Quantcast

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Πότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε τη δήλωση ‘Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη’»

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο OT FORUM, μεταξύ άλλων, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε σε μία φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίες είχε κάνει τη δήλωση «Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη»

Μία δήλωση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και γνωστού συνταγματολόγου, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο OT FORUM, το πρώτο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, έγινε αφορμή για ποικίλα σχόλια.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε σε μία φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίες είχε κάνει τη δήλωση «Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως αποτελεί πλεονέκτημα η γεωγραφική θέση της Ελλάδας «από πίσω» από την Τουρκία, καθώς «είμαστε στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της Ευρωζώνης, σε σχέση με την Τουρκία», είχε δηλώσει στο OT FORUM:

«Άρα πρέπει τώρα να λύσουμε, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, το θέμα της οριοθέτησης (σ.σ. των θαλάσσιων ζωνών). Η Τουρκία έχει μια θέση στη Μεσόγειο, είναι παράκτια χώρα», είχε πει, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη» αλλά «δεν είναι και χώρος εξορύξεων».

Είχε σημειώσει, μάλιστα, ότι στο Αιγαίο η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν από έξι μίλια αιγιαλίτιδα ζώνη, ενώ «στην ανατολική Μεσόγειο, έχουμε έξι εμείς και δώδεκα μίλια η Τουρκία. Εκεί μπορούμε να τα επεκτείνουμε», είχε επισημάνει.

Η ανάρτηση του Βενιζέλου για το θέμα

Το Σάββατο 2 Απριλίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανήλθε στο θέμα του Αιγαίου και έκανε μία σημαντική ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook, με τίτλο:

«Πότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε τη δήλωση ‘Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη’».

 

Όπως αναφέρει αναλυτικά ο έγκριτος συνταγματολόγος:

«Επανέλαβα και προχθές κάτι που έχω τονίσει πολλές φορές, ότι η στρατηγική μας έναντι της Τουρκίας πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και να εκκινεί από την εξουδετέρωση των μονομερών και παράνομων τουρκικών ισχυρισμών που διαστρέφουν τις ελληνικές θέσεις.

Σε αυτό μπορεί να συντελέσουν σημαντικά τρεις απλές και αυτονόητες δηλώσεις:
Πρώτον, ότι η Ελλάδα προφανώς δεν θεωρεί το Αιγαίο ελληνική λίμνη.

Δεύτερον, ότι η Ελλάδα προφανώς δεν θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από τη Μεσόγειο, από τις πολυμερείς συνεργασίες και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικών πόρων, αυτό όμως προϋποθέτει οριοθετήσεις της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Τρίτον, ότι η Ελλάδα προφανώς μπορεί να ασκήσει, όποτε το κρίνει σκόπιμο, το δικαίωμά της, που απορρέει από την εθνική της κυριαρχία, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Αυτό όμως που μπορεί και πρέπει να γίνει αμέσως είναι να επεκταθούν στα 12 ν.μ τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Αν. Μεσόγειο, όπου και η Τουρκία έχει χωρικά ύδατα 12 ν.μ, ενώ στο Αιγαίο έχει χωρικά ύδατα 6 ν.μ.».

Και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Κάποιοι λοιπόν δήθεν υπερπατριώτες, ίσως και κάποιοι απλώς άσχετοι, φέρονται να εξεπλάγησαν από τη δήλωση ότι το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη. Ένα βασικό χαρακτηριστικό των επαγγελματιών του εθνικολαϊκιστικού ‘υπερπατριωτισμού’ είναι το ανιστόρητο, η απουσία πραγματικής ιστορικής συνείδησης, πολύ συχνά μάλιστα και γνώσης των ιστορικών γεγονότων.

Η φράση ότι η Ελλάδα δεν θεωρεί το Αιγαίο ελληνική λίμνη, συνιστά υπενθύμιση και επανάληψη ιστορικής δήλωσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που διατυπώθηκε προς τον Μπουλέντ Ετσεβίτ κατά τη συνάντηση των δύο τότε πρωθυπουργών στο Μοντραί στις 10-11 Μαρτίου 1978. Η σχετική δήλωση περιλαμβάνεται στα πρακτικά της συνάντησης, που δημοσιεύονται στον 10ο τόμο του αρχείου Κωνσταντίνου Καραμανλή (γενική επιμέλεια Κ. Σβολόπουλος), σελ. 136.

Η διατύπωση αυτή επαναλήφθηκε προς τον τότε τούρκο πρωθυπουργό από τον ειδικό απεσταλμένο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πρέσβη Δ. Κοσμαδόπουλο, στις 25 Οκτωβρίου 1978. Η αναφορά του πρέσβη δημοσιεύεται στο αρχείο Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο.π, σελ. 380.
Πρόκειται συνεπώς για επίσημη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, που εκπροσωπούσε διεθνώς τη χώρα.

Θέλω να ελπίζω ότι η Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση που ανήκει στο δημοκρατικό – ευρωπαϊκό φάσμα αντιλαμβάνεται τη σημασία των θέσεων αυτών και μπορεί να τις αξιοποιήσει», τονίζει με νόημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.