Quantcast

Φυσικό αέριο: Aντίστροφη μέτρηση για ανακοινώσεις από τον Μητσοτάκη

Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι «θα επανέλθει η προσοχή μας και στα δυνητικά εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου δυτικά και νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο»

Εβδομάδα εξελίξεων σχετικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο είναι αυτή που ξεκινά σήμερα, καθώς πλέον μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις ανακοινώσεις που θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

 

«Οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες και τις επόμενες γενιές να δούμε τι κρύβει το υπέδαφος και εάν υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος που συνεχίζεται για ενάμιση μήνα πλέον και το ενεργειακό σοκ που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εξόρυξη υδρογονανθράκων αποκτά νέο περιεχόμενο και η κυβέρνηση θέλει να επισπεύσει τις έρευνες για να γνωρίζει που υπάρχουν κοιτάσματα, κατά πόσο είναι αξιοποιήσιμα – αν είναι δηλαδή οικονομικά και εμπορικά συμφέρουσα η εξόρυξή τους – και τι επενδυτικό ενδιαφέρον μπορούν να προσελκύσουν. Μια τέτοια εξέλιξη θα αναβαθμίσει τη χώρα μας γεωπολιτικά, θα την βάλει ψηλά στον ενεργειακό χάρτη και θα αυξήσει την ενεργειακή της αυτονομία.

Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι «θα επανέλθει η προσοχή μας και στα δυνητικά εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου δυτικά και νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο», επισημαίνοντας πως πρέπει «να γνωρίζουμε τι δυνητικά κοιτάσματα υπάρχουν κι αν αυτά είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα».

Στη δε τοποθέτησή του προχθές στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «βάλαμε την Ελλάδα στον χάρτη όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση, αλλά παράλληλα έχουμε αποσαφηνίσει ότι θα έχουμε ρόλο στις ανακαλύψεις νέων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε ότι «η αξιοποίηση των όποιων κοιτασμάτων ενέχει διαστάσεις τεχνικές και οικονομικές, οι οποίες έχουν τεθεί υπό νέο πρίσμα στην πραγματικότητα μετά τη ρωσική εισβολή» και είπε πως «τα κοιτάσματα αυτά, μαζί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις διασυνδέσεις, συνιστούν μια ξεχωριστή στρατηγική προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του ενεργειακού μας μείγματος».

Στο κομμάτι των διασυνδέσεων, σημαντική είναι η σημερινή τριμερής συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, στην Ιερουσαλήμ. Οι τρεις υπουργοί θα εξετάσουν την πρόοδο στην ενεργειακή συνεργασία Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, μεταξύ άλλων όσον αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση «EuroAsia Interconnector» και τις εργασίες του διεθνούς οργανισμού «East Mediterranean Gas Forum».

 

Πηγή: powergame.gr