Σαφείς αποστάσεις από τα όσα αποκαλύπτονται για τον Νίκο Παππά πήρε ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.
«Αυτά δεν ακυρώνουν. Μπορεί να αμαυρώνουν εν μέρει, αλλά δεν ακυρώνουν το μείζον, που ήταν μια θετική για τα λαϊκά συμφέροντα και τη Δημοκρατία διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Φίλης (ρ/ς ΣΚΑΪ), αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για τον Ν. Παππά. Πρόσθεσε μάλιστα πως «υπάρχουν στοιχεία αλαζονείας, ήθους και ύφους εξουσίας».
Επίσης τόνισε ότι «υπάρχει ανάγκη μιας αυτοκριτικής σε σχέση με το ζήτημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Την έχουμε κάνει, πολυσέλιδη, ομόφωνη στην Κεντρική Επιτροπή, έχει δημοσιοποιηθεί, έχουμε μιλήσει για ζητήματα που αφορούν ακόμη και μορφές και πλευρές αλαζονείας στη διακυβέρνησή μας».
Ερωτηθείς για τυχόν μεσολάβηση του πρώην υπουργού Επικρατείας ανάμεσα σε επιχειρηματίες και καναλάρχες, ο κ. Φίλης είπε: «Ό,τι χαρακτηρισμούς θέλετε μπορείτε να βάλετε και συμφωνώ ότι δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτά και είναι καταδικαστέα γενικώς. Αλλά, για πείτε μου, σε ποιο τοπίο πολιτικό ζούμε στην Ελλάδα; Έχετε ακούσει για διαπλοκή;».
Πρόσθεσε δε πως «εδώ δεν μεσολαβεί ένας υπουργός. Εδώ είναι εγκατεστημένο μέσα στην κυβέρνηση επιτελείο των διαφόρων καναλαρχών, οι οποίοι καθορίζουν ακόμη και τη ροή της οικονομικής βοήθειας από το κράτος προς τα διάφορα κανάλια. Άρα, λοιπόν, να μη μιλάμε τώρα ως μωρές παρθένες».
Στο ερώτημα για τον αν υπήρχαν παρακρατικοί μηχανισμοί επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Φίλης απάντησε ως εξής: «Υπήρχε πράγματι ένας παρακρατικός μηχανισμός, αλλά αυτός ήταν από την πλευρά που πάντοτε το παρακράτος λειτουργεί, από την πλευρά της Δεξιάς».
Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει πως «αυτό δεν εξομοιώνει και δεν συμψηφίζει -επαναλαμβάνω- πολιτικές ευθύνες. Αλλά, να ξέρουμε το μείζον ποιο είναι και πιστεύω ο κόσμος, όταν φεύγουν οι πρώτες ημέρες των εντυπώσεων, θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια προσπάθεια αντιπερισπασμού». Οπως είπε ο κ. Φίλης, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, μιλάει με σαφήνεια και η αλληλεγγύη που δείχνουν τα στελέχη του είναι στη βάση αρχών. Αποδέχεται ευθύνες που μπορεί να έχει, καμία αντίρρηση».
Για να καταλήξει: «Θα δούμε τι είναι πραγματικό και να ερευνηθεί, καμία αντίρρηση, αλλά, το τονίζω αυτό, μέχρι στιγμής είναι μάχη εντυπώσεων και μάχη αντιπερισπασμού από τα πραγματικά προβλήματα».