Ευάγγελος Βενιζέλος: Χωρίς την αναδιάρθρωση χρέους το 2012, δεν θα υπήρχαμε ως χώρα

«Εδώ και δέκα χρόνια η χώρα υπάρχει, επειδή έχουμε αυτό το πλεονέκτημα», είπε σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τότε πέτυχε πολύ μικρά τοκοχρεολύσια

Αν δεν είχαμε κάνει την παρέμβαση στο χρέος το 2012 δεν θα υπήρχαμε ως χώρα, δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις μετέπειτα κρίσεις, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίο του «Εκδοχές Πολέμου 2009 – 2022».

 

Εδώ και δέκα χρόνια η χώρα υπάρχει, επειδή έχουμε αυτό το πλεονέκτημα, είπε σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τότε πέτυχε πολύ μικρά τοκοχρεολύσια.

Μιλώντας για το βιβλίο, είπε ότι μέχρι το 2015 καλύπτει την περίοδο και των τριών κυβερνήσεων που πρέπει να την βλέπουμε ως ενιαία από άποψη υπευθυνότητας.

Μιλώντας για την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα είπε ότι οδήγησε την χώρα σε μια περίοδο εθνικής διακινδύνευσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Αναφορικά με το πρώτο μνημόνιο κι αν ήταν επαρκής η διαπραγμάτευση, απάντησε ότι «τότε δεν υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης», αφού ούτε οι Ευρωπαίοι γνώριζαν τι ερχόταν. Η Ευρώπη πίστευε ότι είχε εξασφαλίσει μια αιώνια ειρήνη, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Γι’ αυτό, συνέχισε, ήρθε μετά το ΔΝΤ, αλλά ούτε και αυτό είχε την εμπειρία από χώρα του οικονομικού επιπέδου της Ελλάδας, που ανήκε και στην ευρωζώνη. «Άλλο να κάνεις παρέμβαση σε χώρα δυτική που είναι και στην ευρωζώνη» είπε.

Ερωτηθείς αν λείπει κάτι από το πρώτο μνημόνιο είπε ότι λείπει η παρέμβαση για το χρέος, για την οποία όπως είπε έπρεπε να ωριμάσουν οι συνθήκες. «Η Ελλάδα τότε δεν το ζήτησε και οι Ευρωπαίοι δεν ήξεραν πόσο θα κόστιζε αυτό».

Το πρώτο πρόγραμμα δεν μπορούσε να σταθεί, είπε χαρακτηριστικά, γι’ αυτό ήταν τόσο σύντομο.

Για το πώς ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι ήταν η εναλλακτική στην επικοινωνία που είχε αρχίσει να έχει ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά για συνεννόηση.

«Εναλλακτική ήταν ο ανασχηματισμός και εγώ ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών» είπε.

Πρόσθεσε ότι οι χειρισμοί του 2010 οδήγησαν στην μεγάλη περιπέτεια για το ΠΑΣΟΚ, που έχασε μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του, ενώ η Νέα Δημοκρατία κράτησε τα ποσοστά της.

«Το κοινό του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε σε μεγάλο βαθμό στον ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας την πιο ριζοσπαστική επιλογή, οι ψηφοφόροι είχαν γαλουχηθεί το προηγούμενο διάστημα σε μια πολιτική παροχών σε μια διαρκή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου» ανέφερε.

Μιλώντας για το 2015 είπε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο η χώρα έκανε μια μεγάλη παλινδρόμηση που την πήγε πίσω. «Θα ήταν άλλη η κατάσταση αν τον Φεβρουάριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωνε τη συμφωνία του Νοεμβρίου του του 2014. Είχα πάει εγώ τα χαρτιά στον Τσίπρα, γιατί είχα την υποψία ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν του τα είχε δώσει» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Για το δημοψήφισμα του 2015 είπε ότι ήταν ο «απόλυτος εξευτελισμός του ελληνικού λαού».

Σε ερώτηση με ποιον συνεργάστηκε καλύτερα, με τον Γιώργο Παπανδρέου ή με τον Αντώνη Σαμαρά, απάντησε ότι με τον Αντώνη Σαμαρά αναπτύχθηκε και μια συναισθηματική σχέση, γιατί «σηκώναμε ένα μεγάλο βάρος». «Και ήταν υπέρβαση αυτό που έκανε, έμπαινε σε ναρκοπέδιο, πλήρωσε το κόστος και αυτός και το κόμμα του» είπε.

Πρόωρες εκλογές

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές απάντησε ότι παρακολουθεί τον μόνο αρμόδιο, δηλαδή τον πρωθυπουργό, αφού αυτός καθορίζει τον χρόνο των εκλογών.

Πρόσθεσε ότι μετά την τόσο ρητή δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα γίνουν άμεσα εκλογές, δεν μπορεί να επανέλθει, εκτός κι αν υπάρξει κάποια εθνική κρίση μα αιτίες απρόβλεπτες, έξω από το τοπίο που περιγράφουμε τώρα.

«Το μόνο ερώτημα είναι αν θα έχουμε αλλαγή εκλογικού νόμου, αν θα έχουμε μια πιο ενισχυμένη αναλογική στις δεύτερες εκλογές» σημείωσε, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί και γι’ αυτό.

Για την τουρκική προκλητικότητα είπε πως αν θες να αποφύγεις το θερμό επεισόδιο το αποφεύγεις. «Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία θέλει θερμό επεισόδιο» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι χώρα με τεράστια προβλήματα στο τόξο των συνόρων της και πως το πιο ήσυχο και πολιτισμένο είναι το ελληνοτουρκικό σύνορο.

Σε ερώτηση για μετεκλογικές συνεργασίες είπε ότι αυτό το ερώτημα θα το απαντήσει ο ελληνικός λαός. «Κάθε κόμμα θα πρέπει να δώσει απάντηση τι κυβέρνηση θέλει. Αν η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, εκεί θα ανοίξουν τα χαρτιά» τόνισε.

Ερωτηθείς για τον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε ότι είναι νέος άνθρωπος που διαχειρίζεται μια ενδιαφέρουσα κατάσταση. Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει σταθερή και γνήσια σχέση με τον κεντρώο χώρο, να δείξει ότι είναι παράταξη που υπάρχει χάρη της πατρίδας. Δε λέω ότι πρέπει να μετέχει σε κυβέρνηση. Πρέπει να δοκιμαστεί η νέα ηγετική ομάδα, κάθε γενιά έχει τις δικές της δοκιμασίες και τα δικά της ιστορικά αποτελέσματα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο ίδιος σε μια κυβέρνηση απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο «πρέπει να υπάρχει τεράστιο εθνικό πρόβλημα, να πρέπει να στρατευθούμε, αλλά δεν αναζητώ τέτοιους ρόλους».