Quantcast

«Φούσκα» η προοδευτική διακυβέρνηση του Τσίπρα – Οι αρνήσεις που εισπράττει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Οι σφοδρές αντιδράσεις και οι επιφυλάξεις των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης

Έωλο φαντάζει το δίληµµα που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη περί προοδευτικής διακυβέρνησης , αφού, για να προκύψει ένα τέτοιο σενάριο µετά τις εκλογές µε απλή αναλογική, θα πρέπει το σύµπαν να συνωµοτήσει υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λύνοντας µια σειρά από προβλήµατα που για την ώρα φαντάζουν απολύτως σύνθετα. Για παράδειγµα, ποιο θα είναι το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ποια κόµµατα θα είναι στη Βουλή και µε τι ποσοστά, ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος στο ΚΙΝ.ΑΛ.;

Με βάση τα όσα ισχύουν, το δεύτερο κόµµα, για να φτιάξει κυβέρνηση συνεργασίας, θα πρέπει να συγκεντρώσει ως συνασπισµός κοµµάτων γύρω στο 45% µε 46%. ∆ηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διατηρήσει ή και να αυξήσει τα ποσοστά του, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. θα πρέπει να έχει ποσοστά γύρω στο 8%. Αλλά ακόµα και σε αυτήν την περίπτωση οι αριθµοί δεν βγαίνουν και, άρα, θα πρέπει να βρεθεί και το τρίτο κόµµα, το οποίο θα συγκεντρώσει ένα 5%. Με τα σηµερινά δεδοµένα, αυτό το κόµµα µπορεί να είναι µόνο το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Αλλά ας πάρουµε τα πράγµατα από την αρχή. Όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήµα της ∆ΕΘ µιλούσε για την προοδευτική διακυβέρνηση, στην πραγµατικότητα απηύθυνε πρόταση συνεργασίας στα τρία κόµµατα που σήµερα βρίσκονται στη Βουλή και είναι ιδεολογικά τοποθετηµένα από το Κέντρο και αριστερά. ∆ηλαδή, στο ΚΙΝ.ΑΛ., στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ25.

 

Γιατί «δεν βγαίνει» το σενάριο που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη

Το τι θα πράξει το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν µπορεί να το ξέρει κανένας, καθώς -όπως είναι γνωστό- µέσα στον Νοέµβριο θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Κινήµατος. Εάν η Φώφη Γεννηµατά καταφέρει να παραµείνει στη θέση της, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει µια συνεργασία ανάµεσα στα δύο κόµµατα, εφόσον και οι αριθµοί ευνοούν αυτό το σενάριο. Ακόµα και αν εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, πολλοί ισχυρίζονται ότι το σενάριο συνεργασίας µε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται, δεδοµένου ότι ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. αφήνει όλα τα ενδεχόµενα ανοικτά.

Αυτός που αποκλείει κάθε συνεργασία µε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εµφανίζεται να είναι ιδιαίτερα εχθρικός απέναντι στην Κουµουνδούρου και στον Αλέξη Τσίπρα, στηρίζοντας µάλιστα πολλές φορές τις κυβερνητικές θέσεις.

Αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει πολύ καλά και γι’ αυτό από τη Θεσσαλονίκη φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι το όλο εγχείρηµα δεν αφορά τα πρόσωπα, αλλά τα κόµµατα. ∆ηλαδή, προσπάθησε να πιέσει τους υποψήφιους αρχηγούς του ΚΙΝ.ΑΛ., µεταθέτοντας το δίληµµα στους ψηφοφόρους του Κινήµατος Αλλαγής.

Το δεύτερο κόµµα στο οποίο απηύθυνε την πρόσκληση για συνεργασία ο Αλέξης Τσίπρας είναι το ΚΚΕ, προτείνοντας στην πραγµατικότητα να γίνουµε Πορτογαλία, όπου εκεί το Κοµµουνιστικό Κόµµα µετείχε στην κυβέρνηση της Αριστεράς.

Επειδή, όµως, εδώ είναι Ελλάδα και ο ∆ηµήτρης Κουτσούµπας βλέπει τα πράγµατα αλλιώς, το ΚΚΕ έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να µπει σε µια τέτοια συζήτηση, ταυτίζοντας µάλιστα την πολιτική που έχει ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά θέµατα µε αυτήν της Ν.∆.

Το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζουν να επαναφέρουν τις κόκκινες γραµµές ανάµεσα στην Αριστερά και τη νεοφιλελεύθερη ∆εξιά θα µπορούσε να εκληφθεί και ως µια άµεση απάντηση στον Περισσό.

Ο τρίτος εν δυνάµει εταίρος του Αλέξη Τσίπρα θα µπορούσε να είναι ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Η συνεργασία αυτή εµφανίζει, ωστόσο, δύο προβλήµατα.

Το ένα είναι ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονοµικών, ο οποίος τροµοκρατεί µε τις θέσεις και τις απόψεις του τους κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι έχουν παραµείνει στην εικόνα του ακτιβιστή υπουργού, και το δεύτερο πρόβληµα έχει να κάνει µε τα ποσοστά που θα πάρει το ΜέΡΑ25.

Φυσικά, για να ολοκληρωθεί το παζλ των προβληµάτων που έχει µπροστά του να λύσει ο Αλέξης Τσίπρας προκειµένου να προχωρήσει το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης, προβληµατίζουν και οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν µέσα στο ίδιο του το κόµµα, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η κίνηση αυτή θα επισφραγίσει την κεντρώα στροφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης εµφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά, αφού θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα µετασχηµατιστεί σε ένα κόµµα κεντροαριστερό, χάνοντας τα αριστερά χαρακτηριστικά του.

 

Πηγή: Parapolitika.gr