Quantcast

Γεωργιάδης: Σε 4 χρόνια θα καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια από ΑΠΕ

«Οι κυβερνήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να ελαφρύνουν τον καταναλωτή»

«Η Ελλάδα μπορεί στα επόμενα 3-4 χρόνια να καλύψει το σύνολο των ημερήσιων αναγκών της σε ενέργεια από ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τεχνολογίες αποθήκευσης». Αυτό δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, Yπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου Athens Energy Dialogues που πραγματοποιείται 26 και 27 Μαΐου.

 

Μάλιστα, όπως εκτίμησε ο Yπουργός: «Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, η Ελλάδα μπορεί να γίνει και εξαγωγέας ενέργειας μέσω και της διασύνδεσης με την Αίγυπτο, προκειμένου να εξάγουμε ενέργεια στην Ε.Ε.». Επιπρόσθετα τόνισε ότι η συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία «έχει φέρει το ενδιαφέρον σε ΑΠΕ στην Ελλάδα σε ιστορικό υψηλό επίπεδο», ενώ όπως είπε γίνεται σημαντική προσπάθεια από την κυβέρνηση να τις υποδεχθεί.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για σημαντική επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων των επενδύσεων σε ΑΠΕ, ενώ όπως είπε: «Η παρούσα κρίση μπορεί να δημιουργήσει μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα». Αναφέρθηκε επίσης στην «πολυεπίπεδη», όπως τη χαρακτήρισε πολιτική της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις των τιμών ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια. Μία πολιτική, που στηρίζεται στις επιδοτήσεις των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του δικτύου, την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων σε μεσαίες βιομηχανίες για ιδιοπαραγωγή, την προώθηση του προγράμματος επιδότησης ενεργοβόρων συσκευών για εξοικονόμηση στην πηγή, αλλά και την επέκταση της Ρεβυθούσας και του FSRU στην Αλεξανδρούπολη. «Η Ελλάδα θα μπορέσει να απαντήσει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες στην ενεργειακή κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι κυβερνήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να ελαφρύνουν τον καταναλωτή

Επεσήμανε μάλιστα, ότι στο Νταβός η κ. Κ. Λαγκάρντ έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού για την πρωτοβουλία του να φορολογήσει τις τιμές ενέργειας και επεσήμανε ότι «καμία κοινωνία και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις τιμές ενέργειας». Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι: «Όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο θα κάνουν ότι μπορούν για να ελαφρύνουν τον καταναλωτή καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μία οξυμένη και απρόβλεπτη κατάσταση». Ενώ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με μία ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση

Όσον αφορά την φορολόγηση των τιμών της ενέργειας, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι : «Πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που δεν πρέπει να καταστρέψει το επενδυτικό περιβάλλον και τις εταιρείες». Ο υπουργός ανέλυσε ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας οφείλεται στην αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων, αλλά και στις αλλαγές της ισοτιμίας των νομισμάτων, ενώ όπως είπε, ήδη παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης. «Τα μέτρα που έχουμε λάβει τώρα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη θετική επίπτωση στους λογαριασμούς του ρεύματος, αλλά με σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Τέλος, προανήγγειλε ειδικό πρόγραμμα από ΕΣΠΑ για ιδιοκατανάλωση στη μέση βιομηχανία, προκειμένου να παράξουν φθηνή ενέργεια και να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά την άνοδο του ενεργειακού κόστους.

125 εκατ. Ευρωπαίοι αντιμέτωποι με το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας

Απ΄ την πλευρά του, αναλύοντας την αγορά ενέργειας ο κ. Andrea Testi, Πρόεδρος, Elpedison, όσον αφορά τον μέσο όρο στην ΕΕ, από 70 περάσαμε σε 100 ευρώ ανά MWh στο τέλος του 2021, όπως είπε. Ωστόσο, όσον αφορά τα νοικοκυριά, εάν γίνει ένας συσχετισμός με τα επίπεδα ανάπτυξης, μία μέση οικογένεια δαπάνησε το 2,5% του εισοδήματός του σε ενέργεια το 2021, και 3,5% στα μέσα της δεκαετίας του 90′, ενώ έκανε λόγο για μία βίαιη ταλάντωση των τιμών του πετρελαίου κατά την ίδια περίοδο. «Η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς 125 εκατομμύρια Ευρωπαίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας. Μία πολιτισμένη κοινωνία δεν μπορεί να ανέχεται την κατάσταση όπου δεκάδες εκατομμύρια πολιτών να μην μπορούν να θερμάνουν το σπίτι τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Testi επεσήμανε επίσης τη συσχέτιση του εισοδήματος ανά νοικοκυριό σε σχέση με το επίπεδο της ενεργειακής φτώχειας. Ειδικότερα, ο δείκτης GINI που έχει να κάνει με την ισότητα ή ανισότητα της κατανομής των πόρων αποδεικνύει τη συσχέτιση μεταξύ της ενεργειακής φτώχειας και της κατανομής εισοδημάτων στις οικογένειες. Έτσι, η ενεργειακή φτώχεια έχει να κάνει με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, ο κ. Testi ανέφερε ότι ο τρέχον σχεδιασμός της αγοράς ενέργειας βοηθάει στον μετριασμό της ενεργειακής κρίσης, μπορεί, ωστόσο να θέσει σε κίνδυνο η ενεργειακή μετάβαση. Ενώ, έκανε λόγο για την ανάγκη εξασφάλισης κοινωνικής δικαιοσύνης στην κατανομή των πόρων των επιδομάτων.

«Οι λογαριασμοί έχουν γίνει δυσβάσταχτοι», δήλωσε ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Ενέργειας & Αερίου της Protergia, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του. Ανέλυσε τα πλεονεκτήματα των σταθερών τιμολογίων ενώ έκανε μία ανάλυση της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Όσον αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία προβλέπεται από την ΕΕ, ο κ. Μπενρουμπής, ανέφερε ότι από το 2015 -2022 ήταν μέρος ενός τιμολογίου πολύ συμφέρον για τον καταναλωτή, και γι΄ αυτό κανένας δεν ενοχλήθηκε από αυτή και υπενθύμισε ότι από το φθινόπωρο του 2021, οι τιμές του φυσικού αερίου οδηγήθηκαν στα ύψη, ενώ τον Φεβρουάριο του 2022 ξεκίνησε ο πόλεμος.

Ο κ. Μπενρουμπής επεσήμανε τον κίνδυνο σε σχέση με την ασφάλεια τροφοδοσίας. Τέλος, όσον αφορά τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, τόνισε ότι: «Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχει πολιτικοποιηθεί ένα εξωγενές οικονομικό θέμα, με ευαίσθητη κοινωνική διάσταση, που έχει εξαιρετικές εθνικές πτυχές». Αν και η ΕΕ λέει όχι αναδρομική φορολόγηση, σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή, οι εταιρείες «πρέπει να συνεισφέρουν από τα συγκυριακά υψηλά κέρδη, αλλά με αξιοπρεπή τρόπο, προκειμένου να βοηθηθεί ο καταναλωτής».

Ο κίνδυνος της ενεργειακής φτώχειας δε θα είναι αμελητέος στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης και των Βαλκανίων, δήλωσε ο κ. Γιώργος Παιδακάκης, Partner, Head of Energy, KBVL Law Firm και αναφέρθηκε σε μέτρα για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ειδικά σε σχέση με επενδύσεις σε αυτοπαραγωγή.

«Το θέμα της αύξησης των τιμών και της ενεργειακής φτώχειας είναι ένα ζήτημα που ταυτίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια», επεσήμανε ο συντονιστής της συζήτησης κ. Μιχάλης Μαθιουδάκης, Academic Director, Greek Energy Forum.