Quantcast

Γεραπετρίτης στα Παραπολιτικά 90,1 για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη: Δεν είναι δυνατόν εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ως παίκτες στο πολιτικό σύστημα

«Δεν μιλάμε για έναν βουλευτή εάν θα κατέβει ή όχι στις εκλογές, αλλά για πολιτικά κόμματα που δεν είναι τίποτe άλλο παρά εγκληματικές οργανώσεις», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας

«Είναι ώρα ευθύνης για όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί συντεταγμένα σε αυτούς που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με αφορμή το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη στις επόμενες εκλογές.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως δεν μιλάμε για έναν βουλευτή εάν θα κατέβει ή όχι στις εκλογές, αλλά για πολιτικά κόμματα που δεν είναι τίποτε άλλο παρά εγκληματικές οργανώσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως δεν είναι δυνατόν εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ως παίκτες στο πολιτικό σύστημα.

Παράλληλα σημείωσε πως σύμφωνα με τη διάταξη δεν είναι δυνατόν ο πραγματικός ηγέτης ενός κόμματος να είναι υποψήφιος και επισήμανε πως δεν μπορεί ένα κόμμα να αποκλειστεί από τις εκλογές.

Ακόμη ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως η διαβουλευτικότητα της Ν.Δ. είναι δεδομένη και το κόμμα έχει
ενσωματώσει παρατηρήσεις που τέθηκαν, ενώ είπε πως είναι ανοιχτό να διαφοροποιήσει το κείμενο που έχουμε καταθέσει.

Επιπρόσθετα ζήτησε να υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, απάντησε πως «είμαστε στοχοπροσηλωμένοι να κάνουμε τη δουλειά μας ως κυβέρνηση και αύριο να φέρουμε στον ελληνικό λαό ένα πρόγραμμα που θα θέσουμε στην κρίση του».

Ακόμα υπογράμμισε πως τα περί εκβιασμού δεν έχουν στοιχείο τεκμηρίωσης.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεραπετρίτη στα Παραπολιτικα 90,1
Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε για τη συνταγματική ρύθμιση ότι «όλα τα κρατικά όργανα οφείλουν συντεταγμένα να σταθούν απέναντι σε εκείνους, οι οποίοι φαίνεται ότι επιβουλεύονται τη δημοκρατία. Και δεν ομιλώ μόνο για το συγκεκριμένο κόμμα, αλλά για οποιονδήποτε αξιοποιώντας την ανοχή της δημοκρατίας έχει ως σκοπό να έρθει και να τη συρρικνώσει ή να την καταλύσει. Άρα νομίζω ότι στις περιπτώσεις αυτές δε χωράει καμία ανοχή από το πολιτικό σύστημα».

Σχετικά με το Σύνταγμα, κι αν διαφαίνεται κάποια συνταγματική αναθεώρηση, διευκρίνισε:

«Το Σύνταγμα προβλέπει ότι όταν κάποιος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα, δε μπορεί να κατέβει υποψήφιος για τις βουλευτικές εκλογές. Εδώ, δεν μιλάμε περί αυτού, μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό ποιοτικά. Η συνταγματική βάση που συζητάμε, είναι η υποχρέωση που προκύπτει εκ του Συντάγματος, τα κόμματα να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν ομιλούμε για έναν απλό βουλευτή, ο οποίος θα κατέβει στις εκλογές, στην ουσία μιλάμε για πολιτικά κόμματα που στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά εγκληματικές οργανώσεις».

«Η διάταξη που κατατέθηκε χθες, έρχεται ως ένα επιστέγασμα σε μια συνολική προσπάθεια που έχει κάνει η πολιτεία για να διασφαλίσει τη δημοκρατία της. Ήδη, από το 2013, υπάρχουν διατάξεις πολύ σαφείς, οι οποίες αναστέλλουν τη χρηματοδότηση για κόμματα τα οποία έχουν στους κόλπους τους εγκληματική οργάνωση. Κρίθηκε από το ΣτΕ ως συνταγματική ομόφωνα. Δεύτερη πράξη και η πιο σημαντική, στις εκλογές του 2019, όταν ο λαός, με σοφία, αφήνει έξω από τη Βουλή όλα τα μορφώματα τα νεοναζιστικά. Το 2021, σε ανύποπτο χρόνο, ερχόμαστε και εισάγουμε διάταξη, σύμφωνα με την οποία, δε μπορεί όποιος έχει καταδικαστεί για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης, να είναι ταυτόχρονα και ηγέτης σε πολιτικά κόμματα. Επιτέλους, πρέπει να καταλάβουμε ότι εγκληματικές οργανώσεις δεν είναι δυνατό να λειτουργούν ως παίκτες στο πολιτικό σύστημα». Αύτη διάταξη υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, από εμάς, από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τη Δημοκρατική Λύση. Σε αυτή τη διάταξη, ερχόμαστε σήμερα να ‘’κλείσουμε ένα παράθυρο’’.

«Τουλάχιστον, κατά το μέρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να έρθει μια ρύθμιση, που δεν θα είναι συνταγματική. Θα μπορούσαμε να έρθουμε με μία πρόταση, λέγοντας ότι δε μπορεί κανένα μέλος, κανένας υποψήφιος να έχει καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της πολιτείας. Δεν το πράξαμε συνειδητά, διότι κάτι τέτοιο θα είχε πρόβλημα συνταγματικό.

Δεν είναι δυνατόν ο πραγματικός ηγέτης να είναι υποψήφιος και το κόμμα δεν πρόκειται να ανακηρυχθεί, όχι απλώς ο «αχυράνθρωπος», ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος, αλλά κάποιος ο οποίος πράγματι ‘’κινεί τα νήματα’’.

«Η ανακήρυξη των κομμάτων γίνεται από τον Άρειο Πάγο», είπε καταλήγοντας ο υπουργός.

«Από μακρού χρόνου, τα κόμματα γνωρίζουν ποια ήταν η δική μας διάθεση. Η διαβουλευτικότητά μας είναι αποδεδειγμένη, ήδη έχουμε ενσωματώσει και κάποιες από τις παρατηρήσεις που μας ετέθησαν, έτσι ώστε να είναι πιο διαβουλευτικό το κείμενο. Επίσης, είναι ανοιχτό να διαφοροποιηθεί το κείμενο που έχουμε καταθέσει.

Όσον αφορά την αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τη χαρακτήρισε κατ’ αρχήν πιο ‘’ανοιχτή’’, αλλά δήλωσε πως δε θα δώσει τον όρο αντισυνταγματική πριν τη δει.

Σε ερώτηση για το αν είναι σημαντικό να υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, απάντησε: «Θα ήθελα και προσωπικά και ως παράταξη, νομίζω, να υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία στο θέμα αυτό. Η αξιωματική αντιπολίτευση, θα ήταν ευχής έργον να μπορέσει να συνταχθεί ή εν πάσει περιπτώσει να βρούμε μια κοινή ζώνη».

Σχετικά με το πού πιστεύει ότι θα κινηθεί το κομμάτι εκείνο που θα ψήφιζε το κόμμα Κασιδιάρη, δήλωσε:

«Μού είναι πολιτικά αδιάφορο, εγώ τουλάχιστον, αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να ανοίξουμε μαύρες σελίδες. Θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας, η επόμενη βουλή να είναι κόμματα που θα έχουν μόνο δημοκρατικά ιδεώδη.

Τέλος, αναφορικά με τις πιθανές συνεργασίες μετά από τις εκλογές, σχολίασε: «Είμαστε πάρα πολύ στοχοπροσηλωμένοι στο να κάνουμε τη δουλειά μας ως κυβέρνηση και αύριο να φέρουμε ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα θέσουμε στην κρίση του λαού. Τα περί εκβιασμού δεν έχουν κανένα στοιχείο τεκμηρίωσης».

Για την επόμενη μέρα, διευκρίνισε: «Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να εκφράσουμε καλύτερα από τον καθένα τη γνήσια βούληση του ελληνικού λαού. Δεν ετεροκαθοριζόμαστε από το τι πράττουν τα άλλα κόμματα. Χρειαζόμαστε μία ισχυρή κυβέρνηση», τόνισε ο υπουργός.