Quantcast

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στις δημοσκοπήσεις – Η εξήγηση Νικολακόπουλου και η διαφωνία με την Κουμουνδούρου

Ο κ.Νικολακόπουλος διαφωνεί ευθέως με τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη «δεξιά στροφή» της ΝΔ

Μία σαφέσταση ανάλυση για την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις αλλά και τη στρατηγική της Κουμουνδούρου απέναντι στην κυβέρνηση έκανε ο εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος είναι ένα από τα πρόσωπα που συμβουλεύεται ο Αλέξης Τσίπρας και αναλύει τους λόγους που δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, ο κ.Νικολακόπουλος με την συνέντευξη στην «Εποχή» δεν βαίνει σε «δαιμονοποίηση» των δημοσκοπήσεων όπως πράττει η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά αναλύει τους λόγους που θα μπορέσει να μειώσει τη διαφορά από τη ΝΔ. Αυτό που συμπεραίνεται είναι ότι ο εκλογολόγος προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές εντός των εσωκομματικών τειχών, το οποίο δεν δείχνει να έχει ανανεώσει έπειτα από τις διαδοχικές εκλογές ήττες το 2019.

Οι πέντε βασικοί λόγοι της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι αποτελεσματικός: Μετά από 2 χρόνια υγειονομικής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να αποδείξει πως μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Δεν διαθέτει ισχυρή ομάδα δίπλα του, με ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικοί.

Δεν πείθει τους πολίτες: Δεν έχει αποδείξει πως θα ασκούσε καλύτερη κυβερνητική πολιτική από την ΝΔ. Υστερεί στην θετική ατζέντα και δεν έχει ρίξει το βάρος στο συγκεκριμένο ζήτημα

Το ίδιο στελεχιακό δυναμικό: Απαιτείται στελεχιακή ανανέωση. Επικοινωνιακά σηκώνουν το βάρος τα στελέχη που έχουν φθαρεί από την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Απών από το διεθνές σκηνικό: Τρανό παράδειγμα η σημαντική σύνοδος για την κλιματική αλλαγή στην Βοστώνη που ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε μόνο από τον Πέτρο Κόκκαλη. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ενισχύει τις διεθνείς επαφές του με τα οικολογικά κόμματα της Ευρώπης. Το think tank, το οποίο ετοιμάζεται σιγά σιγά, δεν φτάνει για να δώσει τον τόνο.

Κίνδυνος συρρίκνωσης στο συνέδριο: Οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές δεξαμενές και δεν έχουν ενσωματωθεί στο κόμμα. Είναι ορατός ο κίνδυνος το συνέδριο να αφορά μόνο τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τα εκλογικά του ποσοστά.

Οι δημοσκοπήσεις που τον επιβεβαιώνουν

Η συνέντευξη Νικολακόπουλου ήρθε ως προπομπός των δημοσκοπήσεων που χθες έγιναν γνωστές και παρά το γεγονός πως δύο κρίσεις -η υγειονομική και η ενεργειακή- πλήττουν την χώρα μας, εντούτοις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις δύο μετρήσεις χάνει δημοσκοπικούς πόντους.

Η δημοσκόπησητης Metron Analysis για το Mega δείχνει ότι σε ένα μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 18,6% από το 20,3% που ήταν τον Οκτώβριο. Παράλληλα, μικρότερη δημοσκοπική πτώση κατέγραψε εταιρεία Pulse για τον ΣΚΑΙ της τάξεως της μισής μονάδας από 23,5% στο 23%.

Πάντως, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι και στις δύο δημοσκοπήσεις η ΝΔ χάνει μία μονάδα, ωστόσο αυτό το γεγονός φαίνεται πως δεν μπορεί να το απορροφήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακόμη, σίγουρα δεν περνάει αδιάφορο το γεγονός σύγκρισης Μητσοτάκη – Τσίπρα, καθώς η Metron Analysis στην καταλληλότητα του πρωθυπουργού αναδεικνύει ότι κερδίζει μια μονάδα φτάνοντας στο 39% και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χάνει τρεις μονάδες και πέφτει στο 16% από 19% που είχε τον Οκτώβριο.

Την ίδια στιγμή, μικρότερη πτώση είχε ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με την Pulse που έχασε μια μονάδα. Ωστόσο ίδια εταιρεία κατέγραψε μείωση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 66% σε σχέση με της ΝΔ που είναι στο 73%.

Διαφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι «η ΝΔ στρίβει δεξιά»

Τέλος, ο κ.Νικολακόπουλος διαφωνεί ευθέως με τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη «δεξιά στροφή» της ΝΔ. «Έχω την αίσθηση ότι φοβάται τα δεξιά της και την αντιεμβολιαστική τάση, αλλά δεν θα έλεγα ότι μετατοπίζεται πιο δεξιά, αυτή τη στιγμή» υποστηρίζοντας πως αυτό το γεγονός θα αποτυπώνονταν με την πτώση της ΝΔ στις δημοσκοπήσει αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Κερδισμένη σύμφωνα με την ανάλυση του Ηλία Νικολακόπουλου είναι η κυβέρνηση και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού καθώς όπως σημειώνει “η κυβέρνηση μέχρι στιγμής στέκεται τυχερή. «Τα pushbacks είναι μια καθημερινότητα, η οποία δεν προκαλεί αντιδράσεις, επειδή όπως είπαμε έχει επικρατήσει ο ατομισμός. Δεν έχει βλάβη. Η ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, είναι έτοιμη να αποδεχτεί αυτές τις συμπεριφορές. Άλλωστε, και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περίπου, τα ίδια κάνουν».

Πηγη: parapolitika.gr