Φον Ντερ Λάιεν: «Είναι απίστευτο πόσες δήθεν θαυματουργές θεραπείες για τον κορωνοϊό πωλούνται στο διαδίκτυο» (βίντεο)

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Το ζήτημα του μεγάλου κινδύνου διαδικτυακής απάτης ως αποτέλεσμα της αυξημένης τηλεργασίας υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συζήτησε το θέμα με την Κάθριν ντε Μπολ, Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπόλ και απήυθηνε μήνυμα προς τους Ευρωπαϊους πολίτες.

«Πολλοί Ευρωπαίοι αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι τους για να μειώσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Έτσι, τηλεργάζονται και περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Μας παρακολουθούν στο διαδίκτυο και εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες μας για τον κορωνοϊό. Ο φόβος μας είναι για αυτούς επιχειρηματική ευκαιρία.

Στην ΕΕ καταγράφεται αύξηση των κυβερνοεγκλημάτων. Είναι απίστευτο το πόσα ψεύτικα φάρμακα, απολυμαντικά σπρέι και δήθεν θαυματουργές θεραπείες πωλούνται στο διαδίκτυο. Συνεργαζόμαστε με τις εθνικές κυβερνήσεις και τους οργανισμούς της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των πολιτών.

Ο οργανισμός αστυνομικής συνεργασίας, η Ευρωπόλ, τις τελευταίες εβδομάδες συμμετείχε σε παγκόσμια επιχείρηση κατά της εμπορίας πλαστών φαρμάκων. Κατασχέθηκαν πάνω από 4,4 εκατ. τεμάχια παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Εξαρθρώθηκαν 37 εγκληματικές οργανώσεις και έγιναν 121 συλλήψεις. Αφαιρέθηκαν από το διαδίκτυο 2.500 σύνδεσμοι σε ιστοτόπους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακά καταστήματα και διαφημίσεις.

Οι οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν συμβουλές για τους τρόπους που μπορείτε να προστατευτείτε. Ελέγξτε αν οι δικτυακοί τόποι συνδέονται με αξιόπιστους φορείς και επιχειρήσεις.

Εάν αναπτυχθεί κάποιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η κυβέρνηση και οι δημόσιοι θεσμοί της χώρας σας θα το ανακοινώσουν. Θα το πληροφορείτε από αξιόπιστη πηγή. Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις εθνικές κυβερνήσεις, με τη βοήθεια των οργανισμών μας, για να κρατήσουμε τα επικίνδυνα πλαστά φάρμακα μακριά σας».