«Σημαντικό είναι να επικοινωνήσουμε το μήνυμα μας πως η χώρα είναι ώριμη για μια αλλαγή », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος.
Ο κ. Γερουλάνος εκτίμησε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι αριθμοί και δεν μπορούν να επηρεάσουν την κούρσα της διαδοχής στο κόμμα.
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ των πολιτικών συνεργασιών αρκεί να βασίζονται σε προγραμματική βάση.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου στα Παραπολιτικά 90,1
Ερωτηθείς αν τον πτοούν τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις για τη δυναμική του, ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ απάντησε: «Καθόλου για δυο λόγους, πρώτον έχω μάθει τους δημοσκόπους και τους λογιστές να τους ακούω αλλά να θυμάμαι πάντα οτι μιλάνε για νούμερα ενώ εμάς η δουλειά μας είναι να κοιτάμε ανθρώπους. Αν άκουγα τους λογιστές μου το ’94 όταν ανέλαβα την εταιρεία μου όλοι μου έλεγαν ότι έπρεπε να την κλείσω γιατί ήταν πτωχευμένη. Τη δουλέψαμε, βάλαμε τα καλύτερά μας μυαλά κάτω, παλέψαμε, ήταν δύσκολες εποχές αλλά τελικά σήμερα είναι μια εταιρεία που στέλνει τα προϊόντα της σε καθε γωνιά του κόσμου. Άρα τα παίρνει κανείς αυτά υπόψη, δεν είμαι από τους ανθρώπους που αρνούνται τη σημασία των δημοσκοπήσεων αλλά τα βάζει μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι σημαντικό, τα παίρνει όλα υπόψη του».
«Αυτό που είναι γι’ εμάς πολύ σημαντικό είναι να βγούμε έξω να πούμε το μήνυμα μας. Η δική μου υποψηφιότητα είναι μια διαφορετική υποψηφιότητα με θέσεις επεξεργασμένες, με μια αντιπρόταση σε αυτό το οποίο φέρνει σήμερα η κυβέρνηση στα πράγματα, λες και δεν υπάρχει άλλη λυση, και ότι είναι ώριμη η ώρα για μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία και την οικονομία στην Ελλάδα, κι έχουμε χτίσει όλο μας το σκεπτικό γύρω απ’ αυτό. Πιστεύω πραγματικά ότι σε μια χώρα που όλος ο κόσμος θεωρεί ότι τα πράγματα βαίνουν στον αυτόματο κι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτική αλλαγή στο κεντρικό πολιτικό σύστημα η δική μας η πρόταση λεει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, ότι μπορούμε να φέρουμε μια πολύ σοβαρή διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα που θα αλλάξει και τα δεδομένα για την οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος.
Αναφορικά με την καταγγελία Παπανδρέου ότι υπάρχουν παρεμβάσεις στο ΚΙΝΑΛ από παράγοντες της Δεξιάς και από εξωθεσμικά κέντρα, επισήμανε: «Δεν το ξέρω αυτό, ρωτήστε τον κ. Παπανδρέου γι’ αυτό. Κάθε ώρα που αφιερώνουμε σε αυτά τα θέματα χάνουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Το πραγματικό πρόβλημα του κόσμου είναι ότι αυτή τη στιγμή έρχονται 60 δις και θα πάνε σε 15% των επιχειρήσεων που διεκδικήσαν ΕΣΠΑ την προηγούμενη φορά γιατί η παραγωγική βάση της χώρας έχει μειωθεί 8 φόρες από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει πολλά περισσότερα χρήματα σε λιγότερα χεριά, αύξηση της ανισότητας και εγκλωβισμό σε ένα παραγωγικό μοντέλο που μας έχει οδηγήσει ξανά και ξανά στη χρεωκοπία. Αν κάτι εμένα μου δημιουργεί αγωνία αυτή τη στιγμή αυτό είναι ότι επενδύουμε έναν πακτωλό χρημάτων σε κατι το οποίο ξέρουμε οτι στο τέλος οδηγεί να βγάλουν πολλά λεφτά οι λίγοι και να πληρώσουν τη ζημιά τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Αυτό είναι το οποίο θα έπρεπε να συζητάμε αυτή τη στιγμή και να δίνουμε τις προτάσεις μας για το πως αυτή η πορεία μπορεί να ανατραπεί».
«Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου την επόμενη πτώχευση δεν θα την πληρώσουν οι πλούσιοι γιατί οι πλούσιοι προστατεύουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση επενδύει χρήματα πολλά τα οποία τα παίρνει κάποιος ο οποίος έχει τη δυνατότητα να τα πάρει, και αυτό που λεω είναι ότι είναι λίγοι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να τα πάρουνε και ουσιαστικά αυτοί οι οποίοι επενδύουν στη χώρα είναι αυτοί που δεν έχουν τίποτα απολύτως να χάσουν εάν αυτή τη στιγμή οδηγηθούμε σε πτώχευση», υπογράμμισε ο ίδιος.
ΔΗΜ: Εσείς βλέπετε να υπάρχει στον ορίζοντα ενδεχόμενο νέας πτώχευσης;
«Βλέπω να επενδύουμε σε ένα μοντέλο το οποίο έχει παρέλθει και εγώ αυτό που λεω είναι ότι για να αλλάξεις αυτό το μοντέλο πρέπει να διευρύνεις την παραγωγική βάση. Για να διευρύνεις την παραγωγική βάση πρέπει να μοιράσεις την εξουσία από το κέντρο που είναι σήμερα όσο πιο κοντά τον πολίτη γίνεται. Δηλαδή χρειάζεται μια ριζική διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα έτσι ώστε η εξουσία να πάει όσο πιο κοντά στον πολίτη γίνεται, ο πλούτος να μεταφερθεί εκεί και να μείνει στις τοπικές κοινωνίες να πολλαπλασιαστεί εκεί όσο περισσότερο μπορεί να πολλαπλασιαστεί», υποστήριξε μεταξύ άλλων.
ΔΗΜ: Ο διάλογος ανάμεσα στους υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ θεωρείτε ότι γίνεται για τα χρήματα από την ΕΕ και που θα διατεθούν; Εγώ τους περισσότερους υποψηφίους που έχω ακούσει σε άλλα θέματα αναφέρονται και κυρίως απευθύνονται στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ για να τους πείσουν ποιος είναι καλύτερος να οδηγήσει στο κόμμα σε μεγαλύτερα ποσοστά
«Πως θα γίνει αυτό χωρίς πρόταση στην κοινωνία, πως θα γίνει χωρίς να λες κάτι διαφορετικός; Αυτή είναι η ομορφιά μιας προεκλογικής εκστρατείας ότι ο καθένας βλέπει την πολιτική εκστρατεία ως τον πολιτικό χώρο μέσα στον οποίο να εκφραστούν διαφορετικές απόψεις . Αν η άποψη είναι ότι μπορεί ένας άνθρωπος χωρίς πολιτική πρόταση να ανεβάσει τα ποσοστά ενός κόμματος σας διαβεβαιώ ότι δεν γίνεται συχνά αυτό το πράγμα. Για να μπορέσεις να ανεβάσεις τα ποσοστά ενός κόμματος πρέπει το κόμμα να λεει κάτι στην κοινωνία, να εκφράζει κάτι το οποίο να δίνει μια λύση», δήλωσε επιπρόσθετα.
ΔΗΜ: Θεωρείτε ότι μέχρι τώρα το ΚΙΝΑΛ δεν είχε συγκεκριμένες προτάσεις για την κοινωνία ή θεωρείτε τις προτάσεις που είχε ως αναχρονιστικές;
«Πιστεύω ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα πάρα πολύ και ότι αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα άρα χρειαζόμαστε κόμματα τα οποία να μπορούν να ανταποκριθούν πολύ γρήγορα στις αλλαγές αυτές. Πριν από 5 -10 χρόνια δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για αποσυγκέντρωση της περιουσίας του κράτους γιατί είχαν έρθει οι θεσμοί και είχαν πει ότι όλα θα μπουν σε ένα ταμείο. Σήμερα μπείτε να δείτε τη λίστα των ακινήτων που υποτίθεται εγγυώνται το ελληνικό χρέος και μπείτε στη λίστα πόσα από αυτά τα ακίνητα σήμερα δεν αξιοποιούνται, ένας πλούτος της χώρας που μένει αδρανής. Άρα χρειάζεται αποσυγκέντρωση της περιουσίας εκεί που κάποιος το αξιοποιεί και θα δημιουργηθεί πλούτος», σημείωσε ο κ. Γερουλάνος.
Ερωτηθείς αν θεωρεί σωστή την κίνηση του κ. Λοβέρδου να ψηφίσει τον ποινικό κώδικά, απάντησε: «Απολύτως είναι πολιτική κίνηση αλλά θεωρώ ότι είμαστε σε μια περίοδο που θέλουμε να εμπνεύσουμε στο κόσμο ενότητα, γιατί ο κόσμος εμένα τουλάχιστον μου το ζητάει παντού, και είναι μια περίοδος στην οποία βρισκόμαστε ακέφαλοι για αυτό θεωρώ ότι χρειάζεται μια εγκράτεια. Έχουμε πολιτικές διαφορές, σέβομαι ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικές διαφοροποιήσεις, είναι μια περίοδος που δεν χρειάζεται να εντείνουμε αυτού του είδους…».
Ερωτηθείς αν είναι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, ανέφερε: «Πιστεύω στις κυβερνήσεις συνεργασίας διότι σε έναν κόσμο που αλλάξει πάρα πολύ γρήγορα πρέπει και τα κόμματα να μπορούν γρήγορα να επεξεργαστούν και να δουλέψουν καινούργιες ιδέες ειδικά αυτά που διεκδικούν και είναι στην εξουσία. Άρα είμαι υπέρ των συνεργασιών και για αυτό βλέπουμε ότι οι σύγχρονες χώρες δουλεύουν με συνεργασία. Το δεύτερο όμως είναι ότι οι συνεργασίες αυτές δουλεύουν μόνο όταν βασίζονται πάνω σε μια προγραμματική συμφωνία, δεν δουλεύουν με μοιρασιά καρεκλών. Και έχουμε κάνει τέτοια λάθη στο παρελθόν και εμείς σαν κόμμα και έχουνε γίνει στην ιστορία της χώρας πολλές φορές τέτοιου είδους συνεργασίες που δεν απέδωσαν. Βασική αρχή για μένα είναι η διοικητική μεταρρύθμιση γιατί αν θες να αλλάξεις κάτι και να μην στο ξαναλλάξουν μετά από τρία χρόνια χρειάζεται μια διαδικασία η οποία αυτό να στο διασφαλίζει, η αποσυγκέντρωση εξουσίας το διασφαλίζει αυτό το πράγμα. Με ποιον να συνεργαστώ για την αποσυγκέντρωση της εξουσίας με τη ΝΔ που έκανε το επιτελικό κράτος και πήγε όλη την εξουσία στο Μαξίμου ή με το ΣΥΡΙΖΑ που έχει προσπαθήσει να καπελώσει κάθε θεσμό ο οποίος θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να απελευθερώσουμε».
Με αφορμή τις φήμες που θέλουν να στηρίζει τον κ. Ανδρουλάκη στην περίπτωση που δεν περάσει στο δεύτερο γύρο, δήλωσε: «Δεν μου λένε και εμένα την επιλογή μου να το ξέρω και εγώ! Πρώτα θα μιλήσουν οι κάλπες και μετά θα μιλήσουμε. Η μόνη μου προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να βγω να πω το μήνυμα μου σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται».
Αναφορικά με το debate, τόνισε: «Εγώ έχω πει όπου θέλετε, όποτε θέλετε, με ότι κανόνες θέλετε. Είναι αστείο ότι κάνουμε τοσο μεγάλο θέμα το debate, ότι φοβόμαστε ερωτήσεις και λοιπά μπορεί να μας γίνουν στο debate όταν οποιοσδήποτε περπατάει στους δρόμους οι πιο αμείλικτες ερωτήσεις γίνονται εκεί έξω. Είναι από ανθρώπους οι οποίοι έχουν τα σπίτια τους εγκλωβισμένα σε δάνεια, είναι από ανθρώπους που δεν βγαίνουνε το μήνα και εμείς καθόμαστε και ασχολούμαστε για το αν θα μας κάνουν τρεις ερωτήσεις και άμα θα ρωτάμε ο ένας τον άλλο, είναι λίγο αστεία αυτά τα πράγματα. Όσο πιο ελεύθερη είναι η συζήτηση τόσο το καλύτερο και έχω πει όπου θέλετε όποτε θέλετε».
Αναφορικά με τα τελευταία δημοσιεύματα για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, είπε χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι ότι τα άλλα κόμματα ασχολούνται μαζί μας γιατί αυτό σημαίνει ότι κάτι σωστά κάνουμε εμείς. Για να ασχολούνται μαζί μας σημαίνει ότι εμείς δυναμώνουμε και ότι αύριο θα έχουμε λέγειν και προσπαθούν ο καθένας να πλασαριστεί ανάλογα με τον ποιον προτιμούνε για να σπρώξουν τους ανθρώπους που θα προτιμούσαν να αναλάβουν την ηγεσία. Θα προσπαθήσουν να το κάνουν όλοι, ο μόνος τρόπος να απαντήσεις σε αυτά τα πράγματα είναι να είσαι εσύ δυνατός, να είσαι ξεκάθαρος με τη θέση σου, να λες ποια ειναι η δική σου πορεία και αυτή να την υπηρετήσουμε όλοι. Εγώ δεν κατεβαίνω ενάντια σε κανέναν συνυποψήφιο μου, κατεβαίνω με την πρότασή μου και θεωρώ ότι αυτή την ώρα η όποια σύγκριση μεταξύ μας θα γίνει στη βάση των προτάσεων. Αν έχουμε προτάσεις θα πάμε με αυτό το διάλογο μπροστά, αν δεν έχουμε προτάσεις τότε θα μείνουμε έκθετοι και θα μπορεί να παρεμβαίνει ο καθένας και να λεει ότι θέλει για τους υποψηφίους μας».