτους θα έχουµε λάβει προκαταβολή της τάξεως του 14% της συνολικής εκταµίευσης.

Συµπληρώσατε δύο χρόνια διακυβέρνησης. Είναι στο τραπέζι το σενάριο των πρόωρων εκλογών ή µιας αλλαγής του κυβερνητικού σχήµατος µε έναν ανασχηµατισµό;

Η ερώτηση περί εκλογών απηχεί πολιτική νοοτροπία παρελθόντος. Οι πολίτες απαιτούν από εµάς περισσότερη δουλειά και αποτελεσµατικότητα και όχι άσκοπη µόχλευση πολιτικών παθών ή κεφαλαιοποίηση πολιτικών ωφεληµάτων.

Για δε τον ανασχηµατισµό εκτιµώ ότι η κυβέρνηση συνολικά οδεύει καλά, έστω και µε τις αναπόφευκτες αστοχίες, τις οποίες δεν διστάζουµε να αναγνωρίσουµε και να παρεµβαίνουµε διορθωτικά µε γρήγορα αντανακλαστικά. Κατά τα λοιπά, προφανώς τον λόγο έχει ο πρωθυπουργός.

Την προσεχή Τρίτη (σ.σ. στις 20 Ιουλίου) ο Ταγίπ Ερντογάν αναµένεται να υιοθετήσει και πάλι προκλητική ρητορική και στάση από την κατεχόµενη Κύπρο. Πώς αντιδρά η ελληνική κυβέρνηση; Υπάρχει πρακτικά περιθώριο προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Η επανέναρξη των διερευνητικών, ύστερα από αδράνεια 5 ετών, ενεργοποίησε έναν αναγκαίο θεσµικό δίαυλο επικοινωνίας µεταξύ των δύο χωρών, ώστε να αποσυµπιέζονται εντάσεις και να οικοδοµηθεί σταδιακά κλίµα εµπιστοσύνης.

Οι διαφωνίες µας µε την Τουρκία είναι διατυπωµένες µε σαφήνεια, όπως και η βάση συζήτησης που θέτουµε, δηλαδή το ∆ιεθνές ∆ίκαιο και η αποχή από επιθετικές ενέργειες και εχθροπαθή ρητορεία. Η διχαστική τοποθέτηση για την κυριαρχία της Κύπρου αποτελεί, εξ ορισµού, µη αποδεκτή στάση εκ µέρους της Τουρκίας.

Πηγή: parapolitika.gr