Quantcast

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Πολάκης «είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ΝΔ» – Προς διαγραφή με απόφαση Τσίπρα ο βουλευτής Χανίων

Η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης πνέει μένεα εναντίον του βουλευτή Χανίων, καθώς ουκ ολίγες φορές με τη συμπεριφορά του έχει καταφέρει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα

Όσο και αν ορισμένοι στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι ο πρώην υπουργός Υγείας είναι χρήσιμος για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με τα όσα λέει και κάνει -όπως υποστηρίζουν- εκφράζει ένα κομμάτι της λαϊκής Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς που τάσσεται υπέρ της πιο έντονης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, η αλήθεια είναι διαφορετική.

Η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης πνέει μένεα εναντίον του βουλευτή Χανίων, καθώς ουκ ολίγες φορές με τη συμπεριφορά του έχει καταφέρει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, βοηθώντας στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Τελευταίο παράδειγμα τα χθεσινά γεγονότα. Τις ραγδαίες χθεσινές εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες έθεσαν τον Παύλο Πολάκη σε τροχιά διαγραφής, πυροδότησε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έκανε λόγο για «βαθύ κράτος», στοχοποιώντας με πρωτοφανή τρόπο δικαστές, δημοσιογράφους, τραπεζικά στελέχη και επικεφαλής Ανεξάρτητων Αρχών.

«Δεν γίνεται κάθε φορά που στριμώχνουμε την κυβέρνηση στη γωνία να βάζουμε αυτογκόλ», έλεγαν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπληρώνουν: «Με αυτή την συμπεριφορά χάνουμε όλοι μαζί». Το σημαντικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι πλέον οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και από στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι εμφανίζονται πλέον να έχουν φτάσει στα όριά τους με τα όσα λέει και κάνει ο βουλευτής Χανίων.

Παρατηρήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά καιρούς τού έχει επιστήσει την προσοχή ζητώντας του να μην προχωρά σε αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αργά το βράδυ, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα. Μάλιστα, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να αναρωτιούνται γιατί, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαντλήσει την αυστηρότητά του με την υπόθεση Κουρουμπλή δεν κάνει το ίδιο και με τον Παύλο Πολάκη, αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι και ο ίδιος ενοχλείται πολύ με τις διαρκείς παρεμβάσεις του βουλευτή Χανίων. Άλλωστε, πολλές φορές ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Πανδημία

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της πανδημίας εμφανιζόταν να «παίζει» το χαρτί του θεσμικού κόμματος -το οποίο μπροστά στη δύσκολη συγκυρία στήριζε την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την καραντίνα και το lockdown-, ο Παύλος Πολάκης ανέβασε την περιβόητη φωτογραφία με τους φίλους του γύρω από ένα τραπέζι να τρώει και να πίνει σαν να μη συνέβαινε τίποτα.

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να δείξει ότι εννοεί τα όσα λέει, είχε καλέσει σε απολογία -ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Τζανακόπουλος, και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ολγα Γεροβασίλη- τον Παύλο Πολάκη, προκειμένου να του επισημάνουν ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές στέλνουν λάθος μήνυμα στην κοινωνία.

Αυτό, όμως, ήταν μόνο η αρχή. Ενώ στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ των εμβολίων, ζητώντας από τους πολίτες να επιλέξουν να εμβολιαστούν, καταθέτοντας μάλιστα πρόταση να δοθούν οι πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να γίνουν παγκοσμίως πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ανέφερε, τον Ιούνιο του 2021, ότι δεν έχει εμβολιαστεί, καθώς θα το αποφάσιζε τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, με βάση τις μεταλλάξεις και τις επιπλοκές που θα υπήρχαν από τα εμβόλια. «Τώρα δεν έχει νόημα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αντιεμβολιαστές

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τους επόμενους μήνες βρισκόταν υπό ασφυκτική πολιτική πίεση, αφού το κυβερνών κόμμα υπενθύμιζε σχεδόν καθημερινά στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο Παύλος Πολάκης με τη στάση του «κλείνει το μάτι» στους αντιεμβολιαστές.

Οι κατά καιρούς τοποθετήσεις του στα θέματα της πανδημίας εξακολουθούν να δημιουργούν σοβαρές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, ακόμα και όταν λέει σωστά πράγματα, όπως για τα μονοκλωνικά, ο τρόπος του και οι χαρακτηρισμοί του φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι σύντροφοί του δεν μπορούν να ξεχάσουν ακόμη ότι, όταν, τον περασμένο Φεβρουάριο, η κυβέρνηση βρισκόταν στη δίνη της υπόθεσης Λιγνάδη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει την αποπομπή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ο Παύλος Πολάκης κατάφερε να τινάξει τα πάντα στον αέρα, επιτιθέμενος με ακραίες αναρτήσεις στην υπουργό Πολιτισμού και όχι μόνο. «Αγαπηδάκη, το τρολάκι της Ν.Δ. που έβριζε χυδαία εμένα και τον Τσίπρα! Προστατευόμενη του Δοξιάδη και τη βάζουν με τον Μητσοτάκη υπεύθυνη για τα ασυνόδευτα ανήλικα!!! Ο Δοξιάδης φίλος του Λιγνάδη που την πέφτει στη Μενδώνη γιατί κατήργησε το «τεκμήριο αθωότητας» του ΛΙΓΔΙΑΡΗ… Αυτός, ο Δοξιάδης, προτείνει και στον Μητσοτάκη να πάρει υπό την ευθύνη του Μαξίμου τα ασυνόδευτα ανήλικα και το ΚΑΝΕΙ!!!», είχε αναφέρει στο Facebook, φέρνοντας τον Αλέξη Τσίπρα σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.

Περί «δωσίλογων»

Αλλά και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση για Προανακριτική για την λεγόμενη λίστα Πέτσα, ο Παύλος Πολάκης κατάφερε να καταστήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι απολογούμενο, καθώς ανέφερε πως «η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα δωσίλογων και μαυραγοριτών και πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η παράταξη των Κολοκοτρώνηδων». Με τις αναφορές του αυτές είχαν διαφωνήσει πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσίως, όπως ο Νίκος Μπίστης και ο Στέλιος Κούλογλου.

Μεγάλο φάουλ

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2019 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του τότε υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ο οποίος είχε γράψει στο Twitter: «Δεν θέλησα ποτέ μόρια, επιδόματα, χάρες. Ισες ευκαιρίες διεκδικώ. Διεκδικώ αυτό που δεν υπάρχει».

Η ανάρτησή του προκάλεσε την αντίδραση Πολάκη, που έγραψε στο Facebook: «Αν διεκδικούσες ίσες ευκαιρίες, κύριε Κυμπουρόπουλε, να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς επιμελητής Β’ στο ΕΣΥ με κρίση από συμβούλιο, όπως οι άλλοι γιατροί και όχι έτσι (όπως δικαιούσουν ως ΑΜΕΑ). Ντροπή και κρίμα να λες αυτά που λες».

Ο Στ. Κυμπουρόπουλος, σε ηλικία 14 μηνών διαγνώστηκε με νωτιαία μυϊκή ατροφία. Αφού αποφοίτησε ως αριστούχος από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και πήρε μεταπτυχιακό, το 2016 απέκτησε ειδικότητα στην Ψυχιατρική και από τότε εργάζεται ως επιμελητής Β’ στο νοσοκομείο «Αττικόν», κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του δίνει ο νόμος να προσληφθεί ως ΑΜΕΑ στο ΕΣΥ. Λίγο διάστημα μετά την επίθεση Πολάκη, ο Στ. Κυμπουρόπουλος εκλέχθηκε ευρωβουλευτής.

Επίσης, τον Ιανουάριο του 2022 ο κ. Πολάκης κατάφερε και πάλι να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του για αρνητικό λόγο, όταν δημιούργησε επεισόδιο σε ταβέρνα του Μοσχάτου, αντιδρώντας στο πρόστιμο 300 ευρώ που επέβαλαν οι αστυνομικοί σε υπάλληλο του μαγαζιού που δεν φορούσε μάσκα.

Τα «βέλη» σε δικαστικούς

Επίθεση στη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε για άλλη μία φορά προσφάτως ο Παύλος Πολάκης. Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως «πρέπει να πάρουμε τον σκοπό αλλιώς. Ο σκοπός αλλιώς, αντί να είναι σιγανός συρτός, πρέπει να γίνει μαλεβιζιώτης ή πεντοζάλης. Και τι σημαίνει πεντοζάλης στη Δικαιοσύνη; Σημαίνει τα εξής πράγματα: Πρώτον, δημιουργία δεύτερης σχολής δικαστών. Γιατί πρέπει να ανανεωθεί το σώμα. Και θα πρέπει να σκεφτούμε ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για αυτούς που είναι πάνω από 58, 59, 60 ετών και με γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου».

Οι συνεχείς επιθέσεις σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο τη Novartis και άλλες υποθέσεις, προκάλεσαν την αντίδραση της προέδρου του Αρείου Πάγου αλλά και των δικαστικών ενώσεων. Ολα άρχισαν με τον «συνήθη ύποπτο» Παύλο Πολάκη, ο οποίος δεν δίστασε να εξαπολύσει ευθεία επίθεση σε δικαστές και εισαγγελείς με αφορμή τις κλήσεις σε απολογία μη πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της σκευωρίας της Novartis, όπως αποκάλυψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1.

Άλλες περιπτώσεις

Τον Ιανουάριο του 2022 ευτελίζοντας την Βουλή, ο Παύλος Πολάκης άρχισε να αγορεύει από το Βήμα της Βουλής για την υπόθεση της Novartis, ενώ το αντικείμενο της συνεδρίασης της Βουλής ήταν ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αφού τον ανακάλεσε πολλές φορές στην τάξη, ο προεδρεύων της συνεδρίασης Χαράλαμπος Αθανασίου έκανε χρήση του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής και έκλεισε το μικρόφωνο στον κ. Πολάκη, με τον βουλευτή να συνεχίζει να αγορεύει από το βήμα της Βουλής. Ακόμα και έτσι, ο αψύς κρητικός παρέμεινε για λίγα λεπτά στο Βήμα και φωνασκούσε απευθυνόμενος προς τον παρόντα υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κ. Αθανασίου διέκοψε τη συνεδρίαση και κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να αποφασίσει αν πρέπει να υπάρξει ποινή στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Φεβρουάριος του 2022 ο κ. Πολάκης μίλησε για κρατικοποίηση τουλάχιστον μιας τράπεζας, της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με εθελούσια έξοδο δικαστών.

Σύμφωνα με αυτόν, αυτά θα περιλαμβάνει η «δεύτερη φορά Αριστερά», όπως είπε ο Παύλος Πολάκης, σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Διαφθορά, διαφάνεια, δικαιοσύνη».

Τον Απρίλιο του 2022 μιλώντας σε θεματικό τραπέζι για την Υγεία στο οποίο μετείχαν οι Ανδρέας Ξανθός, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Όθωνας Ηλιόπουλος και Αθηνά Λινού, ο Παύλος Πολάκης άφησε αιχμές εναντίον του Ανδρέα Ξανθού και του Γρηγόρη Γεροτζιάφα για την χάραξη της επίσημης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσον αφορά τη στήριξη του εμβολιασμού.

Τον Μάιο του 2022 ο Παύλος Πολάκης, αμφισβήτησε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να είναι γραμματέας του κόμματος η Ράνια Σβίγκου. Ο βουλευτής Χανίων, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι η Ράνια Σβίγκου ήταν στο παρελθόν, κατά της διεύρυνσης του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τον λόγο και απάντησε ότι «κανείς δεν μπορεί να μιλάει ως εκπρόσωπος των 170.000 μελών». «Το σύνολο των μελών εκφράζεται από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μοναδικό αντίπαλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι τον εαυτό του».

Στα μέσα Φεβρουαρίου του 2023, έστρεψε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον των μμε στο πρόσωπό του, όταν με ανάρτησή του στο facebook, γνωστοποίησε ότι δεν ισχύει η δική του υποψηφιότητα, «κατακεραυνώνοντας» την Κουμουνδούρου σε σχέση με την μη συμπερίληψη του Μιχάλη Χαιρετάκη στο ψηφοδέλτιο των Χανίων.

12 φορές ψήφιση για την άρση ή μη της ασυλίας του

Όχι μία, όχι δύο, ούτε τρεις, αλλά 12 φορές, αριθμό-ρεκόρ, έχει δεχθεί κλήσεις από την Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης. Πρόκειται για τον «αγαπημένο» της επιτροπής. Αλλά και για τον ίδιο είναι η… αγαπημένη του κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο Π. Πολάκης έχει κληθεί από την επιτροπή έξι φορές την περίοδο που ήταν υπουργός και έξι από το 2019 μέχρι και σήμερα, με πιο πρόσφατη τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή, φυσικά για συκοφαντική δυσφήμηση.

Υπόθεση Αραμπατζή
▶13.4.2022

Μόλις αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή Δεοντολογίας έστειλε στην Ολομέλεια προς ψήφιση την υπόθεση που αφορούσε καταγγελία εναντίον του Παύλου Πολάκη για σχόλια που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα οποία απαξίωνε και κατηγορούσε τη βουλευτίνα Φωτεινή Αραμπατζή για μη καταβολή των ασφαλιστικών της εισφορών σε εργαζόμενους σε εταιρεία της, υπόθεση για την οποία είχε αθωωθεί η βουλευτής της Ν.Δ. Σε σύνολο 260 παρόντων βουλευτών, υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 159 βουλευτές και κατά 101 βουλευτές.

Κατάληψη βήματος
▶1.2.2022
Πρωτόγνωρες, ευτράπελες καταστάσεις έχουν καταγραφεί στην Ολομέλεια. Μία από αυτές ήταν η κατάληψη του βήματος της Βουλής από τον Π. Πολάκη τον Φεβρουάριο κατά τη συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος Χ. Αθανασίου αναγκάστηκε να του κλείσει το μικρόφωνο. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, παρέπεμψε τον βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, προκειμένου να αποφασίσει για ενδεχόμενες πειθαρχικές ποινές που θα του επιβληθούν για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής.

Υπόθεση Στουρνάρα 2
▶ 13.10.2021

Σε σύνολο 280 παρόντων, 174 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας του Π. Πολάκη, 97 ψήφισαν κατά και 9 δήλωσαν «παρών». Η υπόθεση αφορούσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που είχε καταθέσει εναντίον του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Ο Παύλος Πολάκης με το γνωστό του παραλήρημα αναφέρθηκε στον Γ. Στουρνάρα κάνοντας λόγο για «άθλιες μεθοδεύσεις που επινοεί και μετέρχεται ένα διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο σύστημα, για να συγκαλύπτει τα σκάνδαλά του και για να εκδικείται όσους επιμένουν στην ανάδειξη αυτών και απαιτούν τον έλεγχο και την τιμωρία των πρωταγωνιστών τους».

Mήνυση Κουρτάκη
▶16.12.2020
Με ευρεία πλειοψηφία ήρθη η ασυλία του Παύλου Πολάκη από την Ολομέλεια της Βουλής. Σε σύνολο 293 βουλευτών, 184 ψήφισαν «ναι» στην άρση και 109 «όχι». Η υπόθεση αφορούσε μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο εκδότης των «Π» Γιάννης Κουρτάκης για ακόμα μία συκοφαντική δυσφήμηση από πλευράς του πρώην αναπληρωτή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπόθεση Στουρνάρα 1
▶31.7.2019

Με 163 ψήφους υπέρ για την πρώτη υπόθεση και με 162 για τη δεύτερη, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε ακόμη μία άρση ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης διώχθηκε για δύο υποθέσεις. Η πρώτη αφορούσε την παράνομη ηχογράφηση συνομιλίας του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και η δεύτερη τη μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή. Μάλιστα, μετά την ομιλία Πολάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε σύσσωμη από τη διαδικασία ψηφοφορίας.

10 μέχρι το 2019

Όμως ο Παύλος Πολάκης είχε απασχολήσει την Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας με ακόμα 10 υποθέσεις και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., όταν κατείχε τον υπουργικό θώκο του Υγείας, εκ των οποίων υποθέσεων οι έξι έφτασαν στην Ολομέλεια και οι τέσσερις πέρασαν στο αρχείο, κάνοντας χρήση του Αρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου «περί ευθύνης υπουργών».