Γεραπετρίτης: Η Κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχέδιο που ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις.

«Η κυβέρνηση έχει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο, που θα ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ερωτηθείς εάν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει:«Σκοπός μιας υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής είναι να προλαμβάνει τα θερμά επεισόδια και υποχρέωση μιας αποτελεσματικής εθνικής άμυνας να τα διαχειρίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εξυφάνει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο, που θα ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας. Γνώμονας είναι πάντοτε η διασφάλιση κάθε χιλιοστού εθνικής κυριαρχίας, χωρίς την έκθεση της χώρας σε αχρείαστους κινδύνους».

Για το αν εξετάζει η κυβέρνηση ως ενδεχόμενο την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα Ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Επικρατείας, απαντά στη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά»: «Στη διένεξή μας με την Τουρκία σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης η Ελλάδα έχει με το μέρος της το Διεθνές Δίκαιο. Υπό το πρίσμα αυτό, αποτελεί ασφαλώς εναλλακτική δυνατότητα της ελληνικής διπλωματίας η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο στον κατάλληλο χρόνο».

Τέλος, στην ερώτηση «τι προσδοκά η κυβέρνηση από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου» ο Γιώργος Γεραπετρίτης απαντά στα «Παραπολιτικά»:« Στη συνάντησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός θα προωθήσει ζητήματα που αφορούν επενδύσεις στην Ελλάδα και θα συζητήσει τη διεθνή κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι αυτονόητο ότι, στο πλαίσιο της διεθνούς διπλωματίας, η οποία βεβαίως καταλαμβάνει και συνέργειες στο πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας, μοναδικός γνώμονας θα είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων, χωρίς να παραγνωρίζονται οι μακροχρόνιες στρατηγικές μας συμμαχίες».