Γιώργος Γεωργαντάς: «Θα πρέπει να διευκολύνουμε κάθε σημείο προσέγγισης του επιχειρηματία με το κράτος»

«ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ»

Στην αγωνία των επιχειρηματιών, αν θα μπορέσει η δημόσια διοίκηση και το κράτος να εκπληρώσει την υποχρέωση που έχει για τις αναγκαίες συνθήκες που θα οδηγήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών, με θέμα: «Το μέλλον της Παραγωγής: Εφαρμογές Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης στην Ελλάδα σήμερα. Ρομποτική και Τεχνητή Νοημοσύνη στην Πράξη».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γεωργαντάς, η αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου αφορά αν «θα μπορέσει αυτό το Δημόσιο όπως το ξέρουμε, οι δομές της δημόσιας διοίκησης να υπηρετήσουν τις νέες ανάγκες ώστε να μπορέσει κι η Ελλάδα να παρακολουθήσει πράγματι την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και να μην είναι ουραγός για άλλη μια φορά. Το στοίχημα όμως δεν είναι μόνο για τους επιχειρηματίες, για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά είναι ένα στοίχημα για το ίδιο το κράτος, το οποίο έχει μια μοναδική ευκαιρία σε αυτήν την συγκυρία.

Να εκμεταλλευτεί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να αναπτύξει τις ταχύτητες εκείνες οι οποίες απαιτούνται για να καλύψει το χαμένο έδαφος ετών και να μπορέσει μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό , ο οποίος θα γίνει με γρήγορους ρυθμούς να φτάσει στο μέσο επίπεδο του ρυθμού ανάπτυξης, του ρυθμού παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη και τον επιχειρηματία. Στόχος μας είναι να φύγουμε από την 26η θέση και να φτάσουμε στον μέσο όρο των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών».

Όπως τόνισε, για πρώτη φορά υπάρχει μια ξεκάθαρη κεντρική πολιτική βούληση που έχει ως προτεραιότητα «οι δημόσιες υπηρεσίες να ανταπεξέλθουν στην παροχή των υπηρεσιών για τον απλό πολίτη, αλλά και τον επιχειρηματία. Αυτή προσπάθεια για πρώτη φορά έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει, διότι για πρώτη φορά υπάρχουν τα νομοθετικά εκείνα εργαλεία που δεν υπήρχαν ποτέ άλλοτε».

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο, όπως το χαρακτήρισε, «ήταν μια τομή για την δημόσια διοίκηση. Ουσιαστικά το υπουργείο είναι το συνυπεύθυνο επεξεργασίας των δεδομένων όλων των άλλων υπουργείων πλην των διαβαθμισμένων. Βασικό στοιχείο όλης αυτής της προσπάθειας είναι το πρόβλημα της διαλειτουργικότητας ανάμεσα στις διάφορες δομές και υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ταυτόχρονα, δόθηκε η δυνατότητα της παρακολούθησης και του συντονισμού της προμήθειας όλων των συστημάτων πληροφορικής όλων των δημόσιων φορέων της χώρας, έτσι ώστε να είναι συμβατά μεταξύ τους κι ομογενοποιημένα για να μπορέσουν να επιτελέσουν τον ρόλο που όλοι οραματιζόμαστε. Το τρίτο και σημαντικό είναι ότι έχουμε την εντολή να διεγείρουμε τις δυνάμεις εκείνες της κοινωνίας που είναι ώριμες να ανταποκριθούν στο μεγάλο αυτό στοίχημα» είπε.

Υπογράμμισε μάλιστα, ότι «θα πρέπει να διευκολύνουμε, να απλουστεύσουμε κάθε σημείο προσέγγισης του επιχειρηματία με το κράτος. Αυτό δημιουργεί και το πλαίσιο της διαφάνειας και των ίσων κανόνων», καθώς, όπως είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όταν η παροχή των υπηρεσιών θα είναι ψηφιακή, τότε δεν θα παρεμβάλλεται κανείς. 

Επεσήμανε ότι «η γενική αρχή που διέπει το υπουργείο μας είναι ότι όποιο έγγραφο, όποιο δεδομένο του πολίτη ή της επιχείρησης υπάρχει σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου, δεν χρειάζεται να προσκομιστεί εκ νέου από κανέναν. Δεν αρκεί όμως να ψηφιοποιήσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, γιατί έτσι θα ψηφιοποιήσουμε την γραφειοκρατία, αλλά πρέπει να μειώσουμε τα διοικητικά αυτά βάρη, τα έγγραφα που απαιτούνται, να μικρύνουμε τον όγκο των ζητούμενων δεδομένων από την δημόσια διοίκηση».

Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για τη νέα ψηφιακή πύλη για την χώρα, το gov.gr, με το οποία ο πολίτης ή ο επιχειρηματίας θα μπορεί με απλό τρόπο να οδηγείται προς όποια παροχή υπηρεσίας απαιτεί, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει η αναγκαία επιμόρφωση και των εργαζομένων και γενικότερα των πολιτών στις ψηφιακές δεξιότητες πέραν της μόρφωσης, καθώς «αποτελεί μοχλό κινητικότητας της οικονομικής και κοινωνικής ζωής». Τέλος, όπως χαρακτηριστικά είπε, «τελικός μας στόχος είναι η καλυτέρευση της ζωής των πολιτών». Η οργάνωση της εκδήλωσε έγινε σε συνεργασία με την Ελληνική Παραγωγή-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη.