Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις τουρκικές προκλήσεις αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, έστειλε ισχυρό μήνυμα ετοιμότητας τονίζοντας ότι «είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ένταση» τόσο επί του πεδίου όσο και διπλωματικά.
«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ζητήσει συνάντηση κι από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει και σύμπτωση στα προγράμματα των δύο ηγετών. Η ελληνική πλευρά δεν είναι αντίθετη στο να βρίσκονται οι ηγέτες. Πάντοτε τα να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας είναι μια χρήσιμη πολιτική οδός, με μια επιφύλαξη. Θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση κατανόησης κατ’ ελάχιστον σε ό,τι αφορά στη βάση του συλλογισμού μας. Εφόσον θεωρούμε ότι υπάρχει μια κοινή κατανόηση, προχωράμε επί τη βάση του διεθνούς δικαίου που είναι μια γενική, οικουμενική παραδοχή, και βεβαίως και θα πρέπει να συναντηθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την παρενόχληση ερευνητικού σκάφους ανατολικά της Κρήτης από τουρκικά πολεμικά πλοία, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή διανύουμε μια φάση έντονης ρητορικής επιθετικότητας, αλλά και γενικά επιθετικότητας εκ μέρους της Τουρκίας».
Απέδωσε δε αυτή την ένταση στην πίεση που αισθάνεται ο Τούρκος πρόεδρος από την ελληνική πρωτοβουλία για την EUMED. «Ήταν μια πολύ σπουδαία δράση, η οποία ενοποιεί τον ευρωμεσογειακό χώρο. Κακώς αισθάνθηκε αυτή την ενόχληση, γιατί η EUMED δεν ήταν τίποτα παραπάνω από την αυτονόητη παραδοχή σεβασμού, κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας επί τη βάση του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει επιστροφή σε μια λογική και ρητορικής κι επί του πεδίου έντασης. «Είναι κάτι το οποίο εμείς θα αποκρούσουμε όπως πρέπει. Καταλαβαίνουμε όλοι τι μεγάλη σημασία έχουν οι συμμαχίες, οι οποίες οικοδομούνται στον χώρο της Ευρώπης, ακόμα κι αυτό λογίζεται από την Τουρκία ότι είναι μια επιθετική εκ μέρους της Ελλάδας κίνηση. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας προφανώς και θα εξακολουθήσουν να έχουν πλήρη εφαρμογή στη βάση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.
Μάλιστα, τόνισε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση. «Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε αυτή την ένταση. Η ελληνική πλευρά και στο πεδίο και στο κομμάτι της διεθνούς διπλωματίας έχει αποδείξει ότι έχει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Η επιχειρησιακή αναβάθμιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι δεδομένη και ήταν σαφής και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό. Υπάρχει ένα ηθικό και σθένος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο είναι απαράμιλλο. Είναι πολύ νωπές οι εικόνες του Έβρου, εκεί όπου είδαμε στην πραγματικότητα τι σημαίνει να είσαι επιχειρησιακά ισχυρός. Και στο πεδίο και στη διπλωματία είμαστε εξαιρετικά ισχυροί», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, ότι η αντίδραση της χώρας μας θα είναι ανάλογη, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά χωρίς καμία παραχώρηση στα δικαιώματα μας.
Ερωτηθείς αν το ερευνητικό σκάφος θα κατευθυνθεί και προς το Καστελόριζο, όπως προβλέπει το πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση της διαδρομής του Eastmed, δήλωσε ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των σχεδίων, τα οποία έχουν έρεισμα στις διεθνείς συμβάσεις για το δίκαιο της θάλασσας και στην αμοιβαία αναγνώριση των δικαιωμάτων των χωρών της Μεσογείου.
Ο Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές
Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ περί εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «με τον κ. Τσίπρα έχουμε μια δυσκολία στο να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι ζητά και τι όχι. Έχει μια επαμφοτερίζουσα γλώσσα, η οποία εν πολλοίς είναι ακατανόητη. Δεν αντιλαμβάνομαι αν ζητά ή όχι εκλογές. Η λογική, στην οποία προσπαθεί να επενδύσει είναι ότι εγώ δε θα γίνω Μητσοτάκης για να ζητώ εκλογές, αν θέλει ας τις κάνει. Λέει το αυτονόητο, μολονότι ότι πολλές φορές παραιτείται και από το αυτονόητο, ότι δηλαδή είναι συνταγματική προνομία του πρωθυπουργού».
Επιπλέον, εξήγησε ότι σήμερα είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες σε σχέση με τις συνθήκες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τότε είχε χαθεί η εμπιστοσύνη του λαού απέναντι στην κυβέρνηση και κυρίως είχε αναστραφεί το πολιτικό πρόγραμμα, επί τη βάση του οποίου είχε εκλεγεί. «Πότε ζητάς εκλογές; Όταν αφίστασαι από τις πολιτικές δεσμεύσεις που έχεις αναλάβει απέναντι στον λαό. Και τότε εκείνο που συνέβη ήταν στην πραγματικότητα μια πλήρης αναστροφή της προεκλογικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ επί της βάση της οποίας εξελέγη. Σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να πάει σε εκλογές. Όχι επειδή φαίνεται να έχει ένα πολύ ισχυρό προβάδισμα στο λαό από τις δημοσκοπήσεις, αλλά εμείς δεν αφιστάμεθα ούτε κατά μια λέξη σε σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Μολονότι είχαμε μια σειρά από κρίσεις, οι οποίες άλλαξαν και τα ποιοτικά δεδομένα σε ό,τι αφορά στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, εντούτοις η βάση της πολιτικής μας παραμένει ακριβώς η ίδια. Παρά τις κρίσεις, έχουμε μεγάλη μείωση σε όλους τους φορολογικούς συντελεστές, όπως είχαμε εξαγγείλει πριν τις εκλογές, έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των νέων θέσεων εργασίας» σημείωσε.
Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε βέβαιος ότι ο κ. Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές, καθώς δε συνομιλεί με τον λαό, αλλά με το παρελθόν του. «Όταν μιλά για ακροδεξιά, θα έρχεται στο μυαλό πάντοτε η εικόνα του Πάνου Καμμένου, με τον οποίο συγκυβέρνησε για 4,5 χρόνια. Κάθε φορά που θα ομιλεί για φορολογία κι ελαφρύνσεις, θα έρχεται στο μυαλό η εθνική ανάγκη για να μπορέσει να μειωθεί η μεσαία τάξη. Κάθε φορά που θα ομιλεί για επενδύσεις, θα έρχονται στο μυαλό μας οι μουσαμάδες. Άρα, καταλαβαίνουμε πόσο είναι αυτοεγκλωβισμένος», σχολίασε.
Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας
Στο μέτωπο του κορωνοϊού και ειδικά για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, ο υπουργός Επικρατείας, ανέφερε ότι δε θα είναι καθολική η δυνατότητα να λαμβάνει κάποιος την τρίτη δόση. «Θα είναι μόνο κατά ομάδες και θα είναι μια μη υποχρεωτική ενδυνάμωση της ανοσίας», τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, επισήμανε ότι «πάντοτε υπάρχει ανοιχτό το μενού να υπάρξει επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες. Αυτό βεβαίως έχει πολλές μεταβλητές. Έχει να κάνει με την κάθε κατηγορία, τις ανάγκες κάθε κατηγορίας και τα ποσοστά εμβολιασμού. Παραμένει στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα. Στην παρούσα φάση βέβαια δεν αποτελεί προτεραιότητα», ενώ ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει καθολική υποχρέωση εμβολιασμού σε όλο τον πληθυσμό.