Quantcast

Γ. Μπαλάφας: Θα βάλει η κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας το ζήτημα των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία;

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ»

Συνέντευξη έδωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Γιάννης Μπαλάφας, στον ρ/σ «Focusfm 103.6» σχετικά με το μεταναστευτικό και την πανδημία του κορωνοϊού.

«Το πρώτο σημείο το οποίο χρειάζεται ένα σχόλιο και δεν έχει να κάνει με τα μέτρα της κυβέρνησης είναι η σημασία και ο αναντικατάστατος ρόλος του δημόσιου υγειονομικού συστήματος. Θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα αν δεν είχαμε αξιόπιστα νοσοκομεία αιχμής, όπως το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, για να διαχειριστούν αυτήν την έκτακτη κατάσταση. Και το λέω αυτό με τη λογική μίας συλλογικής και αλληλέγγυας αντιμετώπισης, ιδιαίτερα όσον αφοράς στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι θετικά αλλά είναι ελλιπή και καθυστερημένα. Για παράδειγμα, η πρόσληψη δύο χιλιάδων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις, που τώρα προωθεί ο κ. Κικίλιας, είναι ένα μέτρο που ξεκίνησε στις αρχές του 2019 και το οποίο «πάγωσε» με την αλλαγή κυβέρνησης. Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ και η αξιοποίηση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων είναι επίσης ένα θετικό μέτρο. Αλλά χρειάζονται μόνιμα μέτρα και συνολική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας στην χώρα μας. Λέμε ότι τα μέτρα είναι ελλιπή, γιατί όταν έχεις μία δύσκολη κατάσταση όπως η σημερινή, κάνεις μία πρόβλεψη και παίρνεις έγκαιρα προληπτικά μέτρα, ώστε να είσαι ένα βήμα μπροστά».

«Οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της επιδημίας στην οικονομία είναι ήδη σημαντικές. Άρα, μια χώρα η οποία σχετικά πρόσφατα βγήκε από τα μνημόνια και που ακόμα βρίσκεται στον απόηχό τους, είναι πιο ευάλωτη. Με αυτή την έννοια, το να ζητήσουμε το «πάγωμα» και τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι αναγκαίο.

Η εμπειρία που έχουμε από την καθυστερημένη αντίδραση της ηγεσίας της Ε.Ε είναι ότι κινήθηκε όταν πια οι επιπτώσεις φτάσανε στην οικονομία, στο μεγάλο κεφάλαιο. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει πίεση για στήριξη στη χώρα μας έγκαιρα.

Αναγνωρίζουμε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας μας είναι στενά. Είναι σημαντικό, όμως, να υπάρξουν μέτρα: Για το πάγωμα των πλειστηριασμών από 1η Μαΐου και για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Να υπάρξουν γενναία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, καθώς και των εργαζόμενων, που είναι οι πρώτοι που πλήττονται από το πιθανό κλείσιμο των επιχειρήσεων. Ήδη η ανεργία έχει αρχίσει να αυξάνεται. Πρέπει να προστατευτούν τα εργατικά δικαιώματα».

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνάνε μία δοκιμασία με αποκλειστική ευθύνη του Ερντογάν. Είναι μία κρίση εθνικών διαστάσεων, με σαφή και διαρκή απειλή από την πλευρά της Τουρκίας, με επίκεντρο το προσφυγικό-μεταναστευτικό και με αιχμή στον Έβρο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Υπάρχει όμως και ο προχθεσινός εμβολισμός του ελληνικού σκάφους από την τούρκικη ακταιωρό, ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο, καθώς και οι πτήσεις των F16 πάνω από τον Έβρο. Όλα αυτά συνιστούν μία κλιμακούμενη απειλή με εμφανή στόχο την πίεση προς την Ε.Ε. Μιλάμε για θράσος, πια, της Τουρκίας και θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι στα ζητήματα αυτά θα βρει όλους τους Έλληνες ενωμένους.

Όμως η στάση της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι πιο διεκδικητική απέναντι στους Ευρωπαίους συμμάχους. Να απαιτήσουμε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία ακόμα και με την απειλή χρήσης του veto.

Η θέση μας ως αντιπολίτευση είναι ξεκάθαρη. Τα σύνορα μας πρέπει να φυλάσσονται και να προστατεύονται, όπως φυλάσσονταν και προστατεύονταν πάντα, ειδικά όταν υπάρχει απόπειρα μαζικής εισροής. Το ζήτημα της διακοπής της εξέτασης αιτήσεων ασύλου, για το οποίο διαφωνούμε, είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Η πλειοψηφία των προσφύγων εισήλθαν και εισέρχονται από την θάλασσα. Τι θα τους κάνουμε αυτούς του ανθρώπους; Θα τους πνίξουμε; Δεν πρέπει να τους δώσουμε το δικαίωμα της εξέτασης των αιτήσεως τους για άσυλο ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ή όχι πρόσφυγες; Αυτό είναι ένα δικαίωμα κατοχυρωμένο στο ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Αυτό που πρέπει να πράξει η κυβέρνηση είναι να διεκδικήσει και να απαιτήσει από την Ε.Ε. την μετεγκατάσταση και την αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλες της χώρες της Ευρώπης. Να εφαρμόσει κυρώσεις στις Ευρωπαϊκές χώρες που δεν δέχονται κανέναν πρόσφυγα. Αν θέλει να τηρήσει μία πατριωτική και αποτελεσματική πρακτική πρέπει να διεκδικήσει όλα τα προηγούμενα και όχι να αρκείται σε δηλώσεις συμπάθειας και οικονομικής ενίσχυσης που μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών».