Quantcast

Γεωργιάδης: Ως κυβέρνηση είμαστε υπέρ της επαγγελματικής ασφάλισης – Χρειάζεται ωστόσο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Μιλώντας στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

«Η μεταρρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση και ο υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης, με το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης είναι πολύ μεγάλο βήμα για την Ελλάδα»σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης   και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο υπουργός σημείωσε ότι: «…Όταν δεν έχεις αποταμίευση και όταν δεν έχεις ισχυρή επαγγελματική ασφάλιση για να υπάρχει ισχυρή αποταμίευση και να μπορούν να γίνουν εγχώριες επενδύσεις, το ένα είναι αποτέλεσμα του άλλου. Και να πω εδώ ότι η μεταρρύθμιση που ψήφισε η Κυβέρνησή μας και ο υπουργός, ο κύριος Χατζηδάκης, με το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης είναι πολύ μεγάλο βήμα για την Ελλάδα.

Εάν καταφέρουμε ως χώρα και το διατηρήσουμε και το αφήσουμε να λειτουργήσει, βάζω αυτό το «εάν» γιατί έχω δει πολλά πράγματα στην Ελλάδα να ξεκινάνε και μετά να σταματάνε προτού προλάβουν να αποδώσουν καρπούς, πράγμα και το οποίο είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις. Εάν όμως πιστέψουμε στο σύστημα και το αφήσουμε να λειτουργήσει, όπως έχει λειτουργήσει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, έτσι θα λειτουργήσει και στην Ελλάδα.

«Είμαστε εξαιρετικά ανυπόμονοι»

Δυστυχώς, έχουμε ένα δεύτερο πρόβλημα στο χαρακτήρα μας. Είμαστε εξαιρετικά ανυπόμονοι. Θέλουμε ένας νόμος να ψηφίζεται τη Δευτέρα και την Τρίτη να βλέπουμε τα οφέλη του και την Πέμπτη να είμαστε έτοιμοι να τον ξηλώσουμε και να τον κάνουμε κάπως διαφορετικό.

Όμως αυτού του τύπου οι μεταρρυθμίσεις, θέλουν κάποιο χρόνο για να αποδώσουν. Δεν είναι πράγματα που γίνονται αυτόματα.

Πρέπει να τα πιστέψεις, να τα υποστηρίξεις, να έχεις και το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον μακροπρόθεσμα για να μπορούν να το υποστηρίξουν και να το αφήσεις να λειτουργήσει.

Εάν όλα αυτά γίνουν, η Ελλάδα ήδη μπαίνει σε ένα πολύ καλύτερο σημείο. Πρέπει να ασχοληθούμε ασφαλώς και με τα κίνητρα και για τον τρίτο πυλώνα. Δεν έχουμε τα κίνητρα που θα έπρεπε να έχουμε για τον τρίτο πυλώνα στην Ελλάδα. Αναφέρομαι κυρίως σε φορολογικού τύπου κίνητρα ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να στρέφονται περισσότερο και προς την ιδιωτική ασφάλιση. Και κίνητρα για το δεύτερο πυλώνα ασφαλώς πάλι παρόμοια περίπτωση.

Είπα ότι τα δύο στην πραγματικότητα μπορούν να συμπλέκονται παντελώς. Ίσως το μεγαλύτερό μας επόμενο στοίχημα είναι πώς θα οικοδομήσουμε ένα τέτοιο πλέγμα κινήτρων που θα το κάνει πολύ πιο λειτουργικό όλο αυτό. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα.

Επαναλαμβάνω, εάν δεν ανεβούμε στις κάρτες που προηγουμένως είδα, δεν μπορούμε να προσδοκούμε ιδιαίτερα μεγάλα αποτελέσματα».

«Είμαστε υπέρ της επαγγελματικής ασφάλισης»

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε: «Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι, ως Κυβέρνηση το έχουμε ήδη αποδείξει, είμαστε υπέρ της επαγγελματικής ασφάλισης. Και όλη η μεταρρύθμιση που έχει κάνει ο Κωστής είναι υπέρ της επαγγελματικής ασφάλισης.

Η κουβέντα που έγινε για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πεδίο 4 που ανέφερε ο κύριος καθηγητής, είναι ακριβώς επάνω σε αυτή την κατεύθυνση την οποία μόλις προείπαμε.

Και θα συμφωνήσω, η ιδεολογία εδώ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Τι εννοώ; Το πώς θα το εξηγήσουμε στον κόσμο, το πώς θα το παρουσιάσουμε.

Εάν παρουσιάσουμε την επαγγελματική ασφάλιση σαν να είναι ένας μπαμπούλας που έρχεται να καταστρέψει τις συντάξεις, δεν θα βγάλουμε άκρη στην Ελλάδα. Θα τσακωνόμαστε. Δεν θα γίνει τίποτα.

Εάν καταφέρουμε να το παρουσιάσουμε όπως πραγματικά είναι και όπως δουλεύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή ως ένα εργαλείο και επενδυτικό για την οικονομία αλλά και τελικά σημαντικής αύξησης των συντάξεων και των διαφόρων επαγγελματιών, τότε σε αυτή την περίπτωση θα κερδίσουμε τη μάχη και θα μπορέσει αυτό να λειτουργήσει.

Επαναλαμβάνω όμως, χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και λίγο υπομονή. Γιατί τα θέματα αυτά δεν γίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη».