Νέες διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους, αλλά και νέες κατηγορίες εργαζομένων για υποχρεωτικό εμβολιασμό έχει στο συρτάρι της η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να καταθέσει εντός των επόμενων ημερών τη νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους εργαζομένους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στο υγειονομικό προσωπικό.
Ο βασικός στόχος, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, είναι να μη χρειαστεί καν να εφαρμοστούν οι διατάξεις αυτές! Να αποδειχθεί αρκετή δηλαδή η απειλή της θέσης σε άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου όλοι όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία, γηροκομεία, κέντρα υγείας κ.λπ. να εμβολιαστούν μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης του μέτρου, το 23% των εργαζομένων στις δομές υγείας ήταν ανεμβολίαστοι, ενώ αρκετά μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό στα γηροκομεία. Με δεδομένη την ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα, που «καλπάζει», αλλά και την αισιοδοξία που δημιουργούν οι 4.500.000 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί, η στρατηγική της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα θα κινηθεί σε τρεις άξονες.
1. Πειθώ
Ο πρώτος είναι η πειθώ, η ενημέρωση και τα επιχειρήματα «για όσους διαθέτουν λογική και κρίση», όπως έχει χαρακτηριστικά τονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος. «Στόχος είναι κυρίως να πείσουμε όσους δεν εμβολιάζονται στο πλαίσιο της χαλαρότητας του καλοκαιριού και το αναβάλλουν –όπως και άλλα πράγματα– για το φθινόπωρο», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος. Εφόσον πεισθεί να εμβολιαστεί άμεσα η μερίδα αυτή του ανεμβολίαστου πληθυσμού, μαζί με τους εφήβους 15-17 ετών, που τώρα ξεκινούν να εμβολιάζονται, αλλά και με όσους έχουν αποκτήσει ανοσία λόγω της νόσησης, εκτιμάται ότι είναι εφικτός ο στόχος των επτά εκατομμυρίων εμβολιασμένων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
2. Επιβράβευση
Το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής είναι η επιβράβευση για όσους προχωρούν με τον εμβολιασμό τους και η υποχρεωτικότητα όπου κρίνεται απαραίτητο. Στο κομμάτι της επιβράβευσης, από τις 28 Ιουνίου (ημέρα ανακοίνωσης του «freedom pass») έχουν κλειστεί σε δύο εβδομάδες (μέχρι την Πέμπτη) 590.000 νέα πρώτα ραντεβού εμβολιασμού, με τους νέους ηλικίας 18-29 ετών να συμμετέχουν με περίπου 34% στα ημερήσια νέα ραντεβού. Ως «επιβράβευση» για τους εμβολιασμένους μπορεί να θεσμοθετηθεί και η είσοδός τους στους χώρους άθλησης, αλλά και στα πανεπιστήμια – όπου οι ανεμβολίαστοι θα εισέρχονται μόνο με αρνητικό τεστ. Η ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή για την υποχρέωση του εμβολιασμού έχει μελετηθεί σύμφωνα με πληροφορίες πολύ προσεκτικά, για να είναι απολύτως σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους νόμους, καθώς και με πρόσφατες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η ποινή της απόλυσης ήταν αμφίβολη και για την αποτελεσματικότητά της και για τη συνταγματικότητά της, για αυτό δεν προκρίθηκε ως λύση. Η ρύθμιση θα συνοδεύεται και με πρόβλεψη για «fast track» προσλήψεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, μόνο για να καλυφθούν κενά που τυχόν προκύψουν. Η επόμενη κατηγορία που μελετάται να ενταχθεί στην υποχρέωση εμβολιασμού είναι οι εκπαιδευτικοί, αλλά πρόκειται για απόφαση με αρκετές παραμέτρους, όπως π.χ. τα κενά που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα στη σχολική χρονιά, και η θεσμοθέτησή της δεν έχει ωριμάσει ακόμα.
3. Τήρηση των μέτρων
Ο τρίτος άξονας είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν θεσπιστεί για τη χρήση μάσκας, την πληρότητα και το δικαίωμα εισόδου στα πλοία (όπου «επιστρατεύτηκε» το Λιμενικό Σώμα) και την είσοδο σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας μόνο σε εμβολιασμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τρέχον Σαββατοκύριακο έχουν προγραμματιστεί εντατικοί έλεγχοι, ώστε να σταλεί και ένα σαφές μήνυμα ότι τα μέτρα εφαρμόζονται και ότι τα υψηλά πρόστιμα επιβάλλονται.
Επιπλέον των τριών αυτών αξόνων, υπό σκέψη είναι και άλλο ένα μέτρο, που θα αφορά τους επισκέπτες στη χώρα μας και θα χρησιμεύει ως τόνωση για τον τουρισμό. Το σχεδιαζόμενο μέτρο είναι αυτό της δωρεάν παροχής τεστ για τον κορωνοϊό σε όσους τουρίστες απαιτείται για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους χωρίς να μπουν σε καραντίνα.
Κλειστοί χώροι και υπαίθρια κέντρα διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες
Τη λειτουργία όχι μόνο των κλειστών, αλλά και των υπαίθριων κέντρων διασκέδασης (νυχτερινά κέντρα, κλαμπ κ.λπ.) αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, με χωρητικότητα 85% και μόνο με καθήμενους, αποφάσισε τελικά η κυβέρνηση. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA), που δημοσιεύτηκε χθες το μεσημέρι, προβλέπει ότι οι θεατές θα εισέρχονται σε αυτά κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν. Στις ταβέρνες και στα εστιατόρια, οι εσωτερικοί χώροι θα λειτουργούν αποκλειστικά ως αμιγείς και η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Δηλαδή, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης εστίασης θα ελέγχουν την ταυτότητα ή το διαβατήριο, εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Ως γνωστόν, πλέον όλοι οι κλειστοί χώροι (εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι, θέατρα) λειτουργούν μόνο ως αμιγείς για εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, τόνισε στον ΣΚΑΪ πως εξετάζεται να δοθούν κίνητρα σε μορφή εκπτώσεων για τους τακτικούς χρήστες των ΜΜΜ. «Τα 2/3 των επιβατών έχουν τις μηνιαίες ή τριμηνιαίες κάρτες μεταφοράς και σύντομα θα ανακοινώσουμε κάποιο εκπτωτικό πακέτο για τους εμβολιασμένους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι είναι απίθανο να αποκλειστούν από τα Μέσα οι ανεμβολίαστοι ή να υπάρχουν διαφορετικοί συρμοί στο μετρό ανάλογα με το αν έχουν κάνει ή όχι το εμβόλιο. «Πρέπει να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, όχι να τους αποκλείσουμε», σημείωσε.
Πηγή: Parapolitika.gr