Έως τώρα, αυτό που τόσο η ίδια η Εύα Καϊλή όσο και ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, υποστηρίζουν, είναι ότι δεν θα της αποσπαστεί οποιαδήποτε πληροφορία όποια μέθοδος κι αν χρησιμοποιηθεί στις ανακρίσεις, ιδίως επειδή δηλώνει αθώα.
Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής μίλησε στο MEGA την Παρασκευή, μία μέρα μετά την απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου να συνεχιστεί για ακόμα ένα μήνα η προφυλάκισή της, και τόνισε ότι το κίνητρο για τον ανένδοτο σε ό,τι αφορά την αθωότητά της, είναι ιερό: «Το παιδί μου μου δίνει δύναμη να πολεμήσω για την αθωότητά μου, θέλω να είναι περήφανη για μένα όταν μεγαλώσει».
Στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής: Η Εύα Καϊλή πήρε και πάλι το δρόμο για το κελί. Από την Πέμπτη βρίσκεται πίσω στις φυλακές του Χάρεν, απομονωμένη, σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα.
Μέλημα των Βέλγων είναι να μη μιλήσει σε κανέναν, ούτε μέσα στη φυλακή. Να μη διαρρεύσει, μέσω τρίτων, καμία πληροφορία και κανένα μήνυμα στον κύκλο Παντσέρι.
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έδωσε τη μάχη στο δικαστικό συμβούλιο για να αφεθεί ελεύθερη. Όπως λέει ο δικηγόρος της, δεν προσπάθησε να συγκινήσει, προσπάθησε να πείσει: «Πήρε το λόγο για 10 λεπτά, δήλωσε αθώα και ζήτησε να επιστρέψει στο σπίτι της, κοντά στο παιδί της, με περιοριστικούς όρους».
Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία αποφάσισε να παραταθεί η προσωρινή κράτησή της για ακόμα ένα μήνα.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, αυτήν τη φορά η Εύα Καϊλή δεν είναι ύποπτη φυγής, φοβούνται, ωστόσο, ότι ενδέχεται να αλλοιωθούν στοιχεία χρήσιμα για την έρευνα.
Σε ό,τι αφορά τα βασανιστήριά της, τα οποία καταγγέλθηκαν, ο συνήγορος της Ελληνίδας ευρωβουλευτού έδειχνε ως υπαίτιο τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, η Εύα Καϊλή κλονίστηκε όταν έλεγε στη γυναίκα δικαστή τα βάσανα που βίωσε στο κελί της αστυνομίας.
Επί 16 ολόκληρες ώρες, καταγγέλλει, ότι έμεινε στο αστυνομικό τμήμα σε απομόνωση, μέσα στο κρύο, χωρίς παλτό και χωρίς θέρμανση.
«Ίσως η εξέλιξη αυτή, με την απομόνωσή της σε αστυνομικό τμήμα είναι πάρα πολύ σπάνια. Δηλαδή ο ανακριτής μέσω της εισαγγελίας, ζήτησε να φύγει από τις φυλακές και να κρατηθεί σε αστυνομικό τμήμα, προδήλως για να μην έχει επικοινωνία».
Η πλευρά Καϊλή δεν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση των Βέλγων δικαστών, ενώ η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα μπορεί να αιτηθεί εκ νέου την αποφυλάκισή της σε έναν μήνα.