Φώφη Γεννηματά: Το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο του Γιάννη Βρούτση για το ασφαλιστικό

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο του Γιάννη Βρούτση για το ασφαλιστικό γιατί δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου «όπως προεκλογικά είχε δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης» και «δεν έχει καμία σχέση με μεταρρύθμιση», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

«Ο νόμος Κατρούγκαλου, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά ζει και βασιλεύει, έστω και με μερικές σωστές καθ’ υπόδειξη του Συμβουλίου Επικρατείας ρυθμίσεις. Είναι μακιγιάζ της ΝΔ στο νόμο Κατρούγκαλου και μπορούμε να τον λέμε από σήμερα «νόμο Κατρούγκαλου- Βρούτση», είπε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε εκδήλωση της παράταξης στη βουλή για το ασφαλιστικό.

Διαβάζοντας αναφορές του πρωθυπουργού ένα χρόνο πριν, στις οποίες γινόταν λόγος για αντικατάσταση του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης από «ένα άλλο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «δυστυχώς, ακολουθεί σήμερα όχι μόνο τις πολιτικές του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τις απαράδεκτες συμπεριφορές του».

«Με απόλυτη συνέπεια δηλώνουμε ότι όπως καταψηφίσαμε το νόμο Κατρούγκαλου, θα καταψηφίσουμε και το νόμο της κοινοπραξίας», πρόσθεσε και κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι με ευθύνη του η χώρα χάνει μια ευκαιρία «να συμφωνήσουμε για μια μεγάλη αλλαγή που θα εγγυηθεί ένα σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με ορίζοντα δεκαετιών».

Σύμφωνα με την Φώφη Γεννηματά οι βασικές αδικίες που διατηρεί το νομοσχέδιο του Γιάννη Βρούτση για το ασφαλιστικό, είναι:

1.  Η διάταξη για την ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια σύνταξη με την ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, η οποία εξαφανίζει την προοπτική ανάπτυξης του δεύτερου πυλώνα της Ασφάλισης και ειδικά των επαγγελματικών ταμείων. Υποστήριξε ότι ανοίγει τον δρόμο για την καθιέρωση ενός απόλυτα αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος και την αφαίρεση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, καθώς απομακρύνεται η προοπτική καταβολής κανονικής 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους. «Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην Πρόταση Νόμου που έχει καταθέσει. Και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να την υποστηρίξουν» σημειώνει.

2  Ζήτησε να μπει τέλος στα προσωρινά επιδόματα και να χορηγείται κανονικά η 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους της χώρας και ανέφερε ότι από την κυβερνητική πρόταση απουσιάζει κάθε μέριμνα για την επαναφορά του ΕΚΑΣ, ως κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους, δεν αποκαθίσταται η μεγάλη απώλεια στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας, διατηρούνται πλήρως οι αδικίες για τις συντάξεις των ομογενών μας από την Αλβανία και τον Πόντο, ενώ η διαφημιζόμενη μείωση των εισφορών αφορά κυρίως αυτές των εργοδοτών-εργαζομένων υπέρ ΟΑΕΔ, δηλαδή αφήνει λιγότερους πόρους για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

3.  Ειδικά για τις διατάξεις που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, επεσήμανε ότι η αποσύνδεση της εισφοράς από το εισόδημα είναι μια αναγκαία αλλαγή την οποία είχαμε αναδείξει από την πρώτη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Η σύνδεση αυτή δημιούργησε ένα ακόμη κίνητρο για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. «Προχωρούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα σε νέα κατάθεση νομοθετικής διάταξης που περιλαμβάνει την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ, των συντάξεων αναπηρίας και χηρείας και την άρση των αδικιών για τους ομογενείς μας από την Αλβανία και τον Πόντο και τους συνταξιούχους που έχουν μικρό αγροτικό εισόδημα», δήλωσε η Κ. Γεννηματά.

Σε αναλυτική εξειδίκευση των αρνητικών σημείων της πρότασης Βρούτση και εξήγηση των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής, προχώρησαν αμέσως μετά ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, που είχε εισηγηθεί την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2010-2012 και ο βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης, αρμόδιος για το θέμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ.