Γεμάτο καινοτομίες και με οικολογικό χαρακτήρα το 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΗΤΑΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ

High-tech και έντονα οικολογικό χαρακτήρα είχε το 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όπου για πρώτη φορά όλες οι διαδικασίες ήταν πλήρως ψηφιοποιημένες με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της χρήσης χαρτιού, που αγγίζει το 92%.

Το Συνέδριο είχε δύο βασικές θεματικές ενότητες, η πρώτη με τίτλο «Με εθνική αυτοπεποίθηση κερδίζουμε τις μάχες απέναντι στον λαϊκισμό» και η δεύτερη με τίτλο «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας». Οι σύνεδροι τοποθετήθηκαν πάνω σε αυτούς τους άξονες, οι οποίοι συμπληρώνονταν από ενότητες για την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό κόσμο.

Οι δύο αυτοί πυλώνες δεν αναπτύχθηκαν μόνο θεωρητικά, μέσω των συζητήσεων, αλλά εφαρμόστηκαν και στην πράξη. Πρώτον, στους χώρους του συνεδρίου δεν επιτρέπονταν καμία χρήση πλαστικού μιας χρήσης και δεύτερον, δεν υπήρχε τίποτα τυπωμένο σε χαρτί. Ο σχεδιασμός περιλάμβανε ένα app το οποίο θα μπορούσαν να «κατεβάσουν» οι σύνεδροι στο κινητό τους και να λαμβάνουν ψηφιακά όλα τα κείμενα και τις ομιλίες του συνεδρίου, ενώ για όσους δεν διέθεταν έξυπνο κινητό, υπήρχε ειδικός χώρος όπου μπορούσαν να δουν τα κείμενα του συνεδρίου σε ψηφιακή μορφή.

Μία τρίτη καινοτομία ήταν το εργαστήρι προσομοίωσης για το πώς δρουν οι αισθήσεις ενός ανθρώπου που πάσχει από κάποια αναπηρία, όπως για παράδειγμα μειωμένη όραση. Στόχος η περαιτέρω ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας και η έμπρακτη απόδειξη πως άνθρωποι που πάσχουν από κάτι, αναπτύσσουν σε μεγαλύτερο βαθμό άλλες δεξιότητες.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές τι εννοούσε ο πρωθυπουργός όταν είπε για «σύγχρονη φυσιογνωμία»: ένα κόμμα οικολογικό, τεχνολογικά στην εποχή του και κοινωνικά ευαίσθητο. Γενικός στόχος του συνεδρίου, δεδομένου ότι δεν αφορά εκλογή νέων οργάνων, ήταν να καταδείξει πως η Ν.Δ. περνά σε μία νέα φάση της ιστορίας της, φεύγοντας από τις παραδοσιακές συντηρητικές δομές και θέλοντας να απευθυνθεί σε νέα δυναμικά κοινά.