Για πρώτη φορά, οι Γραμματείς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής «μαζί» για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική (Φωτο – Βίντεο)

Οι Γενικοί Γραμματείς των τριών μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων συμμετείχαν στον ανοιχτό διάλογο για τη συμβολή των παρατάξεων στην αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης στην πολιτική

Οι Γενικοί Γραμματείς των τριών μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων συμμετείχαν στον ανοιχτό διάλογο για τη συμβολή των παρατάξεων στην αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης στην πολιτική η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της πλατφόρμας Women CΑΝdidates*. Την εκδήλωση άνοιξε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Υποθέσεων για την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, Shanna Dietz – Surendra, ενώ τον διάλογο συντόνιζε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ και Επικεφαλής Υποδιεύθυνσης Ενημερωτικών Εκπομπών, Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

Μάλιστα, στην εισαγωγή της η κ. Παρασκευοπούλου έκανε ειδική μνεία στα σημερινά ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας μας, τα οποία είναι ιδιαιτέρως χαμηλά. Ειδικότερα, 16% είναι το ποσοστό των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο, 22% στο κοινοβούλιο, 21% σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, ενώ συνολικά από τους 332 δήμους της χώρας μόλις σε 19 από αυτούς οι δήμαρχοι είναι γυναίκες.

Στο κρίσιμο θέμα της γυναικείας εκπροσώπησης τοποθετήθηκαν, μιλώντας για όσα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και κυρίως όσα πρέπει να ακολουθήσουν, ο Γραμματέας της  Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου και ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το ζήτημα της ποσόστωσης και κατά πόσο αυτή λειτουργεί στην πραγματικότητα ως κίνητρο, ενώ οι εκπρόσωποι των κομμάτων κλήθηκαν να απαντήσουν πώς τα ίδια θα παροτρύνουν τις γυναίκες να ασχοληθούν με την πολιτική.

 

Όπως επεσήμανε ο κος Παύλος Μαρινάκης «για να έρθουν περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την πολιτική, πρέπει να βλέπουν ότι εφαρμόζονται πολιτικές που βοηθούν τη δική τους καθημερινότητα». «Η συζήτηση δεν πρέπει να αφορά μόνο στην ποσόστωση και τα ψηφοδέλτια – είναι πάρα πολύ σημαντικά και τα δύο, δεν τα υποτιμώ. Άλλωστε, στο δικό μας κόμμα, σε πολλές περιφέρειες θέλουμε να ξεπεράσουμε την ποσόστωση και σε κάποιους νομούς να είναι οι άντρες εκείνοι που καλύπτουν τουλάχιστον το 40% των υποψηφίων.  Είναι στόχος μας και κατεύθυνσή μας να βρούμε ακόμη περισσότερες άξιες γυναίκες να είναι υποψήφιες και νομίζω ότι η συζήτηση και η σημερινή και των επόμενων ετών, στην πραγματικότητα αφορά το ποια είναι η ατζέντα κάθε κόμματος για τις γυναίκες. Για να έχουμε πραγματική ισότητα και πραγματικά ίσες ευκαιρίες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η κα Ράνια Σβίγκου αναγνώρισε ότι «η εκπροσώπηση των γυναικών είναι εξαιρετικά χαμηλή στο σύνολο των δομών λήψης πολιτικών αποφάσεων» και συνέχισε λέγοντας «το μέτρο της ποσόστωσης, από μόνο του, δεν μπορεί να αλλάξει μια κοινωνική πραγματικότητα, ούτε νοοτροπίες δεκαετιών. Γιατί από μόνη της, μια ποσοτική και ισάριθμη παρουσία γυναικών δεν συνιστά φυσικά άρση των αποκλεισμών, της ανισότητας και του σεξισμού που διαπιστώνεται και στο πεδίο του πολιτικού». Όπως είπε, «αποτελεί τομή η θεσμοθέτηση, από το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της ίσης αντιπροσώπευσης ανδρών και γυναικών σε όλα τα όργανα και τις επιτροπές του κόμματος, και όχι μόνο στο πεδίο των υποψηφιοτήτων».

Από πλευράς του ο κος Ανδρέας Σπυρόπουλος τόνισε ότι «στο κατώφλι του 2023 είναι έως και ανησυχητικό να συζητάμε σήμερα για την αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης». «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε για τις γυναίκες τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες που θα καθιστούν τη συμμετοχή τους στα κοινά εφικτή και αυτόνομη επιλογή τους. Και ομοίως να δημιουργήσουμε τη συνθήκη που η κοινωνία θα στηρίζει, θα εμπιστεύεται και θα αξιολογεί τις γυναίκες που συμμετέχουν στην πολιτική απαλλαγμένη από τα κυρίαρχα σεξιστικά έμφυλα στερεότυπα για τον ρόλο τους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό χώρο» σημείωσε. Επεσήμανε, δε, την ανάγκη της ουσιαστικής και συνεχούς επιμόρφωσης των γυναικών που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις Γραμματείς τόνισαν τη σημαντικότητα της εκδήλωσης και τη χαρακτήρισαν ως ευκαιρία να ανοίξει ο ουσιαστικός διάλογος για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, τους λόγους που τις αποτρέπουν και πώς αυτοί θα εξαλειφθούν.