Η Ελλάδα, όπως τονίζει, κατάφερε «αφενός να ενισχύσει τις προοπτικές της οικονομίας της, ώστε να είναι σε θέση να λάβει μέτρα στήριξης των πολιτών και αφετέρου να ενδυναμώσει τη διεθνή παρουσία της και το ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Παραθέτοντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κ. Φραγκογιάννης εξηγεί ότι «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα βρισκόμαστε πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ούτε και είναι υπερβολή να πούμε ότι, με εξαγωγές που φτάνουν τα 74 δισ. ευρώ και άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, η ανάπτυξη και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην εξωστρέφεια και τις επενδύσεις, τους στρατηγικούς δηλαδή στόχους της Οικονομικής Διπλωματίας».
Και προσθέτει στο ΒΗΜΑ: «Πρόκειται, προφανώς, για μια συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια των συναρμόδιων, παραγωγικών Υπουργείων, που από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών, και κατ’ εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθοδηγούν το νέο παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας».
Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Εξωτερικών κάνει μία συνοπτική αναδρομή στη δραστηριότητα της Οικονομικής Διπλωματίας το 2022, όπως μεταξύ άλλων, στην εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας μας με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την επίσκεψη στο Σαν Φρανσίσκο για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της τεχνολογίας, τις κρίσιμες επισκέψεις στα Βαλκάνια, την επανενεργοποίηση Μικτών Διυπουργικών Οικονομικών Επιτροπών με χώρες όπως η Ινδία, η Ιορδανία και το Καζακστάν.
Ειδική μνεία κάνει και στη δραστηριότητά μας, στον κλάδο της ενέργειας και των ΑΠΕ, καθώς όπως επισημαίνει «τους τελευταίους μήνες του 2022 καταγράφεται μια πρωτόγνωρη επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα. Έργα όπως οι αγωγοί TAP και IGB, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, η μονάδα FSRU Αλεξανδρούπολης καθώς και η προοπτική ανάπτυξης περισσότερων μονάδων FSRU ανά την Ελλάδα, έχουν στρατηγική σημασία για την ευρύτερη περιοχή Βαλκανίων και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και καθιστούν την Ελλάδα περιφερειακή πύλη εισόδου ενέργειας στην Ε.Ε.».
«Ευελπιστώ ότι οι προσπάθειές μας και οι επιτυχίες που καταγράφει η χώρα σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, θα αναγνωριστούν από τον ελληνικό λαό, ώστε να μας εμπιστευτεί να τις συνεχίσουμε» καταλήγει ο κ. Φραγκογιάννης επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την εξωστρεφή τροχιά ανάπτυξης, διεύρυνσης οριζόντων, προώθησης καινοτομίας και αναζήτησης στρατηγικών συμμάχων για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, θα συνεχίσουμε και το 2023. Θα ξεκινήσουμε με μια στοχευμένη επιχειρηματική αποστολή στην Ιαπωνία, τέλη Ιανουαρίου 2023, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει εξίσου σημαντική αποστολή στην Ινδία, μια τεράστια και πολλά υποσχόμενη αγορά για τους Έλληνες επιχειρηματίες. Και φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε επιμελώς τα τρέχοντα εγχειρήματα και να στηρίζουμε τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο στις προσπάθειες διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων του».