Στόχος μας είναι να στηρίξουμε εκείνους που παράγουν. Στηρίζουμε στην πράξη τους αγρότες, γιατί μέσω αυτών στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια και την ελληνική οικονομία» , τονίζει σε συνέντευξή του στα «Π» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.
Από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων μέχρι τις ανατιμήσεις στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι αντιμέτωποι με ένα κύμα ακρίβειας. Ποια εργαλεία έχετε για να τους στηρίξετε και για πόσο διάστημα θα διαρκέσει η στήριξη αυτή;
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις αποφάσεις που λαμβάνει, αποδεικνύει τη μεγάλη ευαισθησία, το διαρκές και έντονο ενδιαφέρον και κυρίως την έμπρακτη στήριξή της στους αγρότες. Από το φθινόπωρο, πριν ακόμη οι συνδικαλιστικοί τους φορείς θέσουν οποιοδήποτε αίτημα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος παραγωγής από εξωγενείς παράγοντες. Καλύψαμε σε ποσοστό 80% τη ρήτρα αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Αύγουστο, μειώσαμε τον ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα στο 6%, προχωρήσαμε στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Παράλληλα, θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η εργαλειοθήκη της Ε.Ε. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε εκείνους που παράγουν. Ξέρουμε ότι οι αυξήσεις είναι μεγάλες και τα μέτρα καλύπτουν μέρος μόνο αυτών των αυξήσεων. Προχωρούμε, όμως, με υπευθυνότητα και σεβασμό στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, στη λήψη μέτρων. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του προβλήματος και κάθε μήνα επανερχόμαστε με πρόσθετες ενισχυτικές παρεμβάσεις.
Στηρίζουμε στην πράξη τους αγρότες, γιατί μέσω αυτών στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια και την ελληνική οικονομία.
Υπάρχει επάρκεια στη χώρα μας σε σιτηρά;
Πρόκειται για ένα προϊόν που κατεξοχήν εισάγει η Ευρώπη από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Σας ανησυχεί η έλλειψη σε άλλα αγαθά από ενδεχόμενη συνέχιση και κλιμάκωση του πολέμου; Από τη Ρωσία και την Ουκρανία κάναμε εισαγωγή περίπου 250.000 τόνων μαλακού σίτου από τους 700.000 τόνους που εισάγουμε συνολικά.
Για την κάλυψη αυτής της ποσότητας ήδη κινούνται σε εναλλακτικές αγορές σε Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι εισαγωγείς δημητριακών, ενώ εξετάζουν και την αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά, που έχει μείνει ανενεργή από το 1997.
Ως ΥπΑΑΤ οφείλουμε και τους παρέχουμε κάθε στήριξη για την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων. Με δεδομένο ότι υπάρχουν αποθέματα, πεποίθησή μας είναι ότι δεν υπάρχει κανένας επισιτιστικός κίνδυνος. Ανάλογα κινούμαστε και με το καλαμπόκι, ενώ στο σκληρό σιτάρι κάνουμε και εξαγωγές, κυρίως στην Ιταλία.
Παράλληλα, εντάσσουμε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις τις καλλιέργειες μαλακού σίτου και καλαμποκιού, με στόχο την αύξηση της ελληνικής παραγωγής, ενώ με τη ρύθμιση που ψηφίσαμε την Τετάρτη αποτρέπουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία, λογική και σχέδιο δράσης, που άμεσα να υλοποιείται
Η απειλή της επισιτιστικής κρίσης έχει επαναφέρει το ζήτημα της αύξησης της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής. Είναι αυτό στις προτεραιότητές σας και με ποιες πολιτικές μπορείτε να το πετύχετε;
Η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής είναι το κορυφαίο, διαρκές μέλημά μας. Επιδιώκουμε να έρθουν όσο περισσότεροι νέοι στο χωράφι. Σήμερα ο αγρότης είναι ένας σύγχρονος επιχειρηματίας. Θέλουμε οι νέοι μας να γίνουν αγρότες από επιλογή και όχι από ανάγκη.
Για τον λόγο αυτό τους παρέχουμε όλα τα εφόδια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (το πρόγραμμα Νέων Αγροτών που «τρέχει» είναι ύψους 420 εκατ. ευρώ, δηλαδή έως 40.000 ευρώ σε κάθε ωφελούμενο, ενώ θα προωθήσουμε και νέα προγράμματα το 2023 και το 2025), αλλά και μέσω προγραμμάτων που υλοποιούμε σε συνεργασία με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ύψους 480 εκατ. ευρώ, από το οποίο παραγωγοί και μεταποιητές μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από 10.000 έως 5.000.000 ευρώ, αλλά και το Ταμείο Μικροπιστώσεων, από το οποίο μπορούν να αντλήσουν, χωρίς εγγυήσεις, έως 25.000 ευρώ για λειτουργικά τους έξοδα.
Παράλληλα, στηρίζουμε και ενισχύουμε την αγροτική εκπαίδευση, ώστε οι αγρότες μας να μπορούν να ανταποκριθούν σε εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας, που και μειωμένο κόστος παραγωγής προσφέρουν και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα.
Είναι μονόδρομος η αύξηση της τιμής των οπωροκηπευτικών προϊόντων -και όχι μόνον αυτών- στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» ή υπάρχουν τρόποι να μειωθούν οι τιμές;
Οι αυξήσεις που βιώνουμε δεν σημαίνουν περισσότερο εισόδημα για τους αγρότες. Το αντίθετο, θα έλεγα. Η αύξηση της παραγωγής προϊόντων, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία για προστασία της παραγωγής και η συνεργασία των αγροτών μέσα από Ομάδες Παραγωγών αποτελούν τις πλέον επιτυχείς συνταγές για μεγαλύτερη απόδοση, αποδίδοντας περισσότερο κέρδος στον παραγωγό και προσφέροντας χαμηλότερες τιμές στον καταναλωτή.
Υπάρχει σχέδιο για αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας; Κατ’ αρχάς, υπάρχει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που έχει καταθέσει η χώρα μας στην Ε.Ε., το οποίο κινείται μέσα στο πλαίσιο και τη φιλοσοφία της ΚΑΠ. Σαφώς πρέπει να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας του πρωτογενούς τομέα. Αυτός ο μετασχηματισμός θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση του συνεργατισμού, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, αλλά και την ενίσχυση της εκπαίδευσης του παραγωγικού δυναμικού.