Quantcast

Γεωργιάδης: Έχουν υλοποιηθεί όσα ανακοίνωσε πέρυσι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

«ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ»

Όλα όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περσινή ΔΕΘ έχουν προχωρήσει, σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί και αφού σημείωσε ότι «η πολιτική είναι μετρήσιμο μέγεθος», υπογράμμισε:

-«Το ένα απ’ αυτά ήταν το Thess INTEC. Έναν χρόνο μετά είμαστε απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος, έχουν γίνει όλες οι κινήσεις και από το υπουργείο Ανάπτυξης και από το υπουργείο Οικονομικών, έχει γίνει μεταφορά ιδιοκτησίας, έχουν ψηφιστεί οι νόμοι για τα κίνητρα και το ThessIntec είναι σε φάση υλοποίησης και μάλιστα με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Άρα αυτό που υποσχεθήκαμε πέρυσι έχει μπει σε μια τροχιά».

-«Το δεύτερο που είχαμε υποσχεθεί είναι η μεγάλη επένδυση της Pfizer. Η επένδυση όχι μόνο προχώρησε αλλά σύμφωνα με πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, τον κ. Μπουρλά, στο γραφείο μου, είναι τόσο ευχαριστημένη η εταιρεία από το επίπεδο των τεχνικών που έχει βρει στη Θεσσαλονίκη, που θα επεκτείνει την επένδυση αυτή και την επόμενη τριετία θα απασχολεί πάνω από 500 τεχνικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών στην πόλη αυτή, παράγοντας εξειδικευμένη γνώση και εξειδικευμένη τεχνολογία για τη νούμερο ένα πολυεθνική εταιρεία φαρμάκων στον πλανήτη, από τη Θεσσαλονίκη».

-«Παράλληλα είχαμε αναφέρει και είχαμε ανακοινώσει την επένδυση της Cisco. Και αυτό το έργο προχώρησε, η σύμβαση έγινε, η Cisco έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά της, άρα και η τρίτη επένδυση που πέρυσι είχαμε ανακοινώσει έχει προχωρήσει».

Σχετικά με το master plan για την απολιγνιτοποίηση που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αφορά όλη τη Δυτική Μακεδονία -και όχι μόνο- ο υπουργός τόνισε πως «έχουμε δουλέψει με τον κ. Μουσουρούλη και με τον κ. Χατζηδάκη πάρα πολύ εντατικά όλο αυτόν τον χρόνο για να παρουσιάσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο για την αντιστροφή της οικονομίας εκεί με διαθέσιμους εθνικούς πόρους και ευρωπαϊκούς πόρους που θα φτάσουν περίπου τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, άρα και αυτό το έργο, όπως το είχαμε ανακοινώσει πέρυσι στη ΔΕΘ έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης και προχωράει».

«Όλα όσα είπαμε, έναν χρόνο μετά, ο κάθε καλόπιστος πολίτης μπορεί να δει ότι δεν τα είπαμε απλώς για να τα πούμε αλλά τα έχουμε δουλέψει πολύ όλον αυτόν τον χρόνο και παρά τις αντίξοες συνθήκες του Covid είμαστε σε τροχιά υλοποίησης», παρατήρησε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι ένας από τους βασικότερους στόχους της κυβέρνησης είναι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να δώσει μεγάλη ώθηση στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα. Στο πλαίσιο αυτό την απασχολεί και η Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, που τη χαρακτήρισε «πολύ επιτυχημένο Πάρκο» και το Καλοχώρι, που είναι ένα άτυπο Βιομηχανικό Πάρκο.

Σχετικά με τα στοιχεία της Εργάνης για την αγορά εργασίας τον μήνα Αύγουστο του 2020 είπε ότι «είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά» και συνέχισε: «Ευτυχώς τα κυβερνητικά μέτρα είχαν επιτυχία και όπως θα δείτε από τα ηλεκτρονικά στοιχεία δεν υπήρξε αυτός ο φόβος μιας έκρηξης της ανεργίας σε βαθμό ανεξέλεγκτο λόγω της κρίσης. Αντίθετα, η ανεργία συγκρατήθηκε σε λογικά επίπεδα. Βρισκόμαστε σήμερα περίπου στα επίπεδα της ανεργίας που είχαμε τον Φεβρουάριο του 2019, άρα μέσα στην κρίση του Covid χάσαμε πολύ λίγο και όλοι ευελπιστούμε πως όταν με το καλό βρεθεί το εμβόλιο θα μπορέσουμε γρήγορα να αναπληρώσουμε αυτό τον χαμένο χρόνο».

Ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Γεωργιάδη για τον «πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το υπουργείο Ανάπτυξης σ’ ένα πολύ σημαντικό έργο για τη βόρεια Ελλάδα, το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς, το Thess INTEC».

Είπε ακόμη πως «προσδοκούμε και προσβλέπουμε στην πολύτιμη συμπαράσταση και βοήθειά του έτσι ώστε η Μακεδονία και η Θράκη και με το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι προ των πυλών να διαδραματίσει τον ρόλο που ιστορικά της αξίζει και της ανήκει, και να υπάρξει μια ανάπτυξη από το ένα άκρο της βόρειας Ελλάδας, από τη Φλώρινα, τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του, έως το άλλο άκρο, τον ακριτικό Έβρο».

Οι κ.κ. Γεωργιάδης και Καράογλου συζήτησαν για τις επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει και «τρέχουν» για την περιοχή, όπως της Pfizer και της Cisco και την πορεία του αναπτυξιακού νόμου, ενώ συναντήθηκαν -εκτός προγράμματος- και με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ που τούς ενημέρωσε για τα θέματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.