Ευρύτατη πλειοψηφία υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία δικτύου 5G στη χώρα.
Μετά την αλλαγή του τίτλου του νομοσχεδίου από τον κ. Πιερρακάκη και την αφαίρεση της λέξης «κώδικας», θετικά επί της αρχής τοποθετήθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδας της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25.
Κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου [υπό τον τίτλο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) -Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις], ο κ. Ραγκούσης είχε σημειώσει ότι στον τίτλο του νομοσχεδίου έχει συμπεριληφθεί η λέξη «κώδικας», τη στιγμή που δεν είναι κώδικας, σύμφωνα με το άρθρο 76 του Συντάγματος, σύμφωνα με προηγούμενη νομοθεσία και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. Οπως πρόσθεσε, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής χθες «τεκμηρίωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι κώδικας» και ότι η Βουλή δεν πρέπει να καταστεί συνυπεύθυνη στην παραγωγή fake news.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «παρά το γεγονός ότι η επιστημονική επιτροπή το λέει ότι δεν είναι κώδικας με τη συνταγματική έννοια, σε πνεύμα καλής θελήσεως και με δεδομένο ότι όπως έχει φανεί στις επιτροπές υπάρχει συμφωνία στα περισσότερα άρθρα, καταθέτω νομοτεχνική βελτίωση αλλαγής του ονόματος του νομοσχεδίου, αφαιρώντας τη λέξη “κώδικας”».
Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο χαίρει ευρύτατης συναίνεσης, στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη η κυβέρνηση επιχειρεί να εξηγήσει σε όλους τους τόνους τα ευεργετήματα της νέας τεχνολογικής υποδομής, τονίζοντας πως η συχνότητα στην οποία θα εκπέμπει το 5G χρησιμοποιείται ήδη στη χώρα μας και βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση επιμένει και στηλιτεύει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της εταιρείας που ελέγχει το νέο δίκτυο, ή ακόμα επιστρατεύει και θεωρίες συνωμοσίας για τον επιβλαβή στην υγεία χαρακτήρα του νέου δικτύου.