Γ. Ραγκούσης: Να ανοίξει ο διάλογος στην Εκκλησία για την χειροτονία γυναικών

ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Να ανοίξει η συζήτηση στην ελληνική Εκκλησία για τη θέση της γυναίκας στους κόλπους της με τη χειροτονία γυναικών και άρση του αποκλεισμού τους από τη μυστηριακή ιεροσύνη, προτείνει ο βουλευτής και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Σε αυτό το πλαίσιο έκανε αναφορά στην άδικη αντιμετώπιση της γυναίκας από την ελληνική κοινωνία. «Συγκεκριμένα εννοώ την απαγόρευση να εντάσσεται η γυναίκα, με βάση τις παραδόσεις της Ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας, στην ιεροσύνη, δηλαδή να μην μπορεί να χειροτονείται ιερέας, το οποίο το θεωρώ απολύτως άδικο. Βεβαίως είναι θέμα της εκκλησίας, αλλά νομίζω ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος ή για να το πω καλύτερα να συνεχιστεί ένας διάλογος που και θεολογικά έχει ανοίξει από παλιά στους κόλπους της εκκλησίας», εξήγησε ο κ. Ραγκούσης.

Στο ίδιο πλαίσιο των προτάσεων του με αφορμή την εκλογή της πρώτης γυναίκας, στη χώρα μας, στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Ραγκούσης, σε συνέντευξή του, ότι πρέπει να συζητηθεί η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου όσον αφορά την ονοματοδοσία των παιδιών και αναφέρει συγκεκριμένο παράδειγμα: «Η κυρία Σακελλαροπούλου λοιπόν είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν διάβασα καλά στο βιογραφικό της, έχει ένα παιδί. Αυτό το παιδί δεν μπορεί να ονομαστεί, εκτός αν έτσι είχε αποφασιστεί από τους γονείς του όταν γεννήθηκε, Σακελλαροπούλου. Έχει πάρει ήδη ενδεχομένως το επώνυμο του πατέρα. Νομίζω λοιπόν ότι μία άλλη πολύ μεγάλη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει στην ελληνική κοινωνία είναι στο θέμα του οικογενειακού δικαίου».

Ο κ. Ραγκούσης, επίσης, αξιολογεί το λεγόμενο «δόγμα Νόμος και Τάξη» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως «επικοινωνιακή προσπάθεια διαχείρισης ενός υπαρκτού και δύσκολου προβλήματος που έχει στόχο όχι την επίλυσή του, απλώς τη μετακίνησή του». Χαρακτηρίζει δε γελοιότητα την επιλογή του πλωτού φράγματος στο Βόρειο Αιγαίο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι πρέπει να συζητηθεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει μια προσθήκη, ενώ θεωρεί ως «πάρα πολύ θετική, προοδευτική πρόταση» τη θεσμοθέτηση εσωτερικών δημοψηφισμάτων για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων είτε συμβουλευτικά είτε και αποφασιστικά, από τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος.

«Αν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει εκλογές, θα τρίβει τα μάτια του με πολύ πιο μεγάλη ένταση από την ένταση με την οποία τα έτριβε με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών», αναφέρει.